打印

[貓貓] 【長文】帶貓一齊入住老公屋企有咩問題?

【長文】帶貓一齊入住老公屋企有咩問題? E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
(長文)帶貓一齊入住老公屋企有咩問題?

我自問係一個比較是但既人,但自從我同兩隻貓搬咗去老公(本身1貓)到開始,就明白點解女成日都想娘家, 問題主要原因係貓同我老爺奶奶(可能兩公婆自己住,好多野比較簡單)。

但貓係自己堅持要養,當佢地講啲說話例:個盆又好臭(間屋又唔係大,臭真係好煩)、佢地係咁叫,係咪肚餓?..... 其實兩老都好錫啲貓,我兩個女平時都好識做㗎,嗲佢哋多過我,好彩同本身老貓又完全相處到,但係講咗出口即係表示你要去處理,唔想因為貓啲問題打擾到兩老。

我地兩公婆成日都因為砂既問題鬧交,帶砂問題、易碎令到成日要成盆換/洗盆、有啲砂味加尿真係好臭、我自己一定會睇埋價錢,已試好多唔同類型唔同牌子嘅砂,基本上,紙砂、礦砂、木砂、豆腐砂咩N1, 小白,綠玉,Soya,喵社長....我都用過,
仲加上自己本身有鼻敏感,倒砂時候都會同貓一齊打2聲乞嗤,以前無留意,但係好多貓砂啲塵真係好誇張,都仲未計有啲砂好易散,唔夠幾日盆底已經都係粉,你諗下平時貓貓去一次厠所吸幾多。
自己以家諗返都驚訝原來自己用過咁多。好彩以家經義工介紹一隻豆丸既豆腐砂,解決到我全部問題既砂。仲要計返用既日數,仲抵過啲N1, 開頭就係見人講N1抵用,我X,加埋啲尿味真係好想嘔,又要去得勁快,根本就係垃圾(可能得罪好多人,哈~ )。

如果你都因為砂頭㾗過,希望幫到你。



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
公屋可養絶了育的猫


回覆 引用 TOP

下次养猫首先要训练猫识上次所好似人甘,就无甘多烦恼。


回覆 引用 TOP

晚上不停係咁叫 


[隱藏]
引用:
原帖由 大細單雙的呀勝 於 2019-4-5 02:18 PM 發表

晚上不停係咁叫
人定貓?



- 市場專收叻仔叻女
- 魔術師有魔術倉, 市升就自動有好倉, 市跌就自動有淡倉, 錯方向冇有怕, 魔術倉會自動幫佢補潤補血, 永遠冇得輸
- 中方向係樓主功力高, 錯方向只因大戶mon post, 非戰之罪

回覆 引用 TOP

間屋係你老爺奶奶嘅

你冇乜發言權



回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。