註冊 登入

求解. 什麼是準時上班?

求解. 什麼是準時上班? E-mail 此主題給朋友

好嬲, 比個新來經理話我遲到, 本身返9:00 , 即是8:59:59 之前打到卡就準時, 點知新來的經理自己手錶整快個幾分鐘, 就話我你遲到. 我叫HR印返打卡時間, 就是8:59:59之前. HR都話無遲到. 佢唔到歉都算, 這一排又這樣, 還要在打卡位等我返來 我8:59打到卡, 就大大聲話你遲到, 有時比其他部門聽到. HR都話算吧. 求解. 什麼是準時上班?

精選樓盤
下次佢話你遲到,你就大大聲同佢講:「59分咋,懵佬!」

叫你個經理驗腦

回覆 引用 TOP

你岩佢錯又如何?
佢係你上司,你要同佢作對,你覺得自己會有好處咩?

我最嬲就在門口等我返到, 好像怎樣. 
比第2組聽到, 就話我這邊D人都遲到王.
工作上我不會同佢夾, 但就是難了我上級, 佢做左中間人.
有時都唔知自己手錶整快個幾分鐘, 什麼心態, 早點時應該, 但準時也對的, 不是嗎?
HR都話算吧. 話我們知道就得. 我都無言了.

話返佢轉頭啦

回覆 引用 TOP

遲佢條命

人生從痛苦開始,可幸經歷從不平凡,但願生命中能有一點歡笑,餘下生命能與意中人一齊渡過。

回覆 引用 TOP

笑下回答對方便算,下次早10分鐘到達,一個月都是咁就沒有人再針對你。

回覆 引用 TOP

應該笑笑口回應: 經理,你個錶壞左,整整佢好,跟著直行過去。再發生,就問佢你隻仲未整咩?

鵪雞翅大飛不如鳥, 蜈蚣百足行不如蛇, 時也,命也,運也, 非吾之所能也。

回覆 引用 TOP

新來經理是否智障人士?你下次冷靜同佢講,叫佢食藥先,醫生好快嚟睇你架喇!

引用:
原帖由 harmo 於 2019-3-24 09:11 PM 發表

好嬲, 比個新來經理話我遲到, 本身返9:00 , 即是8:59:59 之前打到卡就準時, 點知新來的經理自己手錶整快個幾分鐘, 就話我你遲到. 我叫HR印返打卡時間, 就是8:59:59之前. HR都話無遲到. 佢唔到歉都算, 這一排又這樣, 還要在打卡位等我返來 我8:59打到卡, 就大大聲話你遲到, 有時比其他部門聽到. HR都話算吧. 求解. 什麼是準時上班? ...
你咁唔識做人,唔玩你玩邊個。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Erikson338 於 2019-3-24 09:27 PM 發表

你岩佢錯又如何?
佢係你上司,你要同佢作對,你覺得自己會有好處咩?
呢啲基本嘢唔明點解會有人唔識。連嗰幾分鐘都要計較,為啖氣。

咁唔識做人都幾難有出頭。冇出頭之餘仲要繼續受氣。

早幾分鐘,好難為你?有個人訓練你養成早五分鐘到嘅習慣,對你嚟講絕對係好事。而你淨係識得諗人哋針對你,可見你係智商低,器量淺,不可能成材。

引用:
原帖由 高達中心的主席 於 2019-3-24 11:31 PM 發表

新來經理是否智障人士?你下次冷靜同佢講,叫佢食藥先,醫生好快嚟睇你架喇!
做人要識分莊閒。你理得你上司係咪智障,做得你上司你就要識做。

你真係咁巴閉嘅,做人上司嗰個就係你啦。

睇您都做唔長

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。