註冊 登入

龜仔

龜仔 E-mail 此主題給朋友

除了巴西龜,請問有沒有一些烏龜介紹?
想把魚缸整理成小龜池,養些熱帶魚,
但最好烏龜是細小的,長大后不要太大隻。

性情温和一點的。
Thanks for sharing.

精選樓盤
幾溫和嘅龜都會咬魚

錢就會繼續黎~~~錢係會繼續黎~~~
引用:
原帖由 返工會暈 於 2019-2-24 05:43 PM 發表

幾溫和嘅龜都會咬魚
有請介紹,除了鱷龜,謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 116M 於 2019-2-24 05:14 PM 發表

性情温和一點的。
Thanks for sharing. ...
要體型細小的只有草龜同蛋龜。

引用:
原帖由 116M 於 2019-2-24 05:14 PM 發表

性情温和一點的。
Thanks for sharing. ...
龜同魚都可以一起養的,例如我D魚係同蛋龜一起養,
都沒什麼大問題,不過要留意幾點:
1. 養既魚唔能夠太大條,因為龜始終會吃魚,太大條會咬到魚尾.
2. 最好養一D比較靈活既魚,例如米奇魚,靈活既魚龜係比較難追到來吃.
3. 龜要餵飽,要有促夠龜糧給龜吃,吃飽後會少D機會追魚吃.
4. 晚上天黑的時候最好魚缸燈要開著,因為龜通常黑的時候出來找食物.
5. 魚缸最好落珊瑚骨,及加沈木,作用可用來給魚躲藏.
另外我養既龜係高背蛋,高背蛋追魚係不夠靈活的,所以什少吃到魚
其實龜和魚一起養有一個好處,係當魚死掉的時候佢會幫你食埋條死魚.
不過龜和魚一起養最好唔好買貴魚,因為始終有風險.
希望這少少的經驗可以幫到樓主

引用:
原帖由 魔鬼媽媽 於 2019-2-24 10:54 PM 發表

要體型細小的只有草龜同蛋龜。
好的,會留意,唔該哂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 todaywonghk 於 2019-2-25 06:36 PM 發表

龜同魚都可以一起養的,例如我D魚係同蛋龜一起養,
都沒什麼大問題,不過要留意幾點:
1. 養既魚唔能夠太大條,因為龜始終會吃魚,太大條會咬到魚尾.
2. 最好養一D比較靈活既魚,例如米奇魚,靈活既魚龜係比較難追到來吃.
3. 龜要餵飽,要有促夠龜糧給龜吃,吃飽後會少D機會追魚吃.
4. 晚上天黑的時候最好魚缸燈要開著,因為龜通常黑的時候出來找食物.
5. 魚缸最好落珊瑚骨,及加沈 ...
唔該哂,你的意見很有用,我覺得龜有點可愛,你望牠牠望你。
和魚混養,原來要這麼小心,否則小龜活捉魚來吃就由開心變咗屠剎

引用:
原帖由 116M 於 2019-2-25 08:36 PM 發表

和魚混養,原來要這麼小心,否則小龜活捉魚來吃就由開心變咗屠剎
要多觀察就會掌握得到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 116M 於 2019-2-25 08:36 PM 發表

還有要留意如果養兩隻蛋龜多數都會打交,最好養一隻

引用:
原帖由 todaywonghk 於 2019-2-26 09:41 AM 發表

還有要留意如果養兩隻蛋龜多數都會打交,最好養一隻
養一隻又怕佢岸車車過活,如果公乸會唔會好d ?

回覆 引用 TOP

因為我之前係養兩隻蛋龜,養左一兩個月後就開始打交,現在要分缸養,
因為蛋龜係有領域性,好難避免佢地唔打交.
我唔知公乸會唔會一樣打交,但係我估都一樣打

引用:
原帖由 todaywonghk 於 2019-2-26 11:31 AM 發表

因為我之前係養兩隻蛋龜,養左一兩個月後就開始打交,現在要分缸養,
因為蛋龜係有領域性,好難避免佢地唔打交.
我唔知公乸會唔會一樣打交,但係我估都一樣打 ...
咁又係,雄獅都會同 雌獅打交 。
請問蛋龜最大養到幾大?因為家中地方不大,所以唔想養到太大隻,大隻食糧又大,乾蝦都好快食清。
蛋龜是否和草龜一樣,屬於温純類?
細蛋龜幾錢 ?
請問放在魚缸養為免浸死,加膠踏板,等佢一步步由魚缸水中向高位爬

草龜都打的。我而家都要用膠隔板隔開佢哋嚟養,好似鬥魚咁。😅

引用:
原帖由 魔鬼媽媽 於 2019-2-26 11:12 PM 發表

草龜都打的。我而家都要用膠隔板隔開佢哋嚟養,好似鬥魚咁。😅
其實好唔開心,見到弱小一方被欺凌,不過這是生存 定律。唯一唔識打交嘅係金魚,不過金魚見到同類金魚屍體都照用咀吸食

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 116M 於 2019-2-26 07:54 PM 發表

咁又係,雄獅都會同 雌獅打交 。
請問蛋龜最大養到幾大?因為家中地方不大,所以唔想養到太大隻,大隻食糧又大,乾蝦都好快食清。
蛋龜是否和草龜一樣,屬於温純類?
細蛋龜幾錢 ?
請問放在魚缸養為免浸死,加膠踏板,等佢一步步由魚缸水中向高位爬 ...
高背蛋龜係可以養到手掌咁大隻,不過佢大既速度好慢,我隻蛋龜養左幾年都係大左小小。
蛋龜都係屬於惡龜,佢個咀好似鸚鵡咁有個尖位,比佢咬到會流血,要小心處理。
細蛋龜大約要400至500元一隻。
蛋龜長期在深水養都冇問題,但係如果有個浮台比佢爬上去就更理想。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。