• 瀏覽: 45,698
  • 回覆: 205
  • 追帖: 29
引用:
原帖由 octopushunter 於 2019-3-22 05:34 PM 發表

@fbf4201bdab617         
用組織驗->以我淺薄的理解是沒有假陰性的。

驗不驗基因:
?年輕(~50),線癌??,非吸菸(或戒煙超過10年)?

常見基因突變-EGFR,ALK,ROS1 ->有片最准,可以用血驗(都幾准,要睇%->越高越准,有機會假陰性,可加Plasma-EGFR),cost 幾千大洋 ...
媽媽是肺腺4,未夠60,當初都問過一個私家醫生,佢話做foundation 1,驗血,send 去美國,都係要21日,但嗰時其實佢已經開始咗化療,要停21日先可以驗,所以一直冇驗,而且佢話唔包pdl-1,而驗嗰幾百種基因,可能就算驗到都冇藥,準確8成,佢仲解釋其實而家最新係化療加免疫

樓主加油,做多啲運動,媽媽說運動是很有幫助!

引用:
原帖由 fbf4201bdab617 於 2019-3-22 07:49 PM 發表

媽媽是肺腺4,未夠60,當初都問過一個私家醫生,佢話做foundation 1,驗血,send 去美國,都係要21日,但嗰時其實佢已經開始咗化療,要停21日先可以驗,所以一直冇驗,而且佢話唔包pdl-1,而驗嗰幾百種基因,可能就算驗到都冇藥,準確8成,佢仲解釋其實而家最新係化療加免疫 ...
@fbf4201bdab617           
肺腺4,未夠60,+非吸菸-》根據港大研究顯示,85%肺腺癌是由於基因變異引起。foundation 1同360基本一樣,由兩間不同的公司檢查而爾。咁PD-L1都未驗,咁快化療加免疫?驗基因冇驗->咁唔知冇藥架喔?->呢個係邏輯題來架喔。

Too simply, always naive!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gon_nicky 於 2019-3-22 10:06 AM 發表

樓主好野,值得俾like
@gon_nicky
謝謝尊貴會員CHing!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡枯燥的腋下 於 2019-3-22 07:26 PM 發表

好感動呀, 加油呀!💪
@無盡枯燥的腋下

謝謝!

如果唔使$,我一定入去加油架!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 octopushunter 於 2019-3-22 09:50 AM 發表

@旺財係隻貓   

希望可以幫到絕望的朋友。因為我也曾經絕望過。

冷靜應對,細心分析,大部份的癌症是有得醫。肺癌是全球死亡率最高的癌症之一,其實我並不知道抗癌成功與否,但我希望我能夠讓我的親人析懷,不要生活在傷痛中,其實生命的長短就並不重要了! ...
師兄抗癌態度今人安慰。繼續加油。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 octopushunter 於 2019-3-22 10:23 AM 發表

@今天可愛的羔羊

You ask me, I ask who!

過咗個野,應該要放低。

我寫呢篇野的目的,希望大家不要從蹈覆轍,少走彎路。

其實我曾經是得半年命的人。當2月28日,響太平山頂向下望時;當漫山遍野都是九裡香及其他花香時;當自己行返上山頂;心裡感激每一位醫護人員對我的眷顧,特別是教授。

依家每一天 ...
一樣感受。同樣感恩。經歷過劫難,先真正明白合家平安意義。

引用:
原帖由 第二生命(續) 於 2019-3-22 11:12 AM 發表

你真係好正面啊!同埋分析得好好!
抗癌路漫長、大家努力好好生存!
我自從患癌後一直好負面!希望向你好好學習!
保持心境平靜,凡事向好方向諗。唔好畀機會自己諗負面野。

ching第一次見你講, 原來你確診時已經有14 個轉移, 真係唔容易 !!   ching下次幾時照pet?   
( BTW, 我自己冇腦轉, 但都會定期MRI照腦)

我都有睇教授, 佢真係好好, 去到咁既地位, 仍對病人有耐心,為病人著想。

好記得, 佢同我講:  生存期, 存活率, 係人地既數據, 不代表你,唔好理果d 數字。  而家對你最好, 就係積極配合醫生去治療

引用:
原帖由 生命麥包 於 2019-3-23 09:01 AM 發表

保持心境平靜,凡事向好方向諗。唔好畀機會自己諗負面野。
多謝你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 生命麥包 於 2019-3-23 08:53 AM 發表

一樣感受。同樣感恩。經歷過劫難,先真正明白合家平安意義。
@生命麥包
謝謝,C姐!

