• 瀏覽: 45,697
  • 回覆: 205
  • 追帖: 29
繼續加油呀

引用:
原帖由 octopushunter 於 2019-3-28 11:43 AM 發表

@豆豆同bling  
每個人都有高潮,低潮!

3個月前的我同你差不多呢。

人之所以會消沉->因為信心&希望->基於對自己病和藥的了解,如果自己不懂,可以分享一下,讓其他CHing/Tse幫你搵答案。

不可否認,我是一個幸運的人!

我現在要慢慢調整自己和家人的心態,將挑戰變成一個歷練,不會是直路,但有信心可以解決。希 ...
睇到樓主有個平和同感恩嘅心。這是世上最好良藥。繼續努力。

引用:
原帖由 longleg2015 於 2019-3-28 11:35 AM 發表

睡眠質素同胃口係家父正面對的問題,請問有沒有建議?
@longleg2015   

要睇治療->如化療,藥物副作用大,影響心情和胃口:
-要避開與藥物潛在的衝突,可問藥劑師;
-心情影響睡眠質素,了解爸爸有什麼想法,盡量減輕他的負擔;有需要請社工/心理醫生幫忙,這個要長期有效的方案。當他放下所有的顧慮,自然容易入睡。另外,鼓勵他每天做適當的運動,避免長時間在床上,哪怕到公園行1-2圈;
-一般來說,植物蛋白比較容易吸收(如豆腐,豆漿),魚類-特別是深海魚,肥一點都不怕,可以考慮魚湯/粥。其他肉類只要爸爸喜歡,就做給他吃;再不行,沒有胃口那幾天就暫時給營養奶他喝。總之,要有足夠彈藥給他身體打仗;
-少吃楊桃,蕃石榴。

Too simply, always naive!
引用:
原帖由 octopushunter 於 2019-4-9 08:12 AM 發表

要睇治療->如化療,藥物副作用大,影響心情和胃口:
-要避開與藥物潛在的衝突,可問藥劑師;
-心情影響睡眠質素,了解爸爸有什麼想法,盡量減輕他的負擔;有需要請社工/心理醫生幫忙,這個要長期有效的方案。當他放下所有的顧慮,自然容易入睡。另外,鼓勵他每天做適當的運動,避免長時間在床上,哪怕到公園行1-2 ...
非常感謝
情況是已有一段時間無胃口至只飲營養奶
就算食咗都有反胃既感動
想試少食多餐及拖長進食時間令有機會慢慢消化
只是家人未必有這麼多心機去做

引用:
原帖由 BillyWonghkgz 於 2019-3-28 12:11 PM 發表

我也曾消沉過,一個人最怕孤軍作戰又找不到朋友分享自己的心情,可以多上來和大家分享或者找到共同朋友互相鼓勵就會增強信心!
@BillyWonghkgz

正解!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siu18 於 2019-3-29 04:49 PM 發表

繼續加油呀
@siu18

謝謝!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 生命麥包 於 2019-3-29 07:48 PM 發表

睇到樓主有個平和同感恩嘅心。這是世上最好良藥。繼續努力。
@生命麥包  

希望呢度既朋友可以遽D遽D做,比我做得更好。您都要加油!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 longleg2015 於 2019-4-9 08:30 AM 發表

非常感謝
情況是已有一段時間無胃口至只飲營養奶
就算食咗都有反胃既感動
想試少食多餐及拖長進食時間令有機會慢慢消化
只是家人未必有這麼多心機去做 ...

咁可以試下:
-多肉,多籤維,少飯,睇下有沒有幫助。

引用:
原帖由 octopushunter 於 2019-4-9 08:55 AM 發表

咁可以試下:
-多肉,多籤維,少飯,睇下有沒有幫助。
少食多餐+奶+高蛋白

回覆 引用 TOP

中國人食咗幾千年,從來都系食兩餐,皇帝都唔例外。如果系和尚,就祗系一餐添

引用:
原帖由 bigasss 於 2019-4-9 04:50 PM 發表

中國人食咗幾千年,從來都系食兩餐,皇帝都唔例外。如果系和尚,就祗系一餐添
@bigasss   
兩餐+1宿都好博大精深架。

和尚->睡得好,-餐搞定。

回覆 引用 TOP

@octopushunter @第二生命(續) @bigasss @生命麥包 
都是呢個版常客,有時間以個來人身份上來解答一些新人遇到的問題,雖然意見未必一樣,但可提供一些意見由新人去選擇!

引用:
原帖由 BillyWonghkgz 於 2019-4-9 09:20 PM 發表

@octopushunter @第二生命(續) @bigasss @生命麥包 
都是呢個版常客,有時間以個來人身份上來解答一些新人遇到的問題,雖然意見未必一樣,但可提 ...
因為自己都係過來人、有時都覺得自己太衝動做錯決定!當然已經冇得返轉頭,所以希望比一啲意見好徬徨嘅人!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BillyWonghkgz 於 2019-4-9 09:20 PM 發表

@octopushunter  @第二生命(續)  @bigasss  @生命麥包  
都是呢個版常客,有時間以個來人身份上來解答一些新人遇到的問題,雖然意見未必一樣,但可提 ...
@BillyWonghkgz

御意!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 octopushunter 於 2019-3-27 05:21 PM 發表

@cat_529
如果有便秘或感覺,可以間中買蛇皮果食:
-高籤維->方便排便
-高鉀 ->促進腎功能
最近在桔豬島見到有蛇皮果賣!
外望就麻麻但應有功效!
應和山竹都是食果實白色的肉!
孕婦和某類人仕不宜多吃!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]