註冊 登入

買一手車都中招...Nissan Serena 2019車

買一手車都中招...Nissan Serena 2019車 E-mail 此主題給朋友

係大日日買左架 Nissan Serena 2019車,開開心心諗住去拎車,點知架車開左冇5分鐘冷氣只噴熱風,個 idle stop 唔work, 我拒絕收車,佢隔日又打黎話冇問題叫我收車,去到一著車又係冇冷氣噴熱風,而家佢地又話整完又叫我去拎車,迫我啃左呢架車,拒絕我換車要求,各位師兄...我應該點做,好地地買架全新車...仲衰過買2手....

更新:第一次收車行左5分鐘已冇冷氣冇idle stop,當晚車行已收返架車,第二次聲稱搵唔到問題換左雪種叫我收車,我再去維修中心試都係壞,我拒絕收車並要求換車,而家第三次叫我收車,話係插錯線(冇details),已整好,唔肯換...我點信你架車冇壞

成晚瞓唔到,係網上搵到呢單野!唉...
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20141112/18931720

更新:岩岩再同車行溝通強調唔收呢架壞車,又係等高層...冇俾確實日子我。大家以我爲鑑

再更新:車行再電我, 話係有條電線有問題,換左之後check完真係冇事, 可以俾report我, 但冇確實時間, 大家點睇...

又更新:車行都企得硬, 都係哄我收車, 我講明唔會簽任何咩保密/不追究的文件我先會考慮收車, 同我deal個人話會同上面反映返... 唔通本來真係諗住叫我簽呢D野。我話你之前換車個單都上晒報紙...保咩密...我話你都知我已經上網問晒大家意見(我相信有車行人mon住個post同覆我msg),我冇可能簽咩保密/不追究。我唔識法律,但我知名唔可以亂簽!

3月18日更新:車行又打黎啦,佢話report已經做好架車整左D咩,話明白我唔想簽任何文件,但係都想口頭同我講最好保密,我即時爆嬲,保咩密!?你賠保養呢D垃圾俾我叫我保密,我話我可以一樣野都唔洗你賠,咁唔洗保密啦。我話網上有師兄話你地已經整花左架車,我想等埋消委會再決定,居然同我講佢地維修中心車位其實都緊張,暗示威脅我要拎返架車,話蝕底係我。我最蝕底就係幫襯左你。

附件

2019-3-13 02:30 PM

精選汽車
引用:
原帖由 unluckystar 於 2019-3-12 07:40 PM 發表

係大昌買左架 Nissan Serena 2019車,開開心心諗住去拎車,點知架車開左冇5分鐘冷氣只噴熱風,個 idle stop 唔work, 我拒絕收車,佢隔日又打黎話冇問題叫我收車,去到一著車又係冇冷氣噴熱風,而家佢地又話整完又叫我去拎車,迫我啃左呢架車,拒絕我換車要求,各位師兄...我應該點做,好地地買架全新車...仲衰過買2手.... ...
IDLE STOP 唔WORK 可能係舊電唔夠電壓, 叉夠電會郁返,
無冷氣得熱風, 係咪踩停左架車, 然後IDLE STOP又郁返, 停左ENGINE , 所以冷氣壓縮機都停埋變無凍風?

ching 講出重點,一定有10年睇波經驗~
唔撚係呀,新車都搞到咁,佢有無解釋架車壞咩?一收車就壞咁on9?巴打叫大昌行寫番分report好wu

引用:
原帖由 ufohk 於 2019-3-12 07:56 PM 發表

IDLE STOP 唔WORK 可能係舊電唔夠電壓, 叉夠電會郁返,
無冷氣得熱風, 係咪踩停左架車, 然後IDLE STOP又郁返, 停左ENGINE , 所以冷氣壓縮機都停埋變無凍風?
新手一問,咁係咪即係樓主唔識用架車?唔係架車有問題?

你唔要架車就變左二手車,所以大昌一定要你噎左佢

引用:
原帖由 shcnhktshcnhkt 於 2019-3-12 08:01 PM 發表

你唔要架車就變左二手車,所以大昌一定要你噎左佢
好似買電視咁7天有問題换過架。

永不止蝕,坐船常客
引用:
原帖由 unluckystar 於 2019-3-12 07:40 PM 發表

係大昌買左架 Nissan Serena 2019車,開開心心諗住去拎車,點知架車開左冇5分鐘冷氣只噴熱風,個 idle stop 唔work, 我拒絕收車,佢隔日又打黎話冇問題叫我收車,去到一著車又係冇冷氣噴熱風,而家佢地又話整完又叫我去拎車,迫我啃左呢架車,拒絕我換車要求,各位師兄...我應該點做,好地地買架全新車...仲衰過買2手.... ...
車價 30 萬定 33 萬?

30 萬的話,上年貨未,不是新車

引用:
原帖由 ufohk 於 2019-3-12 07:56 PM 發表

唔係呀~師兄!佢地啲職員都試到有問題,但一開始check唔到個問題係邊,而家同我講駁錯線.....

引用:
原帖由 @PICO@ 於 2019-3-12 08:20 PM 發表

33萬8呀!一個仙都冇俾少佢,欲哭無淚

引用:
原帖由 @PICO@ 於 2019-3-12 08:20 PM 發表

上年貨尾牌簿都係 brand new... 只係制造年份係 2018 而出廠年份係 2019... 有錯請指教 🙇🏻

Sentosa Palawan beach
引用:
原帖由 unluckystar 於 2019-3-12 08:22 PM 發表

唔係呀~師兄!佢地啲職員都試到有問題,但一開始check唔到個問題係邊,而家同我講駁錯線.....
OH~, 如果係咁, 唯有叫佢整返好, 但好曬時間, 個心又有刺, 驚佢又壞
換車基本上無可能, 出左牌, 告佢都唔會換俾你,
牌簿變左1字, 車行打死都唔會食

引用:
原帖由 unluckystar 於 2019-3-12 08:23 PM 發表

33萬8呀!一個仙都冇俾少佢,欲哭無淚
小七佢 la,冷氣唔得,一定唔收

回覆 引用 TOP

2019全新車都咁?幾時的事呀?師兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大頭獅子 於 2019-3-12 07:59 PM 發表

新手一問,咁係咪即係樓主唔識用架車?唔係架車有問題?
樓主講左, 睇黎唔係唔識用, 真係壞車

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 F.Fabregas 於 2019-3-12 08:25 PM 發表

上年貨尾牌簿都係 brand new... 只係制造年份係 2018 而出廠年份係 2019... 有錯請指教 🙇🏻
這兩年冇改款,冇關係

我早排都去睇過, sales 話有貨尾未出 30 萬;但訂日本 2019 新車就要33 萬而且要等

不過 3月太忙,試車都唔得閒;暫時放低左

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。