註冊 登入

好羨慕d人死好命做到公務員,一世唔駛煩搵工進修同住屋!

好羨慕d人死好命做到公務員,一世唔駛煩搵工進修同住屋! E-mail 此主題給朋友

做私人工成日都會被炒被裁員,好易會失業,成日都要搵工見工

做私人工成日都要增值自己,普通大學畢業根本唔夠,而家好多officer都博士生

但做公務員就唔同

1. 永世唔會失業,睇下d紀律部隊成日休班嗰陣又偷野又車死人都繼續保得住份工

2. 求求其其爛鬼大學畢業做督察都已經6皮野,無讀大學做個差佬都3,4皮,佢老味,駛春進修咩!

精選樓盤
咁你一於破釜沈舟,去考公務員,考唔到就攞住綜援先,直到考到為止!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vivian234 於 2019-3-12 11:07 PM 發表

做私人工成日都要增值自己,普通大學畢業根本唔夠,而家好多officer都博士生

但做公務員就唔同

1. 永世唔會失業,睇下d紀律部隊成日休班嗰陣又偷野又車死人都繼續保得住份工

2. 求求其其爛鬼大學畢業做督察都已經6皮野,無讀大學做個差佬都3,4皮,佢老味,駛春進修咩! ...
你有無考過政府呢?考inspector個d位全部都收開3大 私人公司officer 博士?咪吹得說就吹啦(唔計買番黎個d)。
有料的唔會去做政府除非你無

引用:
原帖由 vivian234 於 2019-3-12 11:07 PM 發表

但做公務員就唔同

2. 求求其其爛鬼大學畢業做督察都已經6皮野,無讀大學做個差佬都3,4皮,佢老味,駛春進修咩! ...
進修係進修你個人修為,唔係進修錢財,咁你都唔識分你讀屎片ga?今時今日仲諗住知識改變命運?

回覆 引用 TOP

糧地官利用糧地官的方法,努力唔努力,勞動唔勞動,唔規矩

很喜歡這熱熱鬧鬧、七咀八舌的地方。

是知識、觀點、靈感.... 集思廣益的泉源

回覆 引用 TOP

引用:

但做公務員就唔同

你又唔去做?你可能都好命呢。

回覆 引用 TOP

引用:

但做公務員就唔同

你犯過法?無機會去做公務員?,講到咁好,做乜唔去考?

回覆 引用 TOP

反正羨慕,,又唔見你講富二代,
一出世就有錢,中學大學,又有錢又有青春,

比你快,做到30歲先有少少錢,都唔後生啦.

富而無驕易,貧而無怨難
引用:
原帖由 @弱雞男@ 於 2019-3-13 05:39 PM 發表

你有無考過政府呢?考inspector個d位全部都收開3大 私人公司officer 博士?咪吹得說就吹啦(唔計買番黎個d)。
有料的唔會去做政府除非你無 ...
我朋友一個理工一個中大兩個英國讀書一個cardet上, 爬到最高係理工個位, 但全部都有進修, 做足6日每日十二小時起

引用:
原帖由 dogdogk 於 2019-3-13 10:28 PM 發表

我朋友一個理工一個中大兩個英國讀書一個cardet上, 爬到最高係理工個位, 但全部都有進修, 做足6日每日十二小時起
所以想表達咩野?

努力裝備自已 世界係唔公平架啦

賭無必勝 量力而為 切勿盲目跟風

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @弱雞男@ 於 2019-3-13 10:31 PM 發表

所以想表達咩野?
我回覆不是只有三大

引用:
原帖由 dogdogk 於 2019-3-13 10:43 PM 發表

我回覆不是只有三大
大家都只得Bachelor lv黎講,考官有得選擇一定唔選3大以外,好主觀的,係有例外ga,聽講10個有1個咁大把。 當然3大外例如理大一樣可以進修上去或入番三大的post grad或者PhD,咁就另計啦。

引用:
原帖由 @弱雞男@ 於 2019-3-13 10:52 PM 發表

大家都只得Bachelor lv黎講,考官有得選擇一定唔選3大以外,好主觀的,係有例外ga,聽講10個有1個咁大把。 當然3大外例如理大一樣可以進修上去或入番三大的post grad或者PhD,咁就另計啦。 ...
公大都有人做到幫辦

引用:
原帖由 YUXIAOXIAO 於 2019-3-13 11:16 PM 發表

公大都有人做到幫辦
10個有一個lo,正如政府請 殘障人士的比例咁。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。