註冊 登入

[越南] 獨遊芽莊

獨遊芽莊 E-mail 此主題給朋友

原本已經係臨時臨急先決定去, 機票又未買, 只係book左其中一晚resort

點知, 最後被人放鴿...........

Resort 又冇得cancel or refund, 爭扎左幾日一個女仔仲去唔去好, 最後為左唔想side左3千幾蚊晚既resort, 就膽粗粗決定自己一個去

又點知, HK Express既機票竟然會sold out😥😥

冇選擇之下唯一轉機去芽莊, 幾經辛苦終於出發

熱賣及精選
引用:
原帖由 假如狂野的弟弟 於 2019-3-13 11:16 AM 發表

原本已經係臨時臨急先決定去, 機票又未買, 只係book左其中一晚resort

點知, 最後被人放鴿...........

Resort 又冇得cancel or refund, 爭扎左幾日一個女仔仲去唔去好, 最後為左唔想side左3千幾蚊晚既resort, 就膽粗粗決定自己一個去

又點知, HK Express既機票竟然會sold out😥😥

冇選擇之下唯一轉機去芽莊, 幾經辛苦終於出 ...
中間要係胡志明等4個鐘轉機, 開頭以為有排等, 點知..........
我最終由落機, 等落地簽證足足用左兩個幾鐘, 如果轉機得兩至三個鐘時間, 估計係趕唔切上二程機去芽莊
由於人生路不熟, 唔敢周圍行,求其係機場食Starbucks 算

回覆 引用 TOP

Thanks for sharing

回覆 引用 TOP

決定正確開心旅程

回覆 引用 TOP

小妹雖然都有試過獨遊, 不過唔算多, 所以第一日出發當日不停有蝦碌事件發生

1. 攞左行李準備出胡志明機場過domestic 個邊轉機, 明明見到大把money exchange, 我就大安旨意唔唱錢出左去, 諗住過到domestic 個邊先唱, 點知........domestic 個邊得一間bank, 當時可能遇岩Lunch hour冇開, 個刻真係企左係度。 係我有d傍徨唔知點算之際,有個阿姐手指指叫我去後面間小店唱錢。 就係甘我終於有錢開餐😪😪

2. 蝦碌未完, 諗住2:30pm先飛, 大模斯樣甘坐係Starbucks hea玩電話, 完全冇諗過原來坐domestic 都要安排檢check in, 1:45pm先行去入閘, 見到長長既人龍, 冇半個鐘應該過唔到安檢, 心諗「死啦, 會唔會上唔到機架, miss左點算」, 一路排一路好鬼心急驚上唔到機, 最終2:15pm先過到安檢, 跟住飛奔去登機閘口, 一額汗

3. 蝦碌之三, 去到芽莊domestic airport 又係冇錢唱, 叫我過international 個邊, 連車錢都冇得比司機😂😂, 唯有去到酒店先唱錢最比司機啦

4. 蝦碌之最終回, 玩左成日電話冇電啦, 係時候要叉電, 係甘搵個喼, 我竟然帶漏左iPhone 線叉電呀😭😭, 問酒店梗係冇得借啦, 心諗大鑊呢幾日點算, 邊度有iPhone 線賣???

引用:
原帖由 假如狂野的弟弟 於 13-3-2019 14:34 發表

小妹雖然都有試過獨遊, 不過唔算多, 所以第一日出發當日不停有蝦碌事件發生

1. 攞左行李準備出胡志明機場過domestic 個邊轉機, 明明見到大把money exchange, 我就大安旨意唔唱錢出左去, 諗住過到domestic 個邊先唱, 點知........domestic 個邊得一間bank, 當時可能遇岩Lunch hour冇開, 個刻真係企左係度。 係我有d傍徨唔知點算之際,有個 ...
L M

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 假如狂野的弟弟 於 2019-3-13 02:34 PM 發表

1. 攞左行李準備出胡志明機場過domestic 個邊轉機, 明明見到大把money exchange, 我就大安旨意唔唱錢出左去, 諗住過到domestic 個邊先唱, 點知........domestic 個邊得一間bank, 當時可能遇岩Lunch hour冇開, 個刻真係企左係度。 係我有d傍徨唔知點算之際,有個 ...
好似好黑仔wor
你朋友放飛機咁衰
等睇你,快d借條線

引用:
原帖由 coolrain1030 於 2019-3-13 10:14 PM 發表

好似好黑仔wor
你朋友放飛機咁衰
等睇你,快d借條線
蝦碌事件已經告一段落😆

回覆 引用 TOP

講返行程, 我一早已經預約左包車去酒店, 一出機場司機叔叔已經舉緊牌等我, 過程非常順利, 大約45分鐘就到左我住既酒店Sheraton

間房好大, 可以望到芽莊海灘, 連沖涼都可以對住個海😂😂

放低行李就出左去食野, 今餐食海鮮, 味道ok la, 唔算貴但亦唔係想像中甘平,  一般中式煮法, 可能為左迎合強國人口味啦, 間餐廳四方八面都係強國中, 連侍應都識講煲東瓜😣

食完野, 行左陣夜市, 冇興報冇收獲, 所以就去左做spa

由於我都要求乾淨企理, 所以我已經一早上網睇左人地d介紹既spa跟手book埋時間, 今次做90分鐘熱石按摩, 真係好鬼抵港幣$150咋, 我仲好似包房間, 成間房成晚得我一個人, 做完spa就返酒店休息, 今日因為轉機頻頻撲撲有d攰

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 假如狂野的弟弟 於 2019-3-13 02:34 PM 發表

😂很難忘的一次旅遊經歷,永遠記得!😂

真的,什麼都很好,海邊很藍,大樓也不錯。
價格也便宜。

要說唯一不好的,可能對多數人類來說不是壞事,只是對我來說是壞事。

那就是……我實在是熱得受不了了……

不過您大概不會受不了,嘻嘻。

I am Global Citizen Mars Hartdegen.
Enjoy

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加壽姬 於 2019-3-14 08:30 PM 發表

😂很難忘的一次旅遊經歷,永遠記得!😂
都真係幾難忘, 第一次踏足越南, 就發生甘多蝦碌事😂
同埋個個朋友都話我大膽, 話越南治安甘差, 點解我仲會一個女仔去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 世界首窮 於 2019-3-15 12:05 AM 發表

真的,什麼都很好,海邊很藍,大樓也不錯。
價格也便宜。
都真係幾熱, 不過都接受到既
如果要去沙灘, 我覺得要7點左右去, 9點前好走, 因為真係曬得好緊要

引用:
原帖由 假如狂野的弟弟 於 2019/3/15 10:19 發表

都真係幾熱, 不過都接受到既
如果要去沙灘, 我覺得要7點左右去, 9點前好走, 因為真係曬得好緊要
嗯,黃種人可憐,白人故意曬日光浴(🇷🇺人在芽莊暴曬),而黑人也可能沒有太大影響。

I am Global Citizen Mars Hartdegen.

回覆 引用 TOP

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。