註冊 登入



打印

唔識用EXCEL既新同事

唔識用EXCEL既新同事 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
更新
我見好多人都好似覺得我無教佢,同認為我對新人態度好差咁。
但我都覆左好多次,我有教佢,亦都無對佢好差。
雖然我認自己係心入面有呻下位新同事,但自問我對位新同事都唔差。我無鬧過位新同事,亦都無對位新同事講過一句重語氣既話。
佢用最初excel時表現都咩都唔識,我都係咁慢慢教。
有咩我知,工作上用到既野我都無收埋過,全部都逐步教到佢識為止,重比埋notes佢睇。 如果我做到咁你地都係覺得我差既,我無野講。
我係一聽到佢唔識打除號,同埋表現到好似加減乘除公式唔識打出黎,先覺得好驚訝。
我只係太震驚,但無話唔教佢或者話佢D咩,最後咪教返佢點做。
睇完咁多留言我先知,原來做文職完全唔識EXCEL都唔出奇,唔識禁個除號出黎都唔出奇。
係我見識太少,大驚小怪。
------------------------------------------------------------------

公司請左一位新同事,聽講岩岩畢業。
我教佢做一D report。
係用公司本身既excel文件,刪除某幾欄無用野,某d數據整下顏色咁。
見佢完全唔識,我就一步一步教佢點做

有D reoprt需要計數,純粹就係+-*/
新同事問我 「Excel要除野既話, 個除號要點打出黎?」
我聽到佢咁問呆曬。
唔識點打excel vlookup個類公式,唔熟excel功能我唔會奇怪,可以教,但加減乘除點樣打出黎唔係最低既基本野黎既咩…?

同埋係咪我太過著重細節呢?
我有次教佢點樣覆email,佢將email打曬細階/大階。
者係 Dear Mary, 佢打dear mary / DEAR MARY,後面內容都無分大細階…
當時我見佢咁打,我就叫佢改返,而新同事覆我: 唔緊要呀嘛?
我就講:D email好多部門都會睇到,最好打返formal d啦。
但後黎見提左幾次佢好似都無改,我就無再出聲了。

[ 本帖最後由 檸檬茶蛋糕 於 2019-3-14 10:53 PM 編輯 ]



精選樓盤
讀邊科畢業?


引用:
原帖由 swbc 於 2019-3-13 12:52 PM 發表

讀邊科畢業?
我無問佢。只係聽過我上司講過下佢岩岩畢業出黎做野。



啱啱畢業, 唔等於有上過堂先畢到業, 以前會考零分都可以叫做中學畢業, 吹咩


[隱藏]



回覆 引用 TOP

引用:
Dear Mary,  佢打dear mary / DEAR MARY,後面內容都無分大細階…
當時我見佢咁打我就糾正佢,而新同事咁覆我:應該唔緊要呀嘛?
然後我就無再理佢咁打了,等我上司出聲先算。
我有個傻o既舊同事連啲標點後面要打一下spacing都唔知。同佢講佢個樣好似有啲厭惡咁…

啲人缺乏正常唔緊要, 但好心唔好整衰成team 同事啦…



我讀U的年代,只需用 word,返工後才有機會用 excel


眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
文科人唔識用Excel 一d 都唔奇.

有d hea 足唔多年既free rider, 唔好話powerpoint, 什至連word都唔識用添.



我都唔識


回覆 引用 TOP

[隱藏]
畢業生要識用Excel?


回覆 引用 TOP

無咩出奇 我同事 北大碩士都唔識用列印范圍


係靚女就唔介意教


萬事起頭難,冇心學野,教完都唔識先抵打


係個別問題
我見而家D後生大部分都好technology savvy



[隱藏]
引用:
原帖由 檸檬茶蛋糕 於 2019-3-13 12:48 PM 發表

公司請左一位新同事,聽講岩岩畢業無耐。
我教佢做一D好簡單既report。
係用公司本身既excel文件,刪除某幾欄無用野,某D數據要加底色。
之後set返列印既範疇,印出黎要闊度1頁同埋列印標題。
上面無一樣野佢係識做…我就好似湊女咁,手把手一步一步教佢點做……

我懷疑佢只係識係EXCEL打字,其他咩都唔識。
結果真係比我估中&helli ...
不如等我黎答下你,畢業生=佢有qf5的學術水平,但唔代表佢有實用的文書工作技能,我就算依家讀緊post grad,從中學到依家上堂我都無用過excel,也無必要用到,主要係睇番佢讀咩科,如果係讀accounting,就有可能接觸到。所以單單話佢唔識excel就認定佢讀=屎片,咁其實你仲讀屎片過佢,可能你細個成績唔好無機會入大學。但依家你依d老野的思想真係唔吊唔得,覺得fresh grad就咩都要識,食屎啦你。



 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。