註冊 登入

遞信后,我被分配到réception ,展開非常兇狠的兩個月通知期

遞信后,我被分配到réception ,展開非常兇狠的兩個月通知期 E-mail 此主題給朋友

我離職後 被分配到Reception, 但係我個位仲係房, D私人野都仲係枱同抽屜. 之後有一日我反工前同事whatsapp我叫我唔好入房 唔想我難堪….因為boss同曬所有人講改左新pw, 唔比我入去房, 但係大佬, 我D野全部係房, 電腦都有我既文件. 點知我同事話佢已經搵人將我抽屜枱面既野全部用膠袋pack好曬, 係完全無通知我既情況下…

日過左收工時間唔比我走, 每日都會諗新招玩我, 係依種環境之下, 真係會得抑鬱病. 有次佢又唔比我收工, 係咁同我嘈話唔比reference letter我, 唔會接受我提早走. 我打去勞工處, 勞工處話唔洗理佢, 公司唔通話叫個員工3日做枝火箭出黎, 員工點會做到, 唔通做唔到又唔比收工. 叫我唔洗理佢, 即刻走啦! 果次我深深覺得勞工處好有用, 因為有好多打工仔真係好多法例既野唔知, 又唔知點搵答案, 因而比僱主欺壓.

最後Reference Letter唔比都算, 但係連在職證明依D基本文件HR都懶得比我, 同我講話: 係咁嫁喇, 係無嫁喇~

希望以上既資料可以比大家作為參考, 對我黎講就算董事點變動都好, 如果boss繼續用依種方法develop公司, 一樣係會有人受害. 但係我覺得boss的情況是一種病態/ 心理問題, 因為我都知道公司有時係會採取D非常手法, 但係此boss既心理真係有問題… 如果你係入面做過, 你會明白我講咩…

P.S. 如果你係想磨練自己成為工作上既 鐵人/ 被虐狂 的話, 你係可以試下應徵, 但係其實依個世界仲有好多選擇, 無需要比一間公司/ 一個boss 磨滅你對工作既熱情. 

不是公司名稱:百本專業護理服務

不是英文名字:Bamboos professional nursing services 

不是上市公司:2293 百本醫護

不是CEO : 奚䁱珠女士

附件

2019-3-15 06:08 PM

精選樓盤
引用:
原帖由 winsomewinsome 於 2019-3-15 06:08 PM 發表

我離職後 被分配到Reception, 但係我個位仲係房, D私人野都仲係枱同抽屜. 之後有一日我反工前同事whatsapp我叫我唔好入房 唔想我難堪….因為boss同曬所有人講改左新pw, 唔比我入去房, 但係大佬, 我D野全部係房, 電腦都有我既文件. 點知我同事話佢已經搵人將我抽屜枱面既野全部用膠袋pack好曬, 係完全無通知我既情況下…

日過左收工時間唔比 ...
炒人即執包伏係常色,掉你出招待有出人公都冇乜野唔妥

引用:
原帖由 kwma 於 2019-3-15 08:15 PM 發表

你去百本做下就明,歡迎來百本💩💩💩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kwma 於 2019-3-15 08:15 PM 發表

試過請病假, 佢親自打黎叫我: 你如果知道自己會病就早D同我請假, 唔好將工作同私人野撈埋一齊, 唔好等咁忙既時候先黎請病假. 連病都唔得.

磨練我心, 讓心肌變精鋼

Reference letter 真係咁重要

引用:
原帖由 seanball 於 2019-3-16 08:15 AM 發表

Reference letter 真係咁重要
難道不重要?

引用:
原帖由 紅星加盈 於 2019-3-16 07:24 AM 發表

磨練我心, 讓心肌變精鋼
地獄深淵就是百本

回覆 引用 TOP

引用:

有啲老闆諗野好怪,佢地覺得炒人即走係益左個伙計,話個伙計唔洗做就有一個月代通知金拎喎,所以就留個人响樹唔放,但係又唔敢俾重要野佢做,最常見就係叫個伙計坐門口或者對住幅牆坐面壁,講真,八個鐘就算無野做,悶都悶死你啦,係唔係先?睇手機就出warning,出夠3封即炒免補錢,我好懷疑呢啲老闆係想伙計自願早走唔洗補水 ……

單車節搞青馬, 渣馬又搞青馬, M$R 又唔願配合呢啲國際盛事去通宵運作, 正苦明知暫時仲未有第二條替代道路可以入機場, 依然係一而再再而三批准果啲機構濫封青馬, 封黎原來都只不過係為左噱頭, 為左方便一啲假日運動家走去地標求婚或者打卡。
引用:
原帖由 winsomewinsome 於 2019-3-16 08:36 AM 發表

難道不重要?
1. 你覺得個衰老闆會寫好你讚揚你?
2. 我做過幾間中小企,又做過醫管局合約工,全部工見工果時都無話必須要出示reference letter,只要能夠出示到糧單稅單或者聘用合約,証明到曾經在某某公司做過,就已經足夠啦。
月薪少過25k果啲職位,老闆根本就覺得你跟只係一個微不足道嘅小人物,邊會得閒查家宅起你底咩?

單車節搞青馬, 渣馬又搞青馬, M$R 又唔願配合呢啲國際盛事去通宵運作, 正苦明知暫時仲未有第二條替代道路可以入機場, 依然係一而再再而三批准果啲機構濫封青馬, 封黎原來都只不過係為左噱頭, 為左方便一啲假日運動家走去地標求婚或者打卡。
聽落去都係啲細公司,細公司啲reference letter基本上冇用

做咗幾耐?

Some Some = Handsome

回覆 引用 TOP

百本出哂名啦

信都交左 老闆要搞咩都唔在乎架啦

哇, 我幾年前曾經去過呢間公司做, 做D 小薯位, 見工果陣都正正常常, 一去到佢地OFFICE 返第一日, 一簽約我就呆佐, 要試工幾日不得止 (<<< 試工喎....文職喎...), 小薯都要2個月試用期.

我做佐半日就當機立斷唔做喇, 然後第二日仲好笑, 有位女仕 (當初我既直屬BOSS, 唔記得佢姓咩喇) 打比我, 話要我返去HAND OVER 返D 野啊. 我同佢講, 我返佐半日請問要交代D 乜野?? 我都仲未叫你比返果半日糧我啊, 不過果少少錢我費時同佢嘈咋...

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。