[新聞消息討論] [轉貼]【我區我主場.青衣】運輸署「挖肉補瘡」重組路線人口增反削班

[轉貼]【我區我主場.青衣】運輸署「挖肉補瘡」重組路線人口增反削班 E-mail 此主題給朋友

文件提到各專營巴士公司新購入巴士標準設備已包括空調系統、八達通系統、低地台出入口、環保引擎以及2乘2的座位等。可是這些指標在諮詢文件內出現已超過十年,而這些要求對巴士公司來說已全面落實近十年,亦看不見各巴士公司有意降低車輛規格,究竟署方仍保留「提升服務質素」一段於文件內有何意義呢?而最基本的服務期望 - 班次充足和穩定,為何在諮詢文件又看不見呢?.......

全文︰https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... D%E5%89%8A%E7%8F%AD

我不是葵青區居民,請教一下巴士討論區人士,青衣的巴士路士重組情況可真如文章所形容的嚴重嗎?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
42a常滿,43c其實有價值;41取消唔緊要,做44/42a<>45/6c兩程共8.9都ok

城巴主義好
最愛饒慧珊
最愛ZF Citylight 巴士,不論任何車型或長度
載通嘅態度同食神嘅唐朝飲食無分別

你搭過上繁機場開出頂閘嘅E線未?我搭過,我真係搭過!A33全日後縮減班次嘅E33係全機場唯一一條上繁機場開出會頂閘嘅E線!唔信自已試!
開條類似287x走線的青衣南(亨康青)路線, 減輕42A負荷會最佳

當然若跟287X一樣收$7.1就very good

74X

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 檸檬奶 於 2019-4-2 09:23 PM 發表

42a常滿,43c其實有價值;41取消唔緊要,做44/42a<>45/6c兩程共8.9都ok
反對取消41,就算改成241X也要去九龍城碼頭,只去到老人邨愛民有鬼用

可以加密248M 249M載客往青衣站 亦可加密44M 43B等往荃灣的線
令乘客多一個選擇出九龍 減輕42A 43C 44等線亦無需加班

講到扼殺邨巴生存空間果點唔太認同。多元交通選擇雖重要,但營運商都有責任提供方面嘅付款方式,而家嘅交通可以連八達通都冇嘅多數都係等緊淘汰。

另外,佢話要了解居民想去邊,佢講得岩,但更重要嘅係要知道居民出行模式轉變,例如對於荃葵線嘅需求又有冇以前咁多,甚至有冇需要整合過多嘅荃葵路線以釋放資源,提升番其他路線嘅服務?有時都要公平d,當你問居民最想要咩線,都可以問下佢地覺得最唔常用甚係聽都未聽過嘅係邊條線。

948同241x問題都算講得中肯,41既然唔掂,試下搞大241x取代41亦未嘗不可,948果種有客但不積極嘅取態就一直都係抵比人鬧...

引用:
原帖由 檸檬奶 於 2019-4-2 09:23 PM 發表

問題係43C客量好麻麻,
話佢係短棍又唔係,
43C改做單繁幾班,
剩番資源拎去做晒42A會更好
下繁做42A北河街/怡靖苑載都遠比43C由維港灣碌出嚟有效率

41就執咗佢,拎去41A,242X加班仲好la

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AVBW@92^^ 於 2019-4-2 10:21 PM 發表

反對取消41,就算改成241X也要去九龍城碼頭,只去到老人邨愛民有鬼用
講穿就係坐41來往青衣同土瓜灣兩地嘅人數好少,已經跌到1日得返500人,
當你好理想咁加快咗吸到客,比夠double都係1000人,
所以做去九碼就點都死路一條
其實一早預計到通咗觀延線會有呢個結果,所以早幾年一直有plan去搞條41
只係DC班人一味死攬

就算縮去何文田都唔好得幾多,正路就應該成條41執咗佢
我覺得RPP條241X係諗住用嚟試下搶44啲旺角客

引用:
原帖由 TwelfthLane 於 2019-4-3 00:23 發表

講到扼殺邨巴生存空間果點唔太認同。多元交通選擇雖重要,但營運商都有責任提供方面嘅付款方式,而家嘅交通可以連八達通都冇嘅多數都係等緊淘汰。

另外,佢話要了解居民想去邊,佢講得岩,但更重要嘅係要知道居民出行模式轉變,例如對於荃葵線嘅需求又有冇以前咁多,甚至有冇需要整合過多嘅荃葵路線以釋放資源,提升番其他路線嘅服務?有時都要公平d,當你問居民最想要咩線,都可以問下佢地覺得最唔常用甚係聽都未聽過嘅係邊條 ...
青衣北青衣中本身已經有 41A 特快來往油尖旺
241X 入去分呢個市場冇乜意思
俾盡就係分長安嘅客

回覆 引用 TOP

反對九巴242X由九巴42A柯打,改為設有3輛獨立掛牌車

引用:
原帖由 Challenger110 於 2019-4-2 11:07 PM 發表

可以加密248M 249M載客往青衣站 亦可加密44M 43B等往荃灣的線
令乘客多一個選擇出九龍 減輕42A 43C 44等線亦無需加班
這樣可否同時加密九巴41M、42M、43、43A、43M和243M該些路線?

引用:
原帖由 gtenviro 於 2019-4-3 01:12 AM 發表

講穿就係坐41來往青衣同土瓜灣兩地嘅人數好少,已經跌到1日得返500人,
當你好理想咁加快咗吸到客,比夠double都係1000人,
所以做去九碼就點都死路一條
其實一早預計到通咗觀延線會有呢個結果,所以早幾年一直有plan去搞條41
只係DC班人一味死攬

就算縮去何文田都唔好得幾多,正路就應該成條41執咗佢
我覺得RPP條241X係諗住用嚟試下搶44啲旺角客 ...
搭41來往青衣及九龍城土瓜湾紅磡的乘客每日得500,只因路線太迂迴,D人走晒去駁鐵去到紅磡站轉車

241x應改走線做尖沙咀尖東紅土城特快,不經何文田,加8号免費轉乘便可

74X
引用:
原帖由 Challenger110 於 2019-4-2 11:07 PM 發表

248M 249M 轉鐵貴過巴士好多,又唔見得快

根本去紅磡土瓜灣九龍城應該要有一程車,而何文田愛民就轉乘都得

引用:
原帖由 pycicamn 於 2019-4-3 05:28 AM 發表

反對九巴242X由九巴42A柯打,改為設有3輛獨立掛牌車
獨立掛牌車又點?
咪42A相應減返咁多部,都幾無聊

引用:
原帖由 pycicamn 於 2019-4-3 05:31 AM 發表

這樣可否同時加密九巴41M、42M、43、43A、43M和243M該些路線?
41M唔縮做單繁都偷笑la,仲講加密?

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。