註冊 登入

背濾缸請教

背濾缸請教 E-mail 此主題給朋友

請問三格背濾缸, 第一架水位係咁正唔正常?

第二個水位又好似太低, 係咪有啲乜嘢問題?

熱賣及精選
你 D 綿阻住左D 水所以水流細

圓月當空

回覆 引用 TOP

但我都只係放咗一半左右? 幾嚿黑色生化棉, 兩塊白沙棉。

咁第一格應該點放?

引用:
原帖由 果個紫色的浴缸 於 2019-2-25 06:40 PM 發表

但我都只係放咗一半左右? 幾嚿黑色生化棉, 兩塊白沙棉。

咁第一格應該點放?
第一張圖溢流果個位得好少高度
你個缸幾多水同用幾大個pump?
感覺你個水pump應該唔夠力

你可能要試下抽起D綿望下水流正唔常先

圓月當空
引用:
原帖由 ruleung 於 2019-2-25 06:44 PM 發表

第一張圖溢流果個位得好少高度
你個缸幾多水同用幾大個pump?
感覺你個水pump應該唔夠力

你可能要試下抽起D綿望下水流正唔常先
岩岩 試咗, 水位高度都係冇乜分別

回覆 引用 TOP

上yt看下,更凊楚

回覆 引用 TOP

正常中間要滿水的 , 如果唔係第一格棉阻塞 , 咁就係唔夠水
第一步就如樓上所講,先拎走第一格所有野
如果第二格都唔滿水就知唔夠水啦
如果第二格即刻滿哂水咁就係濾棉問題了

p.s.背濾間格有可能設計唔一樣 , 有d 水乾的話只有第3格乾水
有d連第2格一齊少水 , 樓主自己睇吓係邊樣啦

引用:
原帖由 藍禮孔雀 於 2019-2-26 06:07 PM 發表

正常中間要滿水的 , 如果唔係第一格棉阻塞 , 咁就係唔夠水
第一步就如樓上所講,先拎走第一格所有野
如果第二格都唔滿水就知唔夠水啦
如果第二格即刻滿哂水咁就係濾棉問題了

p.s.背濾間格有可能設計唔一樣 , 有d 水乾的話只有第3格乾水
有d連第2格一齊少水 , 樓主自己睇吓係邊樣啦 ...
咁我想問正常唔開水泵, 水位應該到邊度?

係咪應該到上面的出水位? 啱啱底線下面?

回覆 引用 TOP

都要睇返你係幾多水既, 無話應該去到邊條線
不過可以講 熄左泵 前後水位就會一致 就算有水塞都會慢慢流到前後一致
如果水唔夠 開左泵 前水位可能會低過上吸水口,而第2或2-3格就乾/少水
如果水夠但水塞 , 開左泵 前面可能會好滿 甚至滿瀉 但後面乾水

引用:
原帖由 藍禮孔雀 於 2019-2-26 06:31 PM 發表

都要睇返你係幾多水既, 無話應該去到邊條線
不過可以講 熄左泵 前後水位就會一致 就算有水塞都會慢慢流到前後一致
如果水唔夠 開左泵 前水位可能會低過上吸水口,而第2或2-3格就乾/少水
如果水夠但水塞 , 開左泵 前面可能會好滿 甚至滿瀉 但後面乾水 ...
新買,第一次玩背濾

引用:
原帖由 果個紫色的浴缸 於 2019-2-26 06:32 PM 發表

新買,第一次玩背濾
今晚得閒再試試先

回覆 引用 TOP

背濾自己覺得幾好打埋
慢慢俾d心機耐性整下就得
我第1格就先放3層白棉 , 中間有舊黑棉 底再墊兩塊白棉
果3塊白棉可以頂到2-3星期 , 底果兩塊有時3個月都未塞
第2格放滿生物環 , 面都再有放塊白棉
基本後面得閒換下棉就可以 , 花多d心機攪前面^^

引用:
原帖由 藍禮孔雀 於 2019-2-26 06:42 PM 發表

背濾自己覺得幾好打埋
慢慢俾d心機耐性整下就得
我第1格就先放3層白棉 , 中間有舊黑棉 底再墊兩塊白棉
果3塊白棉可以頂到2-3星期 , 底果兩塊有時3個月都未塞
第2格放滿生物環 , 面都再有放塊白棉
基本後面得閒換下棉就可以 , 花多d心機攪前面^^ ...
想請教, 之前問過SALES話如果泵壞左點算, 佢話轉第二個摩打便可以喎, 真的嗎?

人生最引以為傲是揀對一個亞媽, 有商有量, 不會硬說依她看法去做, 感謝主.
引用:
原帖由 黃文文 於 2019-2-27 03:52 PM 發表

想請教, 之前買過SALES話如果泵壞左點算, 佢話轉第二個摩打便可以喎, 真的嗎?
答你這個sales或這間舖, 你可以列佢入黑名單, 不用再去, 現在的潛水泵都是密封防水設計, 拆唔到來換零件或修理, 第二, 現在的潛水泵都是電磁運作, 邊有摩打來換

引用:
原帖由 黃文文 於 2019-2-27 03:52 PM 發表

想請教, 之前買過SALES話如果泵壞左點算, 佢話轉第二個摩打便可以喎, 真的嗎?
其實的泵來來去去都係果幾個size, 買返個相同既唔太難。成個泵換啦

25 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。