• 瀏覽: 45,648
  • 回覆: 205
  • 追帖: 29
樓主好野,值得俾like

引用:
原帖由 今天可愛的羔羊 於 2019-3-21 11:17 PM 發表

點解9/2018時 ALK無,到11/2018 又有ALK 陽性呢
@今天可愛的羔羊

You ask me, I ask who!

過咗個野,應該要放低。

我寫呢篇野的目的,希望大家不要從蹈覆轍,少走彎路。

其實我曾經是得半年命的人。當2月28日,響太平山頂向下望時;當漫山遍野都是九裡香及其他花香時;當自己行返上山頂;心裡感激每一位醫護人員對我的眷顧,特別是教授。

依家每一天都是net profit呢!

Too simply, always naive!
謝謝!

回覆 引用 TOP

請問師兄,你仍未確診肺癌前,除了咳嗽,還有什麼症狀?

師兄!想問問最後化療排咗幾耐?祝你身體健康。

你真係好正面啊!同埋分析得好好!
抗癌路漫長、大家努力好好生存!
我自從患癌後一直好負面!希望向你好好學習!

引用:
原帖由 今天可愛的羔羊 於 2019-3-21 11:17 PM 發表

點解9/2018時 ALK無,到11/2018 又有ALK 陽性呢
睇怕解釋唔到,不過切片呢家野都好多變數,所以如果乜都驗唔到,無晒辦法,身體/金錢負擔到去別處驗多次無壞。

引用:
原帖由 dphkg 於 2019-3-22 10:44 AM 發表

請問師兄,你仍未確診肺癌前,除了咳嗽,還有什麼症狀?
@dphkg     
除了咳嗽, 因為轉移咗過右邊肺門淋巴,所以,右邊胸痛,咳會覺得扯到個肺。肩博痛;後期有氣緊,特別入咗廠後。又有左,右大腿轉移,以為是坐骨神經痛,骨醫話唔係;中醫話梨狀姬壓住神經。

肺線癌基本沒有什麼症狀,發現大多晚期,III期已經是幸運者。所以叫沉默殺手。ALK基因突變的人容易被人看漏,例如臺灣妹“星希亞”,不知道為何?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tytony522 於 2019-3-22 11:04 AM 發表

師兄!想問問最後化療排咗幾耐?祝你身體健康。
@tytony522

正苦醫生一定會按照佢地的流程做,第1次見腫瘤科門診,無論你有沒有私家轉介,只要沒有下藥,都不會在第1次見你就開始化療。

我個case, 等下次複診(通常1個月後)。因為我的360報告在中間出了,所以直接用ALK標靶藥。 這個是挨咗半個月痛,換來1個更舒服的療程。頭1個禮拜已經非常開心,可以唔食止痛藥。

引用:
原帖由 第二生命(續) 於 2019-3-22 11:12 AM 發表

你真係好正面啊!同埋分析得好好!
抗癌路漫長、大家努力好好生存!
我自從患癌後一直好負面!希望向你好好學習!
@第二生命(續)
希望你好好珍惜生命,多做令自己和家人(心理健康好重要)沒有遺憾的事!

藥,治療方式(藥廠咁盞$)越來愈多。當你同醫護人員都以心相待,佢地會落心落力噶啦。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 第二生命(續) 於 2019-3-22 02:33 PM 發表

@第二生命(續)   
Sorry!

太貪心,開幾個channel做野。

我的意思係不用過分擔心。如果藥有效果,將個責任交返比醫生。如果無效,則做多1-2次檢查,搞清楚先開始新治療方案。

家人因為“癌症”兩個字就會六神無主,要盡量避免家人心理負擔過重。我樓上有個肺Can啱啱過咗身,家人字語行間有少少放唔低。

病者想通了,家人心理負擔自然少。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 octopushunter 於 2019-3-22 12:29 PM 發表

@tytony522

正苦醫生一定會按照佢地的流程做,第1次見腫瘤科門診,無論你有沒有私家轉介,只要沒有下藥,都不會在第1次見你就開始化療。

我個case, 等下次複診(通常1個月後)。因為我的360報告在中間出了,所以直接用ALK標靶藥。 這個是挨咗半個月痛,換來1個更舒服的療程。頭1個禮拜已經非常開心,可以唔食止痛藥。 ...
想請教,即係一開始驗嘅alk 係假陰性?你所提及嘅360又係乜?用血驗?邊度有得驗?謝謝

因為媽媽當初就是驗egfr -ve,alk 又唔夠組織做,醫生建議開始alimta carbo ,所以就開始了,到現在已一年,一直都好想幫媽媽驗基因但佢唔想再抽組織,如果知道有機會食標把,起碼多一條後路...

引用:
原帖由 fbf4201bdab617 於 2019-3-22 04:58 PM 發表

想請教,即係一開始驗嘅alk 係假陰性?你所提及嘅360又係乜?用血驗?邊度有得驗?謝謝

因為媽媽當初就是驗egfr -ve,alk 又唔夠組織做,醫生建議開始alimta carbo ,所以就開始了,到現在已一年,一直都好想幫媽媽驗基因但佢唔想再抽組織,如果知道有機會食標把,起碼多一條後路... ...
@fbf4201bdab617         
用組織驗->以我淺薄的理解是沒有假陰性的。

驗不驗基因:
?年輕(~50),線癌??,非吸菸(或戒煙超過10年)?

常見基因突變-EGFR,ALK,ROS1 ->有片最准,可以用血驗(都幾准,要睇%->越高越准,有機會假陰性,可加Plasma-EGFR),cost 幾千大洋。如果加埋PD-L1就更佳,因為免疫治療效果顯著,有機會斷尾。

Guardant 360 大約cover100個基因,->40K大洋(21day turn around time). 響第個Post答咗你。

好感動呀, 加油呀!💪

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]