• 瀏覽: 11,296
  • 回覆: 52
有無人去羅馬尼亞旅遊。見好少書寫羅馬尼亞旅遊。是不是吉卜賽人多 ? 稍在網上research 了。想去羅馬尼亞的吸血彊屍古堡。

引用:
原帖由 歌碧麗亞 於 2019-2-25 12:17 AM 發表

有無人去羅馬尼亞旅遊。見好少書寫羅馬尼亞旅遊。是不是吉卜賽人多 ? 稍在網上research 了。想去羅馬尼亞的吸血彊屍古堡。
我都好想去羅馬尼亞旅行

回覆 引用 TOP

去過,唔危險,風景好靚

見電話卡好似機場都有買。請問你是用香港用的wif i 蛋定係去到先買。 一般黎講我係當地買sim card 但羅馬利亞比我印象好窮。比較封閉。另㚈 uber 又有得坐。 只是我research 過。如果坐普通的士。佢地一定叫高個價。咁我只好book airport transfer 來往機場酒店

引用:
原帖由 ftck 於 2019-2-25 09:22 AM 發表

去過,唔危險,風景好靚
有冇羅馬尼亞既遊記可以參考下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 歌碧麗亞 於 2019-2-25 07:48 PM 發表

見電話卡好似機場都有買。請問你是用香港用的wif i 蛋定係去到先買。 一般黎講我係當地買sim card 但羅馬利亞比我印象好窮。比較封閉。另㚈 uber 又有得坐。 只是我research 過。如果坐普通的士。佢地一定叫高個價。咁我只好book airport transfer 來往機場酒店 ...
我去到羅馬尼亞先買電話卡,其實你喺香港買定就方便啲,唔駛去到先揾

交通我有搭過火車、巴士,亦試過包的士

其實羅馬尼亞唔算落後,我好鍾意呢度,少遊客風景又靚

引用:
原帖由 ftck 於 2019-2-25 08:23 PM 發表

我去到羅馬尼亞先買電話卡,其實你喺香港買定就方便啲,唔駛去到先揾

交通我有搭過火車、巴士,亦試過包的士

其實羅馬尼亞唔算落後,我好鍾意呢度,少遊客風景又靚 ...
能否提供一個較具體既遊記給我們分享下。

引用:
原帖由 kill1021 於 2019-2-25 09:37 PM 發表

能否提供一個較具體既遊記給我們分享下。
我都是research tripadvisor 等英文網站。 全部網上打英文。不過只是膽心安全問題。 諗住一個女仔去。(之前布拉格。維也納。斯洛伐克一個去)

引用:
原帖由 歌碧麗亞 於 2019-2-25 09:39 PM 發表

我都是research tripadvisor 等英文網站。 全部網上打英文。不過只是膽心安全問題。 諗住一個女仔去。(之前布拉格。維也納。斯洛伐克一個去)
原來係呢度搵,謝謝。

我呢幾年去歐洲都係獨行,其實獨行歐洲遊真係一個不錯的體驗。

引用:
原帖由 kill1021 於 2019-2-25 09:47 PM 發表

原來係呢度搵,謝謝。

我呢幾年去歐洲都係獨行,其實獨行歐洲遊真係一個不錯的體驗。
所有的可以打romania travel 睇youtube. 酒店[url=booking.com]booking.com[/url] tripadvisor. 又例如 想去bran castle 打 burcharest to bran castle. how to go. by train by car 等等關鍵字。所以我並不太檐心行程問題。而且見burcharest intercontinental hotel 也只是800hkd   一晚。其他靚apartment 也只是200 300 hkd. 所以不太擔心行程。 只係安全。要去到見知。

回覆 引用 TOP

呢度好多人去過啦,你search下舊帖

Wanna know 2

回覆 引用 TOP

保加利亞/塞爾維亞基建比羅馬尼亞差

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 denmat 於 2019-2-25 11:55 PM 發表

呢度好多人去過啦,你search下舊帖
我search 網上 由機場入境會被諸多留難 或被拒入境。有這樣的事?常發生嗎?

網上講好多野都係片面之詞,好多臺灣人講Bucuresti講到好差,實際上係火車站的士司機比較糾纏之外,其他地方根本就好安全,D人亦好友善,好願意提供協助

回覆 引用 TOP

主題標籤 #羅馬尼亞
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]