註冊 登入

去台灣讀國立定係喺香港讀基礎文憑

去台灣讀國立定係喺香港讀基礎文憑 E-mail 此主題給朋友

國立成功收咗我
但係我怕去台灣讀完番香港認受性不高
定係讀基礎文憑升上去(我英文可能1)

精選樓盤
讀乜先?

成大, 考頭三可以過美國頂尖大學讀書, 考中上可過香港三大讀碩士.

所以問題係你讀乜, 讀文科絕對有機會考好成績, 讀理工九死一生. 讀商就要睇你讀乜.

當然好多港生都係成績中下段. 因為台生入得成大程度同香港三大差唔多. 所以睇你敢唔敢去啦.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb3b654ceb5537 於 2019-3-13 11:28 PM 發表

國立成功收咗我
但係我怕去台灣讀完番香港認受性不高
定係讀基礎文憑升上去(我英文可能1)
估計俾我係你, 我會去台灣.

成功算係台灣好既大學. 正常黎講, 夠入呢個level既, 其實分數應該唔錯, 夠留HK讀掛?
但係你似乎係英文好唔掂, 所以搞唔掂.

建議考慮一下, 一路讀大學, 一路要煲番好英文, say 目標畢業前要考到IELTS 6.5或者7.0咁樣. 否則第日搵工煩英文.
嫌台灣既大學番香港認受性唔夠高既話, 拎住成功既學歷, 成績好既唔驚冇人收你讀master.

如果你由基礎文憑慢慢上, 咁似乎唔多有效率, 因為你缺既其實唔似係學術底, 而只係英文底.

回覆 引用 TOP

香港大學認受性仲低

除左港大, 其它大學冇咩外地人聽過

好易分析去台灣既值搏率, 香港三大而家好多台灣尖子入讀. 
據我了解平均都有成績中段以上, 據科大某招生官講, 國際生台生表現僅次於大陸學生

呢班台灣尖子, 大部份係台灣落點都係五大(台政成交政).  即係話. 以競爭既難度來說
一個港生去到成大讀, 其難度等於係香港三大讀咁上下,當然仲要睇係邊科啦. 

所以港生一般係香港昇唔到大學. 去到台灣呢D名校, 平均黎講成績中下段.偶而
有幾個比較好. 

而如果你要用成大呢個名氣去做踏腳石. 咁你要有心理準備起碼要係成績中前段先有運行,因為香港八大碩士都要求有點成績先入到. 當然你好Q勁咁考前三名.
去英美著名大學如UCL, UCLA之類級數讀碩士甚至博士都應該可以, 當然對港生來講難度好高啦. 

我中文通識中國歷史老師話我有5以上
數學3左右

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-3-14 09:38 AM 發表

好易分析去台灣既值搏率, 香港三大而家好多台灣尖子入讀. 
據我了解平均都有成績中段以上, 據科大某招生官講, 國際生台生表現僅次於大陸學生

呢班台灣尖子, 大部份係台灣落點都係五大(台政成交政).  即係話. 以競爭既難度來說
一個港生去到成大讀, 其難度等於係香港三大讀咁上下,當然仲要睇係邊科啦. 

所以港生一般係香港昇唔到大學. 去到台灣呢D名校, 平均黎講成績中下段 ...
因為我驚成功讀完返香港政府認受性5太高
政府不認受( 從小對海關有興趣)

選世界排名,亞洲排名高的,也要看專業排名

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vladimirweiss10 於 2019-3-14 05:18 AM 發表

香港大學認受性仲低

除左港大, 其它大學冇咩外地人聽過
台灣第一台大排名衰到影都無 重成大???

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-15 12:02 PM 發表

台灣第一台大排名衰到影都無 重成大???
▲ QS 公布 2019 世界大學排行榜,前 5 名幾乎都是美國名校。(圖/翻攝自QS世界大學排名官網 , 2018.06.07)

亞洲地區,新加坡大學第 11 名表現最佳,其次則為排名第 12 的新加坡南洋理工大學和北京清華大學( 17 )、東京大學( 23 )及香港大學( 25 )。除了北京清華大學外,中國大陸還有 5 所大學名列世界百強,分別為北京大學( 30 )、復旦大學( 44 )、上海交通大學( 59 )、浙江大學( 68 )和中國科學技術大學( 98 )。

