註冊 登入



打印

[狗狗] 求求DES188救我3歲哥基女膀胱結石同心臟肥大

求求DES188救我3歲哥基女膀胱結石同心臟肥大 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
上星期睇佢醫發現係結石,尿係鹼性,仲有小小心臟肥大,想揾DES188幫忙用中葯解困,同唔知食咩啱,好擔心😢



精選樓盤
引用:
原帖由 波濤勇敢的羔羊 於 2019-3-12 05:05 PM 發表

上星期睇佢醫發現係結石,尿係鹼性,仲有小小心臟肥大,想揾DES188幫忙用中葯解困,同唔知食咩啱,好擔心😢
9426852
波濤勇敢的羔羊
請看以下網友豆腐花990網頁的post 15和以後的內容資料:
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28088261&extra=page%3D1
此資料只是方便日後查閱,不用回覆!





回覆 引用 TOP

你好DES188!我已經揾到你個短訊同留左言,有時間就复我啦


回覆 引用 TOP

感謝DES188,因今晚有事夜左回家,怕夜唔咁打擾你,我明天上午會聯絡你,感恩🙇🙇


[隱藏]
引用:
原帖由 波濤勇敢的羔羊 於 2019-3-13 11:31 PM 發表

感謝DES188,因今晚有事夜左回家,怕夜唔咁打擾你,我明天上午會聯絡你,感恩🙇🙇
唔好客氣呀!波濤勇敢的羔羊
我十點左右就睡了,你今日隨時聯絡我啦!



回覆 引用 TOP

你好!我揾到新買乾狗糧內容,轉比你睇下


回覆 引用 TOP




引用:
原帖由 波濤勇敢的羔羊 於 2019-3-14 06:07 PM 發表

9434562
你好呀!波濤勇敢的羔羊
成份:
白鮭魚即三文魚,就如我貼給你的資料說它是有毒素的,人都不可以天天食,貓狗肝臟較細小,不易排出毒素,所以不建議天天食廠商建議的每餐份量。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%AE%AD%E9%AD%9A

蒿苣:性涼有毒素,脾胃腎功能弱的不宜食用。人類如有炎症、眼疾、痛風、瘡毒,食它後會更嚴重。

菠菜:性涼,脾胃腎功能弱的不宜食用。它與西蘭花都含草酸較多,與鈣結合形成草酸鈣而不易被吸收,便在體內形成各種結石。

菌類:成份內很多菌類都不認識的,如屬植物的菌類,屬高磷食物,不可過量,不知狗糧佔比有多少?如果多的話,就易令腎臟負荷重而易有腎衰竭。

化學成份:成份內很多化學成份,我是不懂它們有什麼功效和副作用的。

所以如果食,每餐都是加極少粒數在煮熟的鮮食中,並要飲足夠的水份、菜心、紅蘿白以減低它的不良。

附高鉀高鈉高磷食物單張免增加腎臟負荷,請參考以下網址 post 3
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27213520&page=1&extra=page%3D1#pid474544933




回覆 引用 TOP

多謝Mug姐回复。如係咁我打算整包糧都唔要了。我昨天晚上已經從中葯店買左130號配方既葯回家,一伏只係$70蚊,遠比醫生既$4000蚊一次容易負擔。因我有四隻狗狗,其餘兩隻可否照飲用當保健呢?自從上星期日睇左你比其他網友既回复,即時停止左餵乾糧改鮮食比4隻狗狗,佢地排尿好好多,連尿尿都冇左味有多,便便都唔硬,我其中一隻比熊原本D皮膚色好紅,我以為先天,宜家只係食左鮮糧,皮膚变白左,四隻狗D淚腺冇埋,真係好開心。另外如果煲桑寄生煲水份量要多少?因西葯食埋今日就冇,我會今晚開始煲中葯。如可以四隻都餵。我以前只餵乾糧,連街D零食都唔比,以為會健康D,今次真係一個大反省,之前剩係係街買潔齒棒比佢地,食完四隻都肚瀉,牛根磨牙骨一樣食完全部都瀉,真唔明白宜家比狗D健康食品有幾健康,唸起都怕怕,感恩今次遇到好網友,之後狗狗食药後的新狀況,再分享比有需要狗友🙏🙏

