• 瀏覽: 11,293
  • 回覆: 52
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 pinglap 於 2020-10-13 05:54 AM 發表

hellobuybuy 師兄, 估計要兩年後先可以玩得放心D.明白師兄有點不得志心情.希望還是在明天.

第時如果去羅馬尼亞
可以從布達佩斯出發>sibiu主要睇D屋頂設計弄上眼睛的建築物>sighisoara去一個小山坡上古城>brasov一個優美的小鎮及bran castle吸血疆屍傳説的古堡, 四周田園是風景, 回程中途可順便行下rasnov>之後brasov又可以去sinaia,  ...
唉,希望最快下年年尾可以成行

冇得去歐洲去吓日本泰國已經好好了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pinglap 於 2020-10-13 05:54 AM 發表

hellobuybuy 師兄, 估計要兩年後先可以玩得放心D.明白師兄有點不得志心情.希望還是在明天.

第時如果去羅馬尼亞
可以從布達佩斯出發>sibiu主要睇D屋頂設計弄上眼睛的建築物>sighisoara去一個小山坡上古城>brasov一個優美的小鎮及bran castle吸血疆屍傳説的古堡, 四周田園是風景, 回程中途可順便行下rasnov>之後brasov又可以去sinaia,  ...
匈牙利,保加利亞都到過了,仲爭Romania, Serbia, 黑山, Albania , Bosnia, Kosovo未去,要集齊巴爾幹國家嘅旅行印仔都有難度,一次去唔哂咁多地方

引用:
原帖由 hellobuybuy 於 2020-10-14 01:07 AM 發表

匈牙利,保加利亞都到過了,仲爭Romania, Serbia, 黑山, Albania , Bosnia, Kosovo未去,要集齊巴爾幹國家嘅旅行印仔都有難度,一次去唔哂咁多地方
albania, kosovo, 我冇去, 直接內黑山去克羅地亞.

我為左省錢同埋聽説albania睇既野不多所冇去.其實反正都出左去, 應該順便走走.

你去左咁多地方, 上述果幾個,除左黑山外, 其他你不會感覺好靚. bosnia主要去mostar, mostar好多一家人大小流浪討吃, 令我心情好沉重. 我沒給錢佢地, 特登去超市買麵包牛奶及生果給他們

引用:
原帖由 pinglap 於 2020-10-14 01:45 AM 發表

albania, kosovo, 我冇去, 直接內黑山去克羅地亞.

我為左省錢同埋聽説albania睇既野不多所冇去.其實反正都出左去, 應該順便走走.

你去左咁多地方, 上述果幾個,除左黑山外, 其他你不會感覺好靚. bosnia主要去mostar, mostar好多一家人大小流浪討吃, 令我心情好沉重. 我沒給錢佢地, 特登去超市買麵包牛奶及生果給他們 ...
哈哈,我都預計到Albania kosovo呢d窮國唔會點靚,只係想complete成個巴爾幹之旅儲印仔啫,同埋享受嗰度嘅低物價

之前去bulgaria馬其頓都冇乜睇頭,我估周邊國家都係差唔多,全個巴爾幹最正一定係克國,我只去過北部,係冇去黑山。省錢省時或者疫症後考慮跟團掃埋未去嘅國家算數

引用:
原帖由 hellobuybuy 於 2020-10-14 01:59 PM 發表

哈哈,我都預計到Albania kosovo呢d窮國唔會點靚,只係想complete成個巴爾幹之旅儲印仔啫,同埋享受嗰度嘅低物價

之前去bulgaria馬其頓都冇乜睇頭,我估周邊國家都係差唔多,全個巴爾幹最正一定係克國,我只去過北部,係冇去黑山。省錢省時或者疫症後考慮跟團掃埋未去嘅國家算數 ...
如有團跟團都好, D長途巴士仲衰過土耳二三線巴士, 仲屈人一蚊歐元一件行李.albania入境海關仲好似可專收中國人陀地.我撞到D國內遊客同我咁講

回覆 引用 TOP

hellobuybuy師兄, 請教你小小, 你話集齊其他巴爾干國家印, D印你分別到咩?D印又茫又唔清, 你問我邊個打邊個我真系講唔出.

