註冊 登入

[Q&A] 一個人去德國

一個人去德國 E-mail 此主題給朋友

Plan緊年中去德國波茨坦聽音樂會,自己一個人去。
最近既機場係咪柏林果個?
有咩交通由柏林去到波茨坦?
酒店都打算住波茨坦,除左2日音樂會,仲有5日係區内同柏林參觀下,有咩景點介紹?

本人完全唔識德文,簡單英文溝通可以嗎?同埋想請教有咩要注意?本人第一次離開東南亞😫

熱賣及精選
上網有大量資料可以search得到
好過零零碎碎甘樣問料

Hi, I'm "小市民" but you can call me "Loco_Boy" or "火車仔" 都可以架 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ASADUOHK 於 2019-3-11 07:56 PM 發表

酒店都打算住波茨坦,除左2日音樂會,仲有5日係區内同柏林參觀下,有咩景點介紹?

本人完全唔識德文,簡單英文溝通可以嗎?同埋想請教有咩要注意?本人第一次離開東南亞😫 ...
德國人既英文隨時叻過你,放心。

可是我 相信愛 我信異想才有日會天開
可是愛 我相信愛 就算一切都像獨白

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ASADUOHK 於 2019-3-11 07:56 PM 發表

本人完全唔識德文,簡單英文溝通可以嗎?同埋想請教有咩要注意?本人第一次離開東南亞😫 ...
飛berlon 無錯架la 跟住坐火車就去到。建議你berlin 住,potsdam 聽果日即日來回即可

引用:

住Potsdam啦,有兩日音樂會,Potsdam本身都有唔少景點,譬如Schloss Sansouci,花園好大,電影博物館。。。
係柏林中心前往,坐輕鐵S7,係咪可以一落機就轉去視乎你班機幾點到,因爲係機場轉去Potsdam無車直達,要轉車,你又唔熟路,搞你幾個鐘頭一D唔出奇。
如果係柏林過去,有個比較另類選擇,就係搭船,係Wannsee呢個地方上船,航程大約一個鐘。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-3-12 06:23 PM 發表

飛berlon 無錯架la 跟住坐火車就去到。建議你berlin 住,potsdam 聽果日即日來回即可
去柏林新手都絕對無問題,國際大都會但絕無擁擠吵鬧感覺

引用:
原帖由 Kielzad 於 2019-3-14 10:36 AM 發表

去柏林新手都絕對無問題,國際大都會但絕無擁擠吵鬧感覺
師兄
我90年代去過德國自由行,治安OK,當然要小心小偷,英文在德國絕無問題,在歐洲來說說不錯,柏來我無去過,無乜資訊比到達你,但上網找,去到當地應有好多資料,不用太擔心。
自己都計劃今年內會去波蘭,順道去埋德國,但暫時未到幾時去,但多數否會四月去,應會遲少少去。我朋友去年六月去過柏林,幾多野看,最少要留4-5天才夠時間慢慢看。
希望你行程計劃順利!

引用:
原帖由 流浪人 於 2019-3-14 08:07 PM 發表

師兄
我90年代去過德國自由行,治安OK,當然要小心小偷,英文在德國絕無問題,在歐洲來說說不錯,柏來我無去過,無乜資訊比到達你,但上網找,去到當地應有好多資料,不用太擔心。
自己都計劃今年內會去波蘭,順道去埋德國,但暫時未到幾時去,但多數否會四月去,應會遲少少去。我朋友去年六月去過柏林,幾多野看,最少要留4-5天才夠時間慢慢看。
希望你行程計劃順利! ...
我6月中去波蘭,來回票連稅$3000, 波蘭住宿消費比德國便宜很多

引用:
原帖由 Kielzad 於 2019-3-19 02:43 PM 發表

我6月中去波蘭,來回票連稅$3000, 波蘭住宿消費比德國便宜很多
多謝資訊,想問你是坐邊間航空,我暫定是暑假後的九月出發,順道去埋德國,啤酒節好像是九月至十月?
我暫定是波蘭入,德國走。
心目中,會考慮俄航或阿聯酋,歐洲的航空要好早訂才有特價優惠!

引用:
原帖由 流浪人 於 2019-3-19 03:33 PM 發表

多謝資訊,想問你是坐邊間航空,我暫定是暑假後的九月出發,順道去埋德國,啤酒節好像是九月至十月?
我暫定是波蘭入,德國走。
心目中,會考慮俄航或阿聯酋,歐洲的航空要好早訂才有特價優惠! ...
中國國際航空

引用:
原帖由 Kielzad 於 2019-3-19 09:16 PM 發表

中國國際航空
收到,Thx! 

引用:
原帖由 流浪人 於 2019-3-19 09:52 PM 發表

收到,Thx! 
平機票很難買,去歐洲俄羅斯航空是熱門,但買平機票目的就是要平,什麼公司不重要,不要去航空公司官網搜,用機票格價網站搜,不同網站搜出來可以分別很大,而且不是某一網站就會最平,變數很多,總言之就是要早買同用多幾個網站搜尋。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。