[ 本帖最後由 波濤勇敢的羔羊 於 2019-3-15 03:00 PM 編輯 ]



[隱藏]
引用:
原帖由 波濤勇敢的羔羊 於 2019-3-15 02:56 PM 發表

多謝Mug姐回复。如係咁我打算整包糧都唔要了。我昨天晚上已經從中葯店買左130號配方既葯回家,一伏只係$70蚊,遠比醫生既$4000蚊一次容易負擔。因我有四隻狗狗,其餘兩隻可否照飲用當保健呢?自從上星期日睇左你比其他網友既回复,即時停止左餵乾糧改鮮食比4隻狗狗,佢地排尿好好多,連尿尿都冇左味有多,便便都唔硬,我其中一隻比熊原本D皮膚色好紅,我以為先天,宜家只係食左鮮糧,皮膚变白左,四隻狗D淚腺冇埋 ...
唔好客氣呀!波濤勇敢的羔羊
係呀!服用中藥的費用較易負擔,而且一劑中藥煲出2碗約500ml藥汁,囡囡每日大概服用22ml -44ml,即是可以飲11-22日,好平宜。由於藥汁可飲很長時間,所以要如一般藥方注意事項內寫存於製冰格保存呀!不要浪費。

2歲松鼠仔有心臟病,絕育未?可以給他逐少飲用,如飲後咳喘多了就不對了,就可能體內有些炎症,要回來轉中藥方。請問他幾重?方便為你計中藥服用份量。

柴犬8(是女未絕育嗎?)年紀大一點,可以給她飲用,同樣如飲後咳喘多了就不對了,就可能體內有些炎症,要回來轉中藥方。請問她幾重?方便為你計中藥服用份量。

比熊2-3歲?(仔或女)已絕育,較年輕的話,就1個月飲2-3次作保健就可了,不用飲太多,如有眼屎便秘等燥熱的情況下就不要飲了,改為飲些紅蘿白水、食些菜心西芹清熱排毒。

桑寄生豬肉汁在貼給你以下post 19內就有各種材料和做法了,你細看一下啦!
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28088261&extra=page%3D1&page=2

四個寶貝都改善左好多,那就開心曬啦!如比熊皮膚都好埋,平時一星期就可烚蛋4日給他們補充營養啦!烚蛋食療在以上網址post 21有詳細資料。

係呀!如果食左一啲唔健康的食物,後果可以好嚴重,唔食好過食呀!主人要有智慧地分析的,不是只看說明書話好就食,一定要看寶貝的反應,食左有不良反應就一定一定要停食,減低對寶貝身體的破壞,不然見到他們有病真係心痛死呀!

你無私的分享,對其他網友是很大價值的,是你直接的體驗完全無造假嘛!很有說服力。

飲左中藥和桑寄生豬肉汁後再反映我知啦!希望四大天王健健康康成長!





回覆 引用 TOP

多謝你Mag姐,松鼠仔2歲10個月冇絕肉,係男仔,只有2.9Kg,應該餵葯多少呢?柴犬係男仔,已經8歲了,是9Kg,比熊女仔2歲6.11個月有6.9kg已絕肉了。
另外附上鹼性膀胱結石S/d罐糧內容比你分柝下



[ 本帖最後由 波濤勇敢的羔羊 於 2019-3-15 10:46 PM 編輯 ]



