註冊 登入

轉載~【時速過二百】疑屯門公路黑夜飛車 網民圍插:不知所謂

轉載~【時速過二百】疑屯門公路黑夜飛車 網民圍插:不知所謂 E-mail 此主題給朋友

【時速過二百】疑屯門公路黑夜飛車 網民圍插:不知所謂

有片:
http://s.nextmedia.com/magazine/r.php?a=2_658947_0&i=20190314

當不負責任的駕駛者變成「馬路炸彈」,將公路當成賽車場,瘋狂飛車,非常容易釀成事故,多個網上群組週一晚流傳片段,聲稱有汽車有屯門公路高速飛馳,懷疑嚴重超速,網民罵聲四起,斥其罔顧其他道路使用者安全。

該段影片相信由涉事車輛乘客拍攝的,據指車輛被當時經屯門公路由荃灣往屯門。影片中所見,汽車在公路上一直高速行駛,不斷超越其他車輛,儀表板則顯示車速一直維時在每小時一百公里以時,最高速時一度超過二百二十公里。

車輛高速行駛期間,倒後鏡曾反射白色閃光至少三至四次,疑裝設於公路旁的偵速相機被觸發並啟動拍攝。同時,車上人士對話態度洋洋得意,暴露他們有故意超速「飛車」之嫌。

「嘩,這是第五波段嗎?這麼厲害。」

「相機不斷在閃呀。」

「相機又閃動了。」

然而,在網民眼中,公路飛車大概並不有型,而是危險,並引來圍攻:

「垃圾,駕車這麼快,以為自己係車手?不知所謂,交通意外就是這些人搞出來。」

「行車攝錄器也沒錢裝,要用電話拍片這麼X。」

「沒有撞車有甚麼好看?」

本刊就今次事件及有關測速相機問題等向警方查詢,尚待回覆。

http://s.nextmedia.com/magazine/r.php?a=2_658947_0&i=20190314

精選汽車
數字上係快,
但係線位就

小賭恰情 大賭慘情
無路勝有路 無招勝有招
福禍無門 惟人自召
財到光棍手 一去無回頭
引用:
原帖由 Evok 於 14/3/2019 11:08 發表

數字上係快,
但係線位就

唔炒所行既就己經係一條正確既線

回覆 引用 TOP

踩得呢個速度都唔怕死架啦
係就直頭行到盡,show埋技術,咁先至突顯到街頭飛車既精神
搵命搏又唔拖唔水

小賭恰情 大賭慘情
無路勝有路 無招勝有招
福禍無門 惟人自召
財到光棍手 一去無回頭
引用:
原帖由 Evok 於 14/3/2019 11:29 發表

踩得呢個速度都唔怕死架啦
係就直頭行到盡,show埋技術,咁先至突顯到街頭飛車既精神
搵命搏又唔拖唔水

應該部車唔夠速度行到盡

引用:
原帖由 subming 於 14-3-2019 11:33 發表

應該部車唔夠速度行到盡
行到呢個速度而又快過佢既大有人在

小賭恰情 大賭慘情
無路勝有路 無招勝有招
福禍無門 惟人自召
財到光棍手 一去無回頭

回覆 引用 TOP

所以我覺得香港政府應該執得嚴D,所有車要加舊野 (你地懂的),限制最高時速係90km/h

仲有就係要限制死氣喉聲浪,dklm晚晚都好似有架飛機行過咁,俾佢嘈醒

渣又好,坐好好。驚就唔好出街。

回覆 引用 TOP

200km/h 都咁慢既? 過架車都過咁耐, 用緊開心時速錶?
錶速200, 實速100?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2019-3-14 11:46 AM 發表

所以我覺得香港政府應該執得嚴D,所有車要加舊野 (你地懂的),限制最高時速係90km/h

仲有就係要限制死氣喉聲浪,dklm晚晚都好似有架飛機行過咁,俾佢嘈醒 ...
深夜又大聲又慢重扑街

回覆 引用 TOP

請香港政府打擊汽車聲量

影到都係假牌啦應該

我還是不夠成熟..還達不到你的要求
對公眾殺傷力最大既係幾拾公哩都炒果班、一出現d車就塞滿成條屯公

回覆 引用 TOP

行200係唔夠既,不如下次踩盡唔好收油!

回覆 引用 TOP

我睇唔到片、係咪真錶版既速度、如果有得200條路應該對揸開100既人黎講好陌生

回覆 引用 TOP

56 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。