台灣部分則有 17 所大學上榜,國立台灣大學排名 72 ,較去年的 76 名進步 4 名,也是前百名中唯一的台灣高等學府;其他名列前 500 的大學還有國立清華大學( 163 )、國立交通大學( 208 )、國立成功大學( 234 )、國立台灣科技大學( 257 )、國立陽明大學( 292 )、國立台灣師範大學( 308 )、台北醫學大學( 362 )、國立中山大學( 402 )、國立中央大學( 415 )和長庚大學( 429 )。

引用:
原帖由 fb3b654ceb5537 於 2019-3-14 01:10 PM 發表

因為我驚成功讀完返香港政府認受性5太高
政府不認受( 從小對海關有興趣)
成大只能作為踏腳石, 所以除非你肯有信心, 去到搏命讀, 成績維持系上
中上游, 然後回港駁入三大碩士, 或去外國繼續讀.

有成功例子. 見過
台大->Caltech博士,
台大->CMU碩士
台大->UCL碩士
政大->芝加哥大學博士

當然少數例子不代表平均, 平均黎講, 港生成績在中下段.
所以睇你肯唔肯博.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-15 12:06 PM 發表

▲ QS 公布 2019 世界大學排行榜,前 5 名幾乎都是美國名校。(圖/翻攝自QS世界大學排名官網 , 2018.06.07)

亞洲地區,新加坡大學第 11 名表現最佳,其次則為排名第 12 的新加坡南洋理工大學和北京清華大學( 17 )、東京大學( 23 )及香港大學( 25 )。除了北京清華大學外,中國大陸還有 5 所大學名列世界百強,分別為北京大學( 30 )、復旦大學( 44  ...
大學排名無參考價值. 港生去台灣讀書主要目標應該放在好成績上,
而一般港生去五大(台政清交成)既程度大概係恆大,教大之流, 而當地五大台生程度大概係香港三大之流
因為平均黎講港生程度輸很多, 所以通常都係成績中下段. 要非常勤力或本身好適合讀果科先有機會成績跟上.

當然若克服到成績問題, 路會很寬, 以五大名氣, 返香港三大讀碩士或英美名校讀碩讀士很有機會.

至於排名, 只不過係一般人用黎比較或吹噓既遊戲. 非港生讀與唔讀既考慮因素

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-3-15 12:23 PM 發表

大學排名無參考價值. 港生去台灣讀書主要目標應該放在好成績上,
而一般港生去五大(台政清交成)既程度大概係恆大,教大之流, 而當地五大台生程度大概係香港三大之流
因為平均黎講港生程度輸很多, 所以通常都係成績中下段. 要非常勤力或本身好適合讀果科先有機會成績跟上.

當然若克服到成績問題, 路會很寬, 以五大名氣, 返香港三大讀碩士或英美名校讀碩讀士很有機會.

至於排名,  ...
垃圾不分藍綠。當然更不分排名,係香港讀到書根本就唔使去台灣卜,台灣大學學位多過學生。。。你就知咩事。
連台灣學生都西進大陸,南進香港。。。重去台灣等死。。。

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-15 12:50 PM 發表

垃圾不分藍綠。當然更不分排名,係香港讀到書根本就唔使去台灣卜,台灣大學學位多過學生。。。你就知咩事。
連台灣學生都西進大陸,南進香港。。。重去台灣等死。。。 ...
就係因為香港讀唔到, 沒錢去外國, 又唔想讀副學士, 先會去大陸和台灣.

去大陸讀書, 基本上死路一條, 因為香港人只會去重點大學, 但國內學生程度很高.
香港學生很大機會考包尾,沒有成績自然談不上再進修, 返香港也沒有認受性.
反而去台灣, 港生程度上雖然比不上台生, 但也不是差距大到完全無機會.
只要爭取到成績. 再進修碩士既話, 也不失為一路唔錯既路. 反正讀副學生上
八大資助學士也很難.

至於話台生去大陸香港讀. 一般都是尖子, 和考唔上八大既港生過台灣中國讀書, 係完全唔同概念.

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-3-15 12:59 PM 發表

就係因為香港讀唔到, 沒錢去外國, 又唔想讀副學士, 先會去大陸和台灣.

去大陸讀書, 基本上死路一條, 因為香港人只會去重點大學, 但國內學生程度很高.
香港學生很大機會考包尾,沒有成績自然談不上再進修, 返香港也沒有認受性.
反而去台灣, 港生程度上雖然比不上台生, 但也不是差距大到完全無機會.
只要爭取到成績. 再進修碩士既話, 也不失為一路唔錯既路. 反正讀副學生上
八大 ...
直接少少講,,,咁既料重問咩?有得佢揀咩?

回覆 引用 TOP

37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。