註冊 登入

網上續領行車証

網上續領行車証 E-mail 此主題給朋友

請問一下⋯如果唔想去運輸署排隊有咩方法續牌?
1。上網睇可以用郵寄。(要郵寄牌簿正本 同 支票?)
2。申請電子証書。上網續牌?「請問仲需唔需要再郵寄牌簿?」

精選汽車
引用:
原帖由 Monchhichi. 於 2019-3-10 08:57 PM 發表

請問一下⋯如果唔想去運輸署排隊有咩方法續牌?
1。上網睇可以用郵寄。(要郵寄牌簿正本 同 支票?)
2。申請電子証書。上網續牌?「請問仲需唔需要再郵寄牌簿?」 ...
試過數碼証書唔使寄野,5個工作天收到掛號,但最大問題係要用 IE ,無舊電腦用唔到數碼証書,所以這幾年都去左排隊

引用:
原帖由 vituslam 於 2019-3-10 11:42 PM 發表

試過數碼証書唔使寄野,5個工作天收到掛號,但最大問題係要用 IE ,無舊電腦用唔到數碼証書,所以這幾年都去左排隊
https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=27890490

引用:
原帖由 NorrisHKman 於 2019-3-11 09:25 AM 發表

https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=27890490
試過晒唔得
我屋企得一部行 win10
其他全部MacBook
已1823 多次,最後覆 最好 win xp 或 win 8 行 舊 IE, 點去買到部新機行 win xp 或 8呀

樓主可試吓網上預約續牌,上星期四約咗10:45,10:15分早到見預約龍無人直入,窗囗比埋 ETC取回行車證,唔洗等再叫名交錢,全程四分鐘。

引用:
原帖由 小窮鬼 於 2019-3-11 09:52 AM 發表

樓主可試吓網上預約續牌,上星期四約咗10:45,10:15分早到見預約龍無人直入,窗囗比埋 ETC取回行車證,唔洗等再叫名交錢,全程四分鐘。
邊個場?

引用:
原帖由 Monchhichi. 於 2019-3-11 09:53 AM 發表

邊個場?
小弟當日係長沙灣,手機上網可揀埋場。

回覆 引用 TOP

郵寄快靚正,做咗好多年了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vituslam 於 2019-3-11 09:40 AM 發表

試過晒唔得
我屋企得一部行 win10
其他全部MacBook
已1823 多次,最後覆 最好 win xp 或 win 8 行 舊 IE, 點去買到部新機行 win xp 或 8呀
我當時用XP及Win7
IE/Firefox/Chrome
all failed😖😖😖
可能係java問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小窮鬼 於 2019-3-11 09:52 AM 發表

我近幾年都完响網上約時間,上到去極快完成 (10至15mins走得)
係啱啱今次想試吓全online搞,結果電腦問題,又你上網約再親身上去😰😰

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vituslam 於 2019-3-10 11:42 PM 發表

今時今日, 換護照都不用數碼證書, 仲要人找部千年電腦先用得, 完全智障!

我上兩個星期都是網上預約長沙灣, 五分鐘之內搞掂走人.

Jason 的虛擬世界

回覆 引用 TOP

响Edge 可以有個option 'Open with Internet Explorer's 的.

引用:
原帖由 cynfung 於 2019-3-11 11:16 AM 發表

响Edge 可以有個option 'Open with Internet Explorer's 的.
唔得,最好 09年後無升級的 win xp或8  就可用到數碼証書

其他辦事處我唔知,金鐘就你冇網上預約都好,續行車證行埋去通常都15分鐘就即刻做到特別多人嗰日我就唔敢講,我每年都冇預約全部都係一上去就做

其他嗰啲手續我就唔知啦,人嘅車牌就一定要預約否則walk in 嗰條龍長到好恐怖,當然網上申請更易,乜嘢都唔使寄去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vituslam 於 2019-3-11 11:30 AM 發表

唔得,最好 09年後無升級的 win xp或8  就可用到數碼証書
我試過得, Winows 10, 用IE, 18年10月先攪完, 5個工作日掛號送嚟

37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。