註冊 登入

其實好亂

其實好亂 E-mail 此主題給朋友

看到那買大昌新車出問題的post,樓主好可憐
但引伸出我覺得好混亂的問題
什麼叫現貨車?即車行定車回來香港時未有買主?那為什麼不可以出牌前先給落了定的人掛T牌試車先?
當然,特別顏色,車行講明special for you訂的例外,那是否除了這些之外,其實車跟一般商品都可以先驗先試才出牌?

精選汽車
我理解係

現貨車係已到港有實物可以掛T牌比你試,試啱就買試車呢架,車行再同你去運輸署登記為首任車主

新款車自已揀option要訂車,車廠按你要求造車,若干個月後到港有乜頭暈身慶你都要登記為車主,有乜故障都係只修不換

引用:
原帖由 mugqq 於 2019-3-15 01:08 PM 發表

我理解係

現貨車係已到港有實物可以掛T牌比你試,試啱就買試車呢架,車行再同你去運輸署登記為首任車主

新款車自已揀option要訂車,車廠按你要求造車,若干個月後到港有乜頭暈身慶你都要登記為車主,有乜故障都係只修不換 ...
「試啱就買試車呢架」⋯⋯我睇一般吾係咁
俾客試果㗎等如百老匯display出嚟啲陳列品,睇啱會喺倉攞部新嘅俾你

All the Best !!!

回覆 引用 TOP

i agree with you

But even tailor made, still need to check before get it.

我只是一個新人,請pm我

回覆 引用 TOP

俾人試嗰架冇咁快賣出嗰陣咪數越來越大囉,個個人買貨都希望自己嗰件係Brand new唔想被人揸過㗎喇,即係你買件新衫好多時都係試著,要買就入倉攞個件新嘅俾你一樣

引用:
原帖由 dudehk 於 2019-3-15 01:45 PM 發表

俾人試嗰架冇咁快賣出嗰陣咪數越來越大囉,個個人買貨都希望自己嗰件係Brand new唔想被人揸過㗎喇,即係你買件新衫好多時都係試著,要買就入倉攞個件新嘅俾你一樣 ...
試車同display車都會賣比客,但會有discount,平1幻幾千啦

引用:
原帖由 magnum128 於 2019-3-15 01:51 PM 發表

試車同display車都會賣比客,但會有discount,平1幻幾千啦
陳列車價,根本就唔可以當新車咁講

回覆 引用 TOP

你呢個方法,試諗下,個個訂左架車番來,掛住個t,試完又唔要,甘到時啲車點算,所以而家其實無問題,你試過陳列車,無問題就訂新車,點都係全新,問題應該無,如果有,你有保養保幾年,其實我諗唔明有乜問題

引用:
原帖由 gogovanwong 於 2019-3-15 09:55 PM 發表

你呢個方法,試諗下,個個訂左架車番來,掛住個t,試完又唔要,甘到時啲車點算,所以而家其實無問題,你試過陳列車,無問題就訂新車,點都係全新,問題應該無,如果有,你有保養保幾年,其實我諗唔明有乜問題 ...
樓主驚買全新車都中招
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28089442&extra=page%3D1

回覆 引用 TOP

其實要做無乜難題、可是最終又會是車主取消這個安排、事關要人力要丅牌要油、收費係好合理、到果陣味又係唔要試等有問題先整

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 superkid73 於 2019-3-15 12:57 PM 發表

看到那買大昌新車出問題的post,樓主好可憐
但引伸出我覺得好混亂的問題
什麼叫現貨車?即車行定車回來香港時未有買主?那為什麼不可以出牌前先給落了定的人掛T牌試車先?
當然,特別顏色,車行講明special for you訂的例外,那是否除了這些之外,其實車跟一般商品都可以先驗先試才出牌? ...
你買電器手機都係睇、試、玩display嗰部,要開新貨都係要俾咗錢先啦,有問題七日包換。
買幾架都係現貨車,都係咁,有咩問題??

回覆 引用 TOP

新車交俾車主之前,已經係運輸處登記車主資料及出牌,交付首次登記税,如果要换新車,唔單止要重新登記新車,交税,舊車亦即時變成二手車,車行點會咁做?

豬西大火雞 (^o^)
大埔空姐空埔大
長洲賓客賓洲長

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gogovanwong 於 2019-3-15 09:55 PM 發表

你呢個方法,試諗下,個個訂左架車番來,掛住個t,試完又唔要,甘到時啲車點算,所以而家其實無問題,你試過陳列車,無問題就訂新車,點都係全新,問題應該無,如果有,你有保養保幾年,其實我諗唔明有乜問題 ...
Brand new car is not promise trouble free!

回覆 引用 TOP

大日日揸住幾個牌子係手,賣左幾十年車,咩人都見過,換車一定無可能,佢只不過係代理,除非日本總公司願意負擔所有費用

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。