大家加油。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 barbei 於 2019-3-23 10:22 AM 發表

ching第一次見你講, 原來你確診時已經有14 個轉移, 真係唔容易 !!   ching下次幾時照pet?   
( BTW, 我自己冇腦轉, 但都會定期MRI照腦)

我都有睇教授, 佢真係好好, 去到咁既地位, 仍對病人有耐心,為病人著想。

好記得, 佢同我講:  生存期, 存活率, 係人地既數據, 不代表你,唔好理果d 數字。  而家對你最好, 就係積極配合醫生去治療 ...
@barbei   
謝謝C姐!

沒有定期check呢。我對醫生同只藥都咁有信心。我只Tiger話,睇你個頭呀!(頭唔痛,上頭的應該機會少。不做小概率的事)

下次PET-CT未有通知,由醫生決定。再講,依家CEA未回到正常水平,所以不急。記憶當中,妳有EGFR突變的,教授的團隊上年8月幫只Dacomitinib過咗FDA III期,日本癌學會的Presentations都有,數字好靚啊。

標靶是個人化精確治療。同一只藥,每個人的反應都不一樣。了解生存中位數,可以更好Plan自己未了願望。

“積極配合醫生去治療”->呢句我都好認同。所以,依家好怕Tiger講“無心,肝”->醫生會聽倒!

引用:
原帖由 octopushunter 於 2019-3-21 07:57 PM 發表

時間  檢查/治療   6/9/2018

經歷了大半年的咳嗽,一直沒有治癒的感覺,於是走咗去搵呼吸系統專科-梁醫生,X-ray 顯示左肺有一個2X3.5cm的陰影,梁醫生建議儘快做內視鏡檢查。

9/9/2018-入住九龍“多水”醫院B座5樓,這是人生第1次入私家醫院就中大獎。
內視鏡檢查; 當晚可能因感染 ...
恭喜 @octopushunter 兄康復

Ching曾提及
"一口氣把Doctor  X 5季都看完了。有非常多的感觸,從劇情,到診斷,到對病人的關懷,到整個醫療系統。我希望米倉良子當我的主診醫生!每次做完手術,給病人的信號令人淚催。不過,遇到教授也是一種運氣呢。"

可能是米倉良子給了你正能量自信心康復!

@octopushunter 師兄 加油!!!!!!

引用:
原帖由 BillyWonghkgz 於 2019-3-23 05:45 PM 發表

恭喜 @octopushunter    兄康復

Ching曾提及
"一口氣把Doctor  X 5季都看完了。有非常多的感觸,從劇情,到診斷,到對病人的關懷,到整個醫療系統。我希望米倉良子當我的主診醫生!每次做完手術,給病人的信號令人淚催。不過,遇到教授也是一種運氣呢。"

可能是米倉良子給了 ...
@BillyWonghkgz   
謝謝C兄!

其實睇Doctor X 有咁多感觸,1.我們醫療系統的情況和劇中的情節有太多的相似;2.自己的境況更同劇中部分病人一樣;3. 一個絕望的病人哪種感覺可以在劇中找到,教授有多少Doctor X的特質(可能優秀的人大部份有的),又感受倒日本人的哪種細緻,嚴謹。再說,我也是他們研究的受益人呢。一個劇可以拍5季,都在收視的前列。激勵我把他們近2年關於肺癌的presentations研究一次,我對自己的病就更加了解,和醫生的溝通就更暢順,正能量增長,病就容易好轉。

我真心推薦癌症的朋友看一下,對治療有很多啓發。

只要把人從病中帶出來,哪種治療方式,邊個人都不重要!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]