註冊 登入

[產品討論] 醫療保險奸炸之不包某樣嘢

醫療保險奸炸之不包某樣嘢 E-mail 此主題給朋友

話説我今年係保險公司安排的診所作身體檢查:驗尿,度高磅重,量血壓,見醫生。然後agent同我講,佢公司chck到我心跳得快,然後呢兩年係觀察期,所有關於心臟手術同器材都不包。只要我呢兩年無關於心臟的問題,可同公司申請番之後包我心臟嘅醫療。但其實我從來無去醫院同診所睇過關於心臟嘅問題,亦未曾病發過,只係保險公司因我心跳得快而唔包心臟嘅醫療係對我不公,此保險公司並不是醫生,而診所診斷的內容亦不包含心臟的檢查,而且收到保單後亦無白紙黑字上寫明兩年觀察期,無百分百寫明我呢兩年內無事,之後會保番我心臟的醫療費用同器材。

我係最近先知,原來保險呢啲唔包我嘅事項,係會嚴重影響我之後買意外保險,亦都嚴重影響我將醫療轉其他保險公司,個底已花咗

精選樓盤
因為我只係睇下大家意見,所以唔開名係邊間保險公司了,因我完全係唔懂的

引用:
原帖由 denise2608 於 2019-3-16 09:01 AM 發表

話説我今年係保險公司安排的診所作身體檢查:驗尿,度高磅重,量血壓,見醫生。然後agent同我講,佢公司chck到我心跳得快,然後呢兩年係觀察期,所有關於心臟手術同器材都不包。只要我呢兩年無關於心臟的問題,可同公司申請番之後包我心臟嘅醫療。但其實我從來無去醫院同診所睇過關於心臟嘅問題,亦未曾病發過,只係保險公司因我心跳得快而唔包心臟嘅醫療係對我不公,此保險公司並不是醫生,而診所診斷的內容亦不包含心臟 ...
del

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 denise2608 於 2019-3-16 09:16 AM 發表

大家可以睇到有關心臟之不保事宜,而泌尿方面之不保事宜大家可忽略
宏 LEE

唔怪得某人即時 Del 留言

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。

回覆 引用 TOP

係買單前定買單後?

引用:
原帖由 denise2608 於 2019-3-16 09:01 AM 發表

話説我今年係保險公司安排的診所作身體檢查:驗尿,度高磅重,量血壓,見醫生。然後agent同我講,佢公司chck到我心跳得快,然後呢兩年係觀察期,所有關於心臟手術同器材都不包。只要我呢兩年無關於心臟的問題,可同公司申請番之後包我心臟嘅醫療。但其實我從來無去醫院同診所睇過關於心臟嘅問題,亦未曾病發過,只係保險公司因我心跳得快而唔包心臟嘅醫療係對我不公,此保險公司並不是醫生,而診所診斷的內容亦不包含心臟 ...
請問你投保時,是否申報過病歷?

引用:
原帖由 travelover. 於 2019-3-16 10:27 AM 發表

係買單前定買單後?
買單前去佢安排之診所作檢查

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海邊OL 於 2019-3-16 10:31 AM 發表

請問你投保時,是否申報過病歷?
我之前完全無去醫院同診所睇過有關心臟的診斷

咁搞笑 買醫療之前要體檢?

引用:
原帖由 denise2608 於 2019-3-16 10:33 AM 發表

應該咁講啦,我估你有其他申報,佢先會要求你體檢,咁佢係呢個過程發現有其他問題暫時不保,又可以理解既。

你可以係其他公司試下投保,睇下保唔保得返心臟,可能有多個選擇呢。

引用:
原帖由 denise2608 於 2019-3-16 10:33 AM 發表

你是否超重?

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
引用:
原帖由 travelover. 於 2019-3-16 11:02 AM 發表

咁搞笑 買醫療之前要體檢?
係我睇緊政府專科(唔係心臟),未close file, 所以保險公司要我檢查咗先受保

引用:
原帖由 海邊OL 於 2019-3-16 11:06 AM 發表

應該咁講啦,我估你有其他申報,佢先會要求你體檢,咁佢係呢個過程發現有其他問題暫時不保,又可以理解既。

你可以係其他公司試下投保,睇下保唔保得返心臟,可能有多個選擇呢。 ...
你講得啱,我係有其他申報,保險公司已受我保, 我亦已俾保費,只係有兩樣嘢係唔受保,其中一樣係心臟,但其他保險公司見呢間寫到咁嚴重,我要轉,人哋都係會對我心臟有保留,多數未必保我心臟

引用:
原帖由 領遵班子 於 2019-3-16 12:22 PM 發表

你是否超重?
唔係,我中等身材

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 denise2608 於 2019-3-16 04:01 PM 發表

你講得啱,我係有其他申報,保險公司已受我保, 我亦已俾保費,只係有兩樣嘢係唔受保,其中一樣係心臟,但其他保險公司見呢間寫到咁嚴重,我要轉,人哋都係會對我心臟有保留,多數未必保我心臟 ...
樓主係咪公司係咪外資,係既話你有任何疑點都會諸多留難
你應該申報左d野要體檢,保險公司有承保專員,亦會根據相關醫療報告核保,學歷有d係醫護人員出身
當年本人25歲起某寶號買人壽加住院,投保時剛因打機令眼唔舒適1個月內看幾次眼科(冇住院或做手術,只滴藥水),又on9同agent申報,其後保險公司以此理由不保眼科引之住院開支,其後多年上訴又由agent安排醫生驗眼都唔批
再之後識過a記agent買住院,如實申報,agent安排驗眼後受保,不用加費

39 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。