引用:
原帖由 波濤勇敢的羔羊 於 2019-3-15 10:24 PM 發表

多謝你Mag姐,松鼠仔2歲10個月冇絕肉,係男仔,只有2.9Kg,應該餵葯多少呢?柴犬係男仔,已經8歲了,是9Kg,比熊女仔2歲6.11個月有6.9kg已絕肉了。
另外附上鹼性膀胱結石S/d罐糧內容比你分柝下
9439618
9439664 ...
唔好客氣呀!波濤勇敢的羔羊
膀胱結石S/d罐糧,我英文不好,查了7個成份的字典,7個都是化學名稱,其餘一些是維化命、保健品、礦物質,估計成份摻了很多化學物質,主要成份是豬肝,它極度燥熱,我覺得不太適宜有結石尿道炎的患者食用,食後易有尿血或尿道刺痛情況,安全計還是不食了。

松鼠仔210個月未絕育,只有2.9Kg

中藥服用份量:(一定要服用足夠的份量,不然效果會不明顯)
松鼠仔2.9kgs,每次可以餵1.45ml – 2.42ml,你可以每次餵多一點也不是問題的,比如1.5ml– 2.5ml,第一次可以先餵0.5ml,如無不良,可以1小時後餵1ml,如也是無不良,可以4-5小時再餵1.5ml,之後每次可以餵1.5ml – 2.5ml,每日3次最好,如要上班餵不了3次,可12次,每次份量酌量加大,比如每次2.5ml- 4ml,如果你覺得服用後效果不錯,你可酌量每次加大份量的,但如果覺得加多了不舒服,便酌量減回份量便可,務求試到一個適合的份量。

如覺病情嚴重,可逐漸每天加大1ml至一倍份量,即每日餵 16ml (可分2-3次餵服),直至病情好轉受控,才逐漸減少至正常份量每日餵 8ml吧!

松鼠體重偏輕,所以由最少份量逐少試,不要操之過急,如心臟病情不太嚴重,相信逐少最多加到每天餵8ml就足夠,你按他飲中藥後的反應再決定,或到時反映給我知吧!


柴犬仔8歲,是9Kg,絕育:

中藥服用份量:(一定要服用足夠的份量,不然效果會不明顯)
柴犬仔9kgs,每次可以餵4.5ml – 7.5ml,第一次可以先餵2ml,如無不良,可以1小時後餵2.5ml ,如也是無不良,可以4-5小時再餵4.5ml ,之後每次可以餵4.5ml-7.5ml,每日3次最好,如要上班餵不了3次,可12次,每次份量酌量加大,比如每次7ml-11.5ml,如果你覺得服用後效果不錯,你可酌量每次加大份量的,但如果覺得加多了不舒服,便酌量減回份量便可,務求試到一個適合的份量。

如覺病情嚴重,可逐漸每天加大3ml至一倍份量,即每日餵 46ml (可分2-3次餵服),直至病情好轉受控,才逐漸減少至正常份量每日餵 23ml吧!

如柴犬仔無特別病情,只想飲中藥來保養的話,每天只飲正常份量23ml和一個月飲3-4天就可以了。


比熊女26.11個月絕育,6.9kg

中藥服用份量:(一定要服用足夠的份量,不然效果會不明顯)
比熊女6.9kgs,每次可以餵3.45 - 5.75ml,你可以每次餵多一點也不是問題的,比如3.5ml– 6ml,第一次可以先餵1.5ml,如無不良,可以1小時後餵2ml,如也是無不良,可以4-5小時再餵3.5ml,之後每次可以餵3.5ml– 6ml,每日3次最好,如要上班餵不了3次,可12次,每次份量酌量加大,比如每次5.5ml-9ml,如果你覺得服用後效果不錯,你可酌量每次加大份量的,但如果覺得加多了不舒服,便酌量減回份量便可,務求試到一個適合的份量。

如覺病情嚴重,可逐漸每天加大2ml至一倍份量,即每日餵 36ml (可分2-3次餵服),直至病情好轉受控,才逐漸減少至正常份量每日餵 18ml吧!

如比熊女無特別病情,只想飲中藥來保養的話,每天只飲正常份量18ml和一個月飲3-4天就可以了。




回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。