• 瀏覽: 11,291
  • 回覆: 52
引用:
原帖由 歌碧麗亞 於 2019-2-25 11:59 PM 發表

我search 網上 由機場入境會被諸多留難 或被拒入境。有這樣的事?常發生嗎?
入境完全冇問題喎!呢個國家值得去架,去埋北部啦,wooden churches好靚架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ftck 於 2019-2-25 09:22 AM 發表

去過,唔危險,風景好靚
例如?
有咩睇

回覆 引用 TOP

伸手黨,唔鼓勵

引用:
原帖由 denmat 於 2019-2-26 03:53 PM 發表

伸手黨,唔鼓勵
Agree

回覆 引用 TOP

羅馬尼亞的“巴拿馬”之歌太好聽了。

大家好,我是全球公民兼榮譽火星公民。
Hello everyone, I am a global citizen & Honorary Martian.

回覆 引用 TOP

我買左機票同book好酒店,5月中出發
3日Bucharest,3日Brasov 
Brasov會去埋Bran Castle
大家講到風景咁靚,我好期待

引用:
原帖由 tissuerainy 於 2019-4-10 12:29 AM 發表

我買左機票同book好酒店,5月中出發
3日Bucharest,3日Brasov 
Brasov會去埋Bran Castle
大家講到風景咁靚,我好期待
可否返嚟分享吓?我都想去。想夾serbia或希臘一次過去。

引用:
原帖由 hellobuybuy 於 2019-5-2 08:06 PM 發表

可否返嚟分享吓?我都想去。想夾serbia或希臘一次過去。
夾保加利亞方便D

引用:
原帖由 denmat 於 2019-5-2 09:52 PM 發表

夾保加利亞方便D
保加利亞前年去咗,上次因時間關係去唔到羅馬尼亞一直耿耿於懷, 但原來羅馬尼亞夾其他國家比較困難.... 地圖睇一係陸路夾serbia(但其實serbia好似冇乜睇頭), 一係空路夾希臘或烏克蘭.... 

師兄有冇去過?

引用:
原帖由 hellobuybuy 於 2019-5-3 12:43 AM 發表

保加利亞前年去咗,上次因時間關係去唔到羅馬尼亞一直耿耿於懷, 但原來羅馬尼亞夾其他國家比較困難.... 地圖睇一係陸路夾serbia(但其實serbia好似冇乜睇頭), 一係空路夾希臘或烏克蘭....

師兄有冇去過? ...
Serbia景點比較散,交通差,但物價平到笑,我舊年去過,首都兩三個景點,個人覺得Novi Sad比較有特色,離開首都大約兩個鐘頭車程,其實可以考慮夾羅馬尼亞,Beograd+Novi Sad用4-5日。

回覆 引用 TOP

另外可以考慮夾隔離摩爾多瓦(無去過),或者保加利亞黑海邊Varna,Nessebar。
匈牙利都係隔離,但來往火車唔係太發達,你可以查下巴士路綫,玩兩國邊境城市。

引用:
原帖由 歌碧麗亞 於 2019-2-25 12:17 AM 發表

有無人去羅馬尼亞旅遊。見好少書寫羅馬尼亞旅遊。是不是吉卜賽人多 ? 稍在網上research 了。想去羅馬尼亞的吸血彊屍古堡。
我2015年去過羅馬尼亞, 不過只是在哪兒3天2夜, 我有一天是跟當地巴士団 去了離Bucharest2小時巴士的吸血彊屍古堡

回覆 引用 TOP

我去過,都算安全

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 denmat 於 2019-5-3 11:44 AM 發表

另外可以考慮夾隔離摩爾多瓦(無去過),或者保加利亞黑海邊Varna,Nessebar。
匈牙利都係隔離,但來往火車唔係太發達,你可以查下巴士路綫,玩兩國邊境城市。 ...
邊到都使去,改去大嶼山或長洲

回覆 引用 TOP

hellobuybuy 師兄, 估計要兩年後先可以玩得放心D.明白師兄有點不得志心情.希望還是在明天.

第時如果去羅馬尼亞
可以從布達佩斯出發>sibiu主要睇D屋頂設計弄上眼睛的建築物>sighisoara去一個小山坡上古城>brasov一個優美的小鎮及bran castle吸血疆屍傳説的古堡, 四周田園是風景, 回程中途可順便行下rasnov>之後brasov又可以去sinaia, sinaia有個皇官, 好靚這個地方不大, , 可以選擇在brasov住方便D, 又或在這裡住會清閒D, 晚上可能相對冷清因為大部份人住brasov>bucharest, bucharest是大城市, 可觀性不及上面幾個地方, 但也值得走

離開bucharest可以走保加利亞, 保加利亞景點散,交通一般, 之後可考慮去土耳其istanbul又或往希臘走

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]