• 瀏覽: 45,699
  • 回覆: 205
  • 追帖: 29
引用:
原帖由 octopushunter 於 2020-7-13 07:52 AM 發表

謝謝!盡力而為,康復是小概率事件(以目前的醫療情況),再說$又是另外的問題。只能一步步來,看有沒有運氣。
因家人3個月前 確診肺4,E字頭嗰隻, 完全晴天霹靂,食緊 第二代標靶藥,眼見佢頭髮脫得超快,我嗰心好痛,(以前好少留意癌症ed事情)e家多咗關注了,真心希望每位患者都繼續努力, 充滿信心 打贏呢一場仗!

引用:
原帖由 octopushunter 於 2020-7-13 07:45 AM 發表

其中任何一個途徑預約即可,各顯神通就是了!

重要的肺癌有很多種,要結合年齡,種類,轉移部位等因素來確定治療方案,其中一個關鍵是檢查(基因,免疫)。莫教授也要一個有說服力的檢查報告來看您的親人。 ...
了解!謝謝🙏其實已經約緊抽組織,想問你之前第一次新症預約幾耐之後有得睇?

之前都有爬文已經預左做埋Guardant 360,

引用:
原帖由 逼人開account 於 2020-7-13 11:55 PM 發表

了解!謝謝🙏其實已經約緊抽組織,想問你之前第一次新症預約幾耐之後有得睇?

之前都有爬文已經預左做埋Guardant 360,
新症預約大約1個月左右,複診則看病情發展。

抽組織成功(多,濃度夠),可能就不必做360.

Too simply, always naive!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 台灣小小馬 於 2020-7-13 11:06 PM 發表

因家人3個月前 確診肺4,E字頭嗰隻, 完全晴天霹靂,食緊 第二代標靶藥,眼見佢頭髮脫得超快,我嗰心好痛,(以前好少留意癌症ed事情)e家多咗關注了,真心希望每位患者都繼續努力, 充滿信心 打贏呢一場仗! ...
仗好難打!每次複診留意返CEA等指數。食標靶藥一般都可以工作。

引用:
原帖由 octopushunter 於 2020-7-14 09:06 PM 發表

仗好難打!每次複診留意返CEA等指數。食標靶藥一般都可以工作。
返工唔得啦,因發現時 己擴散腦部及尾龍骨,就係因尾龍骨痛至發現肺4, 世事無常,但睇了樓主e張帖,雖然樓主e張帖係前
年出的,當時錯過了,但e家睇都好有建設性,樂見樓主繼續努力,保持心情開朗及信心, 打贏呢場扙!

引用:
原帖由 台灣小小馬 於 2020-7-14 10:15 PM 發表

返工唔得啦,因發現時 己擴散腦部及尾龍骨,就係因尾龍骨痛至發現肺4, 世事無常,但睇了樓主e張帖,雖然樓主e張帖係前
年出的,當時錯過了,但e家睇都好有建設性,樂見樓主繼續努力,保持心情開朗及信心, 打贏呢場扙! ...
OK, take care yourself!

腦部及尾龍骨要留意 MRI和疼。

引用:
原帖由 octopushunter 於 2020-7-15 08:13 PM 發表

OK, take care yourself!

腦部及尾龍骨要留意 MRI和疼。
樓主 睇完你既文
比到好大希望我
因為我爸爸又係肺腺4 係公立醫院醫
佢之前因為骨痛令到骨折左
所以係大腿切左舊骨連腫瘤攞埋去驗
結果出黎係三陰 alk egfr ros都係陰性
pdl1都係陰性 咁呢個情況會唔會都去做Ngs
佢戒煙十一年 70歲
同埋如果呢個情況 其實會唔會都有得做化加免疫

引用:
原帖由 井底深情的希望 於 2020-7-16 04:37 PM 發表

樓主 睇完你既文
比到好大希望我
佢戒煙十一年 70歲
同埋如果呢個情況 其實會唔會都有得做化加免疫 ...
其實錢唔係大考慮 如果呢個情況你有冇咩建議比我 例如即刻轉去私家醫?會唔會有得做d比較進取既治療 或者 驗咩
同埋想問莫教授你係經邊到預約??

引用:
原帖由 井底深情的希望 於 2020-7-16 04:37 PM 發表

樓主 睇完你既文
比到好大希望我
佢戒煙十一年 70歲
同埋如果呢個情況 其實會唔會都有得做化加免疫 ...
如果是腺癌,可以試360或其他NGS(有機會HER2),再定化+免(果個FDA approve).

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 井底深情的希望 於 2020-7-16 04:39 PM 發表

其實錢唔係大考慮 如果呢個情況你有冇咩建議比我 例如即刻轉去私家醫?會唔會有得做d比較進取既治療 或者 驗咩
同埋想問莫教授你係經邊到預約?? ...
錢一路係大考慮!(遲D你明)。 應該沒有進取既治療(As at today)! 仁X醫院。

引用:
原帖由 octopushunter 於 2020-7-16 06:29 PM 發表

錢一路係大考慮!(遲D你明)。 應該沒有進取既治療(As at today)! 仁X醫院。
樓主你好!我家人都係肺癌第六年復發擴散上腦胸腔及盤骨。沒有合適標靶及PDL1 係-1 。
政府私家兩邊睇!看你分享的文字寫guarden 360 / Plasma EGFR / foundation one NGS
在咩情況下須要做這些化驗?

引用:
原帖由 果個小獅子 於 2020-7-16 08:10 PM 發表

樓主你好!我家人都係肺癌第六年復發擴散上腦胸腔及盤骨。沒有合適標靶及PDL1 係-1 。
政府私家兩邊睇!看你分享的文字寫guarden 360 / Plasma EGFR / foundation one NGS
在咩情況下須要做這些化驗? ...
師兄 家人肺癌四期已生存六年?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 逼人開account 於 2020-7-12 10:19 AM 發表

@octopushunter 因家人剛發現想盡快預約攞意見,想請教下你係經咩途徑約教授?網上面無咩呢方面既資料,有人話經沙田個間公立醫院私症,又有人話經跑馬地個間私家醫院(但個電話長期打去無人覆),又有人話經大圍間私家醫院,想確認個正確途徑...萬分感激🙏 ...
約唔到莫教授
不防考慮養x羅振x ,肺癌名醫

引用:
原帖由 果個小獅子 於 2020-7-16 08:10 PM 發表

在咩情況下須要做這些化驗? ...
你講果D係搵基因突變-腺癌比較常見。如果是六年復發,可能是鱗癌或大細胞癌。

引用:
原帖由 bananalulu 於 2020-7-16 08:26 PM 發表

約唔到莫教授
不防考慮養x羅振x ,肺癌名醫
同意。 名醫比較細心,有經驗,奇難雜症都有計。

其他年輕的醫生都有猛人!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]