引用:
原帖由 hellobuybuy 於 2020-10-14 01:59 PM 發表

之前去bulgaria馬其頓都冇乜睇頭,我估周邊國家都係差唔多,全個巴爾幹最正一定係克國,我只去過北部,係冇去黑山。省錢省時或者疫症後考慮跟團掃埋未去嘅國家算數 ...
bulgaria我去過兩次
睇你點玩啦
我覺得有唔少值得去既地方
例如Rila, Seven Lakes, Koprivshtitsa
馬其頓除了Ohrid之外就真係無睇頭

引用:
原帖由 冷漠到底 於 2020-10-14 10:50 PM 發表

bulgaria我去過兩次
睇你點玩啦
我覺得有唔少值得去既地方
例如Rila, Seven Lakes, Koprivshtitsa
馬其頓除了Ohrid之外就真係無睇頭
師兄seven lakes,rila有公車去嗎?

回覆 引用 TOP

Rila修道院每日有一班車係Sofia汽車西站來回
完全夠時間參觀有突
7湖係Dupnitsa夏天有小巴去到山腳
但唔頻密

回覆 引用 TOP

前兩年去過羅馬尼亞,非常喜歡這地方(除了火車常 delay 外)。風景好美外,感覺d人溫文,有禮,連的士司機都只有少部份屈人。

我去過Bucuresti,東北部 Suceava (看世遺 painted monesteries),Sinaia, Brasov, Bran, Sibiu(可惜因病去不到 Sighisoara),駕車走 TransFagarasan Highway 上喀爾巴阡山 及 Timisoara。

亦有走過去 Moldova, 然後順道去過最後的共産堡壘~,涅斯特沿河共和國。好值得去探下秘。

塞爾維亞雖然同羅馬尼亞接壤,但我中曬招!8月3日從 Timisoara 過境,怎知在8月1日火車路線廢止了,被迫乘巴士到邊境小鎮,然後要在烈日下行幾公里過境,好彩關員替我找到好人,搭順風車才去到塞爾維亞一方的鎮!

引用:
原帖由 heavymetal 於 2020-10-15 08:53 PM 發表

前兩年去過羅馬尼亞,非常喜歡這地方(除了火車常 delay 外)。風景好美外,感覺d人溫文,有禮,連的士司機都只有少部份屈人。

我去過Bucuresti,東北部 Suceava (看世遺 painted monesteries),Sinaia, Brasov, Bran, Sibiu(可惜因病去不到 Sighisoara),駕車走 TransFagarasan Highway 上喀爾巴阡山  ...
請問師兄去Suceava睇修道院係咪自駕?定去到先跟tour?

引用:
原帖由 冷漠到底 於 2020-10-16 08:35 AM 發表

請問師兄去Suceava睇修道院係咪自駕?定去到先跟tour?
我是自駕的。Suceava 本身有城堡,數間彩繪修道院都位於市郊,我去了五間,剛好串連跑了一個約百零公里左右的圈。羅馬尼亞都仍幾原始,郊區都有不少馬車驢車在路上跑。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pinglap 於 2020-10-14 07:28 PM 發表

hellobuybuy師兄, 請教你小小, 你話集齊其他巴爾干國家印, D印你分別到咩?D印又茫又唔清, 你問我邊個打邊個我真系講唔出.
個印有國家簡寫,例如保加利亞係BG,仲寫咗出境方式同口岸名稱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 heavymetal 於 2020-10-15 08:53 PM 發表

我去過Bucuresti,東北部 Suceava (看世遺 painted monesteries),Sinaia, Brasov, Bran, Sibiu(可惜因病去不到 Sighisoara),駕車走 TransFagarasan Highway 上喀爾巴阡山  ...
我之前search過行程都好奇怪兩國好似完全冇巴士火車連接,聽聞話要自己訂私家車接送,叫christian transfer,有冇人試過?

塞國值得去嗎?好似首都冇乜野睇...

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]