註冊 登入

個缸爆藻 加左佢落去清藻點知⋯

個缸爆藻 加左佢落去清藻點知⋯ E-mail 此主題給朋友

見生晒青苔爆晒藻  爬文見到鮑魚螺好
又吾食水草 去左買左幾粒!但全部爬晒上頂罷工🤦🏽‍♂️ 捉番佢落底  轉頭又爬番上去吾郁

係水質吾岩?有咩解決辦法?同埋仲有咩生物可以食晒d藻🙏🙏🙏

精選樓盤
引用:
原帖由 ron1217_32 於 2019-3-19 01:54 PM 發表

見生晒青苔爆晒藻  爬文見到鮑魚螺好
又吾食水草 去左買左幾粒!但全部爬晒上頂罷工🤦🏽‍♂️ 捉番佢落底  轉頭又爬番上去吾郁

係水質吾岩?有咩解決辦法?同埋仲有咩生物可以食晒d藻🙏🙏🙏 ...
加番張圖先

附件

4B2C314E-0356-44B7-A0CC-62D0AD020DEC.jpeg(210.58 KB)

2019-3-19 01:55 PM

回覆 引用 TOP

係咪唔夠氧氣

引用:
原帖由 76904yp 於 2019-3-19 02:19 PM 發表

係咪唔夠氧氣
個濾筒瀑布水流打落去應該夠氧架喎

回覆 引用 TOP

其實鮑魚螺比想像中懶
通常入新缸都會縮埋一角一段時間先出黎搵食
之後起勢咁食, 食飽又縮埋一角

唔知你幾多尺缸
我之前3 呎缸得2 隻食唔切
而家有8 隻再減少燈照乾淨好多

圓月當空
我用角螺
Ok喎

錢就會繼續黎~~~錢係會繼續黎~~~
我大缸無螺,因為養親咩螺都死,唔知點解。不過大缸無乜藻。早排谷鬼氣買包蘋果螺放落細缸,發現已經生咗好多螺仔,應該好快會生爆缸。

引用:
原帖由 ruleung 於 2019-3-19 10:04 PM 發表

其實鮑魚螺比想像中懶
通常入新缸都會縮埋一角一段時間先出黎搵食
之後起勢咁食, 食飽又縮埋一角

唔知你幾多尺缸
我之前3 呎缸得2 隻食唔切
而家有8 隻再減少燈照乾淨好多 ...
原來係懶⋯⋯⋯
吾怪得全部吾郁   
用水草夾夾佢落去青苔位 食兩下 又爬去第度訓覺吾郁🤦🏽‍♂️

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 返工會暈 於 2019-3-20 12:38 AM 發表

我用角螺
Ok喎
角螺會食莫絲嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nelsoncph 於 2019-3-20 01:09 AM 發表

我大缸無螺,因為養親咩螺都死,唔知點解。不過大缸無乜藻。早排谷鬼氣買包蘋果螺放落細缸,發現已經生咗好多螺仔,應該好快會生爆缸。
蘋果以前試過  生到成缸都係 又要買殺手螺番黎解決。吾想甘😑

回覆 引用 TOP

蜜蜂角螺除藻能力一流

燈照時間長,二氧化碳唔夠,所以生藻!

回覆 引用 TOP

試吓用這個東西

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hw1chan 於 2019-3-20 06:05 AM 發表

蜜蜂角螺除藻能力一流
蜜蜂角螺係咪魚街一袋袋買嗰D, 我都買過, 係好勤力的.

不要讓別人的評價成了你自己的枷鎖
生氣, 就是用別人的過失來懲罰自己
引用:
原帖由 cys-c 於 2019-3-20 10:55 AM 發表

蜜蜂角螺係咪魚街一袋袋買嗰D, 我都買過, 係好勤力的.
係十字路口, 北京同仁隔離, 十蚊粒, 大大粒

附件

20190311_f8e6c78e317776879c57gQUvFFxScmc6.jpg(35 KB)

2019-3-20 11:10 AM

56 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。