註冊 登入

[新聞消息討論] [轉貼]運輸署建議增兩條過海巴士線 由元朗、屯門來往西灣河

[轉貼]運輸署建議增兩條過海巴士線 由元朗、屯門來往西灣河 E-mail 此主題給朋友

運輸署每年推出巴士路線計劃,改善十八區內現時的服務。近月運輸署向葵青區交通及運輸委員會建議增設兩條過海巴士路線(特別班次),預計2020年投入服務。有區議員坦言巴士服務範圍涵蓋葵青區內地方不多,居民受惠不大.......

全文︰https://www.hk01.com/18%E5%8D%80%E6%96%B0%E8%81%9E/302792/%E9%81%8B%E8%BC%B8%E7%BD%B2%E5%BB%BA%E8%AD%B0%E5%A2%9E%E5%85%A9%E6%A2%9D%E9%81%8E%E6%B5%B7%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E7%B7%9A-%E7%94%B1%E5%85%83%E6%9C%97-%E5%B1%AF%E9%96%80%E4%BE%86%E5%BE%80%E8%A5%BF%E7%81%A3%E6%B2%B3

運輸署建議開辦新巴士線,行走元朗、屯門至西灣河,但葵青區議員不滿意。

有甚麼方法可以幫助葵青區居民?

熱賣及精選
引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-3-6 09:39 PM 發表

全文︰https://www.hk01.com ...
(以下為部份全文…)
根據運輸署擬定的路線圖,該兩條巴士線將會行經青朗公路、青衣西北交匯處、長青公路、長青隧道、青葵公路等道路,暫時未有顯示分站的分佈位置。葵青區議員郭芙蓉形容是次建議「有好過無」,她直言區內過海巴士服務一直未能夠滿足居民的需求, 「兩條巴士路線係葵青區內停嘅巴士站不多,唔多市民可以用到,效益極低;唔明白運輸署為什麼會將咁樣嘅路線放喺度。」她對今次路線計劃表示不滿意,認為政府今次推出的巴士計劃的態度是毫無誠意,「就好似攞返上年個份咁,只係改返個年份,連一個落實計劃的時間表都無。
如果唔係HK01個編輯作o野,
我想那位區議員這樣說話,她應該無做功課。
條條大西北往返港島的隧巴線,都係借葵青區過路之嘛,怎會在快速公路設中途站呀?

引用:
原帖由 garyguard 於 2019-3-6 09:52 PM 發表

如果唔係HK01個編輯作o野,
我想那位區議員這樣說話,她應該無做功課。
條條大西北往返港島的隧巴線,都係借葵青區過路之嘛,怎會在快速公路設中途站呀? ...
上次城門隧道小巴意外,都夠膽賴唔開 47B 之過啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-3-6 09:39 PM 發表

運輸署建議開辦新巴士線,行走元朗、屯門至西灣河,但葵青區議員不滿意。
有甚麼方法可以幫助葵青區居民?
其實關葵青區議員咩事? 條線都唔係打算俾葵青區乘客搭

引用:
原帖由 ame3738 於 2019-3-7 12:10 AM 發表

其實關葵青區議員咩事? 條線都唔係打算俾葵青區乘客搭
運輸署嘅葵青區文件有呢兩條線

改造960X/968X即可。如果唔係因為港鐵改用每平方米4人做載客量標準,搞到港鐵好似迫爆,運吉轉死性開咁多廢線,九巴可能唔使加咁多價。

成篇文都唔知講緊咩。
共實本來條線都唔關葵青區事,但又作文作到得幾班車,巴士線開辦初期得幾班車本來就合理非常,所以完全唔知篇文重點係邊。

引用:
原帖由 無聊同志 於 2019-3-7 08:10 AM 發表

改造960X/968X即可。如果唔係因為港鐵改用每平方米4人做載客量標準,搞到港鐵好似迫爆,運吉轉死性開咁多廢線,九巴可能唔使加咁多價。
廢線?開左邊條廢線令到九巴要加價?
招標線嘅話巴士公司係可以選擇唔投添
何來開新線加價之說?

大西北乜線都特別易開,青衣想開任何線都特別困難

引用:
原帖由 TwelfthLane 於 2019-3-7 09:25 AM 發表

廢線?開左邊條廢線令到九巴要加價?
招標線嘅話巴士公司係可以選擇唔投添
何來開新線加價之說?
32H, 68, 73B, 89S, 252等全日得嚟又少客嘅線,未能盡錄;龍運嗰啲唔好提。共通點係侵佔原有資源,而未能擺係更有需要嘅地方。只係直覺判斷,如有高見,歡迎賜教。

希望屯門果條在泳季有部分班次延長至港島大浪灣途經土地灣及石澳

與其浪費時間等狗爸, 不如多行兩步搭港鐵!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無聊同志 於 2019-3-7 09:50 AM 發表

32H, 68, 73B, 89S, 252等全日得嚟又少客嘅線,未能盡錄;龍運嗰啲唔好提。共通點係侵佔原有資源,而未能擺係更有需要嘅地方。只係直覺判斷,如有高見,歡迎賜教。 ...
其實你提到嘅部份路線,確實係少客,但又未必至於構成加價壓力,從班次同用車都可見一斑,另外呢五條線中有三條服務時間都係比普遍全日路線短。
其次攞晒68 252 堆單層出黎,一樣未必能夠有效運用番係現有路線上面,唔通960x 968x用單層行咩。
我只係指出,開線考量好多,89s開都係因為89d問題先開辦,睇野睇全盤,巴士公司一樣識計數,但我諗一間咁大嘅巴士公司,一兩條「所謂」新開嘅廢線,係難以令到一間公司造成加價壓力,相反社會經濟環境,人工,舊有路線重疊,效率差先係元兇。

唔係好明點解葵青區可以停站不多
咁既走線乜唔係一個站都無咩
個記者係咪問緊呢幾條線架?

回覆 引用 TOP

都唔知大西北區議員俾左乜野利益給運吉,開乜線都冇阻力冇難度,還會主動給大西北開新線

引用:
原帖由 AVBW@92^^ 於 2019-3-7 11:35 AM 發表

都唔知大西北區議員俾左乜野利益給運吉,開乜線都冇阻力冇難度,還會主動給大西北開新線
大西北仲有排發展. 發展就自然要增多巴士線, 本來就非常合理.
你自己計下由大西北搭輕鐵加地鐵搭到鰂魚涌太古等地要用幾耐就明.

回覆 引用 TOP

43 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。