• 瀏覽: 45,687
  • 回覆: 205
  • 追帖: 29
加油💪🏻祝早日康復

引用:
原帖由 octopushunter 於 2019-3-23 05:27 PM 發表

@barbei   
謝謝C姐!

沒有定期check呢。我對醫生同只藥都咁有信心。我只Tiger話,睇你個頭呀!(頭唔痛,上頭的應該機會少。不做小概率的事)

下次PET-CT未有通知,由醫生決定。再講,依家CEA未回到正常水平,所以不急。記憶當中,妳有EGFR突變的,教授的團隊上年8月幫只 ...
我係exon 20 insertion,  罕有突變, 暫時未有上巿標杷。

我之所以咁緊張個腦, 係因為之前有個病友, 一直冇check腦, 直至有病徵出現, 腦瘤已太大, 不能用電療, 必須開腦手術, 結果手術後他差得好快, 冇幾耐就走左。。。

樓主👍🏻,繼續正面面對,願你健康平安,支持你💪🏻

引用:
原帖由 dragon@ 於 2019-3-23 11:16 PM 發表

加油💪🏻祝早日康復
@dragon@

Thank you!

Wish you all the best as well.

Too simply, always naive!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbf4201bdab617 於 2019-3-22 07:54 PM 發表

樓主加油,做多啲運動,媽媽說運動是很有幫助!
@fbf4201bdab617

謝謝!

希望你的媽媽也藥到病除!

有時間多陪媽媽運動。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 華仔* 於 2019-3-23 06:38 PM 發表

@octopushunter  師兄 加油!!!!!!
@華仔*

謝謝,希望你爸爸吉人天相!

引用:
原帖由 油站純情的主角 於 2019-3-24 12:33 AM 發表

樓主👍🏻,繼續正面面對,願你健康平安,支持你💪🏻
@油站純情的主角

謝謝!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 barbei 於 2019-3-23 11:30 PM 發表

我係exon 20 insertion,  罕有突變, 暫時未有上巿標杷。

我之所以咁緊張個腦, 係因為之前有個病友, 一直冇check腦, 直至有病徵出現, 腦瘤已太大, 不能用電療, 必須開腦手術, 結果手術後他差得好快, 冇幾耐就走左。。。 ...
@barbei  
Sorry for bring you up the displeased memory!

聽返醫生話,特別是教授。

如果要電療的話, 可以考慮“X會”果架新IMRT(對得准D,同埋大D劑量應該都得),效果不錯。

好似有只新藥(TAS6417),針對exon 20 insertion的,應該快將公映。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 octopushunter 於 2019-3-24 09:46 AM 發表

@華仔*

謝謝,希望你爸爸吉人天相!
@octopushunter@octopushunter 多謝師兄

回覆 引用 TOP

樓主心態很正面,亦於患病期間飽閱有關治療用藥最新最前沿的醫學知識,同時又分享及提點同路人一些個人睇法。
抵贊!

望樓主與同路人在抗肺癌路上順風順水,藥到病除,身心健康!!

引用:
原帖由 angler 於 2019-3-21 09:24 PM 發表

加油呀💪 保持良好嘅心境 !不用諗太多 ,事情會去到一步就知道點樣行。
@angler

謝謝你!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 patrickdoyle 於 2019-3-21 10:58 PM 發表

有時覺得男人病起上黎..都唔會好似女人咁冇哂方向,仍然好有邏輯地理性分析最佳方案。師兄好波!
希望可以將個病變做慢性..等待免疫治療進一步發展到適用!
行山確實令人心神舒暢..努力加油! ...
@patrickdoyle  
謝謝!

行山是良藥,又平又有益。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nobler 於 2019-3-24 11:39 AM 發表

樓主心態很正面,亦於患病期間飽閱有關治療用藥最新最前沿的醫學知識,同時又分享及提點同路人一些個人睇法。
抵贊!

望樓主與同路人在抗肺癌路上順風順水,藥到病除,身心健康!! ...
@nobler  

謝謝,希望多多提點!

也祝身心康泰,財源廣進!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alexccs 於 2019-3-22 12:03 PM 發表

睇怕解釋唔到,不過切片呢家野都好多變數,所以如果乜都驗唔到,無晒辦法,身體/金錢負擔到去別處驗多次無壞。
@alexccs   
其實當初都估唔到會走架。個👸救咗我->去驗多1次Plasma-EGFR(支半野左右), 因為EGFR裏面有很多罕有變異,很容易走的(每月1件)。不過,結果還是沒有。所以,他們建議360(4雞野,好難決定)。

現在回看,因為肺腺癌有85%(港大和日本的研究都有相同的結論)是由於基因突變引起。所以,第1次見教授的時候,他的建議可能就是基於上述結果。年輕(60<),非吸菸或輕吸菸(戒煙超過10年)是值得博架。

回覆 引用 TOP

加油
想問下樓主你幾多歲?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]