註冊 登入

畀人燉冬菇點算好

畀人燉冬菇點算好 E-mail 此主題給朋友

第一:唔知點同老婆交代
第二:如果我們佢,但家用又要加多少少, 變相每月自己經濟緊張咗, 咁又點算呢?每月畀多一千佢,我自己就要諗辦法搵多一千。
第三: 要其他屋企人都呃埋,如果唔係我都唔知點交代, 最好嘅大話係講一世, 唔通以後就要活在陰霾之中!

精選樓盤
引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2019-3-15 07:00 PM 發表

第一:唔知點同老婆交代
第二:如果我們佢,但家用又要加多少少, 變相每月自己經濟緊張咗, 咁又點算呢?每月畀多一千佢,我自己就要諗辦法搵多一千。
第三: 要其他屋企人都呃埋,如果唔係我都唔知點交代, 最好嘅大話係講一世, 唔通以後就要活在陰霾之中! ...
要瞞住老婆同屋企人,我估計真係好辛苦,但係開口我又唔知點講!

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2019-3-15 07:01 PM 發表

要瞞住老婆同屋企人,我估計真係好辛苦,但係開口我又唔知點講!
我放工買咗兩罐啤酒去公園坐
有少少喊咗出嚟
唔係因為搵錢少咗
呢個唔係主要原因
係唔知點同身邊啲人交代
呢個先係最痛苦

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2019-3-15 07:08 PM 發表

我放工買咗兩罐啤酒去公園坐
有少少喊咗出嚟
唔係因為搵錢少咗
呢個唔係主要原因
係唔知點同身邊啲人交代
呢個先係最痛苦
點解要交代?
照直講,有乜問題
或者講大話,話公司減薪,生意唔好

回覆 引用 TOP

真懦弱,連講真話的勇氣都無

公司樓下等炒你個條友,

回覆 引用 TOP

坦白從寬

照直講

人生從痛苦開始,可幸經歷從不平凡,但願生命中能有一點歡笑,餘下生命能與意中人一齊渡過。

回覆 引用 TOP

我早幾年都俾人燉冬菇,因為head office 空降個新老細落黎,個新老細擺明想迫走我依個舊人,明升職暗凍薪兼cut咗我份bonus。當時仲供緊樓冇裸辭既本錢,唯有沉住氣做住先,另一方面就不斷搵工。揾咗三四個月但真 offer 唔多,後來有個offer 差唔傾得成,但臨簽約先來壓我價!咁走唔到唯有留返响度見步行步時啦。如是者過咗大半年,做做吓又發覺同新老細夾到,嗰年公司又賺到錢,到年尾appraisal 人工加返足有凸。自信心返哂來,依加老細仲越多越睇重我添。諗返轉頭都覺得因禍得福。

正所謂人生有高低起跌,遇到困境就坦白同屋企人講啦,Ching 保持鬥心唔好氣餒! 總會有出頭天!

直接講,只有逆境先會睇出真心對你既人

回覆 引用 TOP

轉工
搵partime

愛國就應該對國家施政坦言直鍊,鞭策政府向前。苛愚奉承只會令國家墮落滅亡。
貪污、獨裁、濫權是歷代中國國亡之禍根。要斬盡殺絕國家才會豐盛富強。

回覆 引用 TOP

人有高低起跌,坦白比人炒,之後再努力搵工做住先

resign 啦!resume 咁難看,以後點再找工作?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 油站粗野的妹頭 於 2019-3-15 09:51 PM 發表

人有高低起跌,坦白比人炒,之後再努力搵工做住先
無炒到
降级啫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mmunn142 於 2019-3-15 09:26 PM 發表

我早幾年都俾人燉冬菇,因為head office 空降個新老細落黎,個新老細擺明想迫走我依個舊人,明升職暗凍薪兼cut咗我份bonus。當時仲供緊樓冇裸辭既本錢,唯有沉住氣做住先,另一方面就不斷搵工。揾咗三四個月但真 offer 唔多,後來有個offer 差唔傾得成,但臨簽約先來壓我價!咁走唔到唯有留返响度見步行步時啦。如是者過咗大半年,做做吓又發覺同新老細夾到,嗰年公司又賺到錢,到年尾appra ...
你的經歷好勵志

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。