註冊 登入

[遊記分享] 2019年3月三日兩夜台北快閃遊(完成, 多謝收看)

2019年3月三日兩夜台北快閃遊(完成, 多謝收看) E-mail 此主題給朋友

大家好啊!

早幾日有假念念不忘想去台灣, 即時買張機票飛番轉3日2夜台北先, 闊別咗成3年嘅台北吸引力依然未減, 而且入台北仲方便快捷咗添.
今次再坐長榮,服務質素都幾好,機款都係較新嘅777及787, 座位舒適但近年飛機餐就真係差咗好多, 而且如果想提早揀座位的話便要比錢劃位.

指定動作買定上網卡, 鴨記出品誠惠40大元

長榮櫃位在T1但桃園機場係T2這點要注意一下囉~

睇嚟唔起第3跑道真係唔得, 班機又delay, 近排坐親飛機都delay嘅,足足遲咗個幾鐘, 返香港又遲1粒鐘

等多咗半粒鐘架機先至泊埋嚟

去程坐777

冇坐佢3年, 都換晒新Mon

腳部空間足夠一位中等身材人仕乘坐

個餐係冷嘅, 十幾度嘅天氣仲要人食凍嘢, 仲要回程都係一模一樣,攪到食完肚仔痛

落咗機後會經過兩間電訊公司賣上網卡, 價錢都OK唔貴. 不過就要排吓隊啦~

台灣當局對外來肉品處理非常嚴謹, 所以記住唔好帶入境啊

今次喺Klook預先買定去台北車站嘅捷運車票及悠遊卡, 其實比起在當地買只係平幾蚊但勝在方便, 一出境轉右第3間就可以攞.

悠遊卡本身係冇餘額值,要去加值機加錢.

只要沿著機場嘅指示牌行好快就會到達捷運站入口, 相當方便

熱賣及精選
引用:
原帖由 boy2013boy 於 2019-3-15 11:23 PM 發表

大家好啊!

早幾日有假念念不忘想去台灣, 即時買張機票飛番轉3日2夜台北先, 闊別咗成3年嘅台北吸引力依然未減, 而且入台北仲方便快捷咗添.
今次再坐長榮,服務質素都幾好,機款都係較新嘅777及787, 座位舒適但近年飛機餐就真係差咗好多, 而且如果想提早揀座位的話便要比錢劃位.

只要沿著機場嘅指示牌行好快就會到達捷運站入口, 相當方便 ...
入境手續前2間電信公司要排隊係因為人性心急,一見到就排
其實接機大廳果3間先係王道,台灣人稱“電信三雄”

台灣有用資料,盡在台灣版置頂 Post
麻煩各位先睇置頂 Post

自由行做功課係自己責任,謝絕伸手黨!
請問樓主你係咪一個人去

引用:
原帖由 w73f44 於 2019-3-15 11:36 PM 發表

請問樓主你係咪一個人去
不是

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sunnycsl 於 2019-3-15 11:32 PM 發表

入境手續前2間電信公司要排隊係因為人性心急,一見到就排
其實接機大廳果3間先係王道,台灣人稱“電信三雄”
出咗去嗰幾間都要排啊,可能係下午多人到台灣關係吧

引用:
原帖由 boy2013boy 於 2019-3-15 11:44 PM 發表

出咗去嗰幾間都要排啊,可能係下午多人到台灣關係吧
出面3間接收好過入面2間呢~~
呢個先係重點…

台灣有用資料,盡在台灣版置頂 Post
麻煩各位先睇置頂 Post

自由行做功課係自己責任,謝絕伸手黨!

回覆 引用 TOP

请问鸭记3台电话咭系咪即插即用?洗唔洗set ?

樓主真好, 3日2夜快閃唔錯

回覆 引用 TOP

桃園捷運有兩種車出台北車站, 紫色車係直達車只停3個站, 而藍色車係普通車會站站停,直達車只需要35分鐘便可到達台北車站

車廂設計亦不同, 紫色嘅座位會舒服好多

在台北車站落車後上一層可以轉北站嘅綠色松山新店線, 不過因為之前未來過所以行錯咗去台北捷運站坐紅色去中山站再轉番綠色

途經中山地下街

最奇就係用悠遊卡坐捷運有時會平好多, 但係又不是每次都一樣咁平,到依家都攪唔清楚點解~

要坐去南京三民站

在3號出口出去斜對面就係要住嘅旅館

其實應該在4號出口上去一直行便到達不過4號出口冇升降機, 攞住行李喼會唔方便上落~

行咗唔駛2分鐘就到咗旅館囉, 休息吓先再出發(待續)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hummel 於 2019-3-16 12:18 AM 發表

请问鸭记3台电话咭系咪即插即用?洗唔洗set ?
唔洗set,但三叔機款要重開機

引用:
原帖由 boy2013boy 於 2019-3-16 12:32 AM 發表

唔洗set,但三叔機款要重開機
thx

回覆 引用 TOP

介紹一吓住宿嘅地方先, 呢間坐落在松山區嘅旅館叫做"雅X精緻旅館"是汽車旅館的一種, 旅館距離饒河夜市只有15分鐘步程, 或可以從南京三民站坐一個站到松山站6號出口上去便是夜市入口, 附近有大型商場CityLink.南京東路四周有好多地道美食, 包括蔥抓餅,鍋貼,牛肉麵, 餛飩麵,柯仔煎豆漿等等, 仲有個好大嘅在地街市, 四通八達, 人流不輟.

玄關位置亦很闊落

室內散發著芳香味道令人身心鬆弛下來

浴室用品極齊全, 質素很好

超大按摩浴缸一流享受

回覆 引用 TOP

至於旅館早餐係即叫即做分中式及西式2種, 用餐區在地下, 每間客房都包2人免費早餐~

1人份量足夠有餘

飲品有即磨咖啡, 奶茶及果汁等

放低行李換上輕裝出去行街食嘢~

心隨意發, 在橫街搵到食牛肉麵嘅小店

台式餛飩麵, 好吃!

牛肉麵條彈牙, 牛肉雖然唔算厚但味道佳, 入口軟熟不需大力咀嚼一口一塊好滋味! 湯底唔會太鹹啱晒我吔~食住咁多先, 留肚去西門町掃街

由南京三民坐幾個站便到達西門站, 不需轉車.

見到有花支羹,柯仔煎喎, 入去試吓

花支羹夠熱唔鹹但覺得個羹有D"杰"

柯仔煎好食但係蠔仔數量小~

必食嘅蔥抓餅, 加埋蛋梗加好食

去呢度食餅兼買手信~

好多款式揀, 食完餅都飽咗78成

跟住周圍行買手信

行到腳軟返去休息, 第一天便完畢~

附件

2019-3-16 02:38 PM

回覆 引用 TOP

第2天食完早餐便坐捷運到劍譚站轉巴士去陽明山公園睇櫻花~

出咗劍譚站外面有260及紅5巴士直達陽明山公園

巴士站旁邊有地圖詳細解說

呢架紅5好特別全車掛滿晒得意嘅布公仔~

到咗陽明山公園巴士總站了, 從這裡可以轉乘其他線到公園區內不同的景點, 不過我哋揀咗行櫻花步道入去

途經一間小食店買大紅腸食

其實出發前已經知道是櫻花季水尾, 不過反正未去過陽明山公園嘛..行吓見識吓都好嘅

原本呢度下面應該係開滿櫻花的, 現在落晒了

呢度又係

回覆 引用 TOP

多謝分享

回覆 引用 TOP

28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。