註冊 登入

[Rolex] 黑十打磨問題

黑十打磨問題 E-mail 此主題給朋友

由於自己隻黑十花得幾厲害  
諗住帶多一排 想拎去磨下
但係上網見到好多隻黑十打磨完之後
成隻錶個樣都唔同哂
最明顯既位置就係錶腳
正常原裝既腳係sharp
好多打磨後既腳批多左個面(附圖)

我想問點解好地地
要磨多個面出黎咁奇怪?
係師父技術問題?
我上網睇以前就算舊既黑十d腳都唔係咁
如果上14樓打磨 係咪都會磨成咁?
有冇師兄有打磨既經驗
可以share下 最好有圖
Thank you!

精選汽車
一隻係116610另一隻係16610點比較

兩錶表耳設計不同

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沙琪馬 於 2019-3-15 06:18 PM 發表

一隻係116610另一隻係16610點比較
連116610LN(左,)同16610LN(右),一係唔識分,一係有誤導之嫌!

回覆 引用 TOP

其實我都講明左睇到舊裝黑十既腳都係咁
大家都堅持要分邊隻打邊隻
我都補返張圖16610既圖
我就係肥16610既腳都唔同上圖打磨黎咁
我真心求教 
竟然有人話我誤導 
相信係冇睇哂我個post就話左我先
都幾無奈

只得一個師兄幫到手 話我知兩錶既錶耳設計唔同
但係剛補既圖都係16610 個腳都係sharp

附件

2019-3-15 07:25 PM

回覆 引用 TOP

第一幅圖,磨前磨後根本唔係同一型號。咁就唔好用磨前磨後黎形容。
16610係斬角嘅,116610就得個直角,各師兄都無講錯,需然我無16610,但我隻16600同116600都係有咁嘅分別。

回覆 引用 TOP

就你最後幅圖都有斬角喇!

附件

2019-3-15 08:08 PM

回覆 引用 TOP

兩幅圖兩款錶 不能比較

回覆 引用 TOP

Ronald兄,唔係蝦你新手,我指你呢句:「好多打磨後既腳批多左個面!」
你幅圖又用唔同型號,又附上打磨前、打磨後字樣。好容易令人聯想到你表達打磨後就會出現陵角,其實16xxx型號出廠時都應該如閣下右圖有陵角線條打磨!
至於你擔心被磨走原庄砂紋理,我相信如果連上14/f都信唔過,坊間更沒保証
  不過14/f宜家啲手工都唔見得太好!
  附上小弟16610作比對!

回覆 引用 TOP

補過張清少少嘅俾你對比!
1999年A頭,20年表做過一次輕微上行打磨!狀況如圖!

回覆 引用 TOP

其實中古上一代運動型號打磨注重紋理對稱及稜角分明,1652x地通拿亦曾有師兄提及表耳非左右對稱,所以不能一概而論!

回覆 引用 TOP

現呈上三款作比對!

回覆 引用 TOP

如果你要我話,我會話上一代打磨拉砂紋理更耐看,所以盡量不要過度翻新打磨,大都講求原庄砂!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ronald62 於 2019-3-15 06:13 PM 發表

成隻錶個樣都唔同哂
最明顯既位置就係錶腳

我想問點解好地地
要磨多個面出黎咁奇怪?
係師父技術問題?
有冇師兄有打磨既經驗
可以share下 ...
睇唔出有咩問題?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ronald62 於 2019-3-15 06:13 PM 發表

成隻錶個樣都唔同哂
最明顯既位置就係錶腳
我想問點解好地地
要磨多個面出黎咁奇怪?
係師父技術問題?
有冇師兄有打磨既經驗
可 ...
這錶耳位的是Chamfer ,(前輩Duncan_Nadel兄翻譯為切角)。這切角面可說是舊裝勞力士其中最迷人之處,但這些切角面在現代勞力士已完全消失了,若閣下的的手錶型號是6位數字的,那便不應有任何切角面
舊裝的話便要留意一下型號和年份,這些切角在不同的型號上都有不同的,如長度,角度,在不同時期也有不同的。如較後期的16610便沒有了切角,中期的16610 切角只在錶耳端,較斜。早期的則和4字期的勞力士一般,切角成45°及比較長。

附件

2019-3-16 03:39 AM

33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。