註冊 登入

建盞收藏-品茶神器

本主題由 R.Man 於 2019-4-4 10:11 AM 移動

建盞收藏-品茶神器 E-mail 此主題給朋友

建盞 系一個絕對會令人著迷的茶器。近幾年,更有極多茶友認同飲茶系必須要用紫砂茶壺配以建盞,令茶味更為提升。言而建盞除左可以作為茶器之外,更系一種極佳的文玩收藏。小弟自問對品茶只系初哥,但對建盞收藏略有心得,特此開帖分享個人經驗,望與盞友交流,分享心得喜樂。

在此,先貼上玩盞秘笈一篇,大家笑下開心一下

「玩盞秘笈」
寶貝唔怕多 最怕係老婆
舊玩與新藏 入境要提防
左手藍麒麟 右手火鳳凰
名稱一大堆 款款都要追
今日添新盞 回家有排玩
球賽睇精華 賞盞泡杯茶
零晨食杯麵 上網搵多件
清單鬼咁長 月尾等出糧
早買早享受 遲買貴幾舊
滿屋都精品 收藏講緣份
老婆唔識睇 千其唔好提
買要買真品 莫上淘寶搵
亂找入門盞 多買嘥銀彈
若然只貪平 好易會撞板
首選有名氣 唔好買阿四
李達孙建興 還有陳大鵬
師傅有性格 次品全都砸
大師盞過萬 絶品無上限
柴燒或電燒 靚就搶住要
押窑危敏捷 開片並非裂
看似乞衣兜 原來貴到嘔
曜變陸金喜 正價二萬尾
買隻沖普洱 珍藏放屋企
民間有大師 名為卓立旗
黑底銀油滴 水母靚到痺
彩金裴春源 禪定有版權
情迷黑牡丹 闕盞確超班
黃金油滴盞 坐等升過萬
影條分享片 唔好講幾錢
齊齊跳入坑 新貨都要爭
慢人一兩秒 好野已冇了
朋友曬珍藏 定必要讚讚
列陣排排睇 飲杯慢慢歎

熱賣及精選
引用:
原帖由 翡翠長空 於 2019-4-3 09:48 PM 發表

建盞 系一個絕對會令人著迷的茶器。近幾年,更有極多茶友認同飲茶系必須要用紫砂茶壺配以建盞,令茶味更為提升。言而建盞除左可以作為茶器之外,更系一種極佳的文玩收藏。小弟自問對品茶只系初哥,但對建盞收藏略有心得,特此開帖分享個人經驗,望與盞友交流,分享心得喜樂。

「玩盞秘笈」
寶貝唔怕多 最怕係老婆
舊玩與新藏 入境要提防
左手藍麒麟 右手火鳳凰
名稱一大 ...

先為大家介紹這套入門級建盞,這是金長有師傅的六色小口建盞套裝,價錢平,系非常之好的入坑神器,一套六隻,而包括兩隻傳統款色及四隻現代款色,非常精美,絕對超值。小弟都系因為買左呢套咁野,就開始入左呢個建盞坑,自此越玩越開心,收下一隻,收下又一隻。😆

回覆 引用 TOP

先介紹六色套第一隻藍麒麟盞,藍麒麟盞當今以翁書杰大師的最為出名,而呢隻金長有版藍麒麟系一隻小口盞,小而精,不失藍麒麟精髓,色彩鮮豔奪目,光澤亮麗,系一套六隻入面最為搶眼的一隻🥰

回覆 引用 TOP

第二隻為大家介紹既系金長有六色套入面的黑底銀油滴盞。黑底銀油滴,故名思意就系在黑色底釉上浮有一片片銀色金屬質的油滴斑紋,呢d斑紋當然更唔系畫上去的啦,系透過建窑建盞的特殊含鐵質的配方釉水,再用1300度高溫,經燒制的過程而自然生成的天然斑紋。呢d斑紋可大可小,可聚可散。可以話,建盞系用金、木、水、火、土、再加上人的配合,而生成的天然斑紋,非常獨特。詳情資料讓小弟先賣個關子,以後再慢慢解釋。🥰

回覆 引用 TOP

兔毫盞,兔毫系建盞的傳統款色。一講到傳統,又姐系幾多年呢?大家有所不知,建盞並唔系新野,系由唐末至宋朝已有生產,至宋朝最為高峰,到元朝開始末落。中間經過斷代近800年,至1970年代,由國家組開發小組重新研究復燒,讓幾近失傳的中國瓷器顛峰得以重見天日,回到民間。圖中呢隻系金長有六色套裝的一隻現代版兔毫小口盞,毫即毛,意思是斑紋如兔毛,一條條一絲絲,非常細膩有緻。而呢隻現代版亦做出金屬光澤的毫絲,上手非常閃耀迷人。

回覆 引用 TOP

鷓鴣盞,鷓鴣盞系建窑建盞的傳統款色,取其紋飾似鷓鴣身上的羽毛斑紋而命名。這款鷓鴣盞以仿古工藝,並無強裂金屬光澤及濃艷色彩,相反更為古樸典雅,斑紋清晰細緻,形似神在,是傳統款色的精髓重現。手執鷓鴣盞品茶,就好像能感受得到宋人品茶的氣派,這就是中華文化。

回覆 引用 TOP

藍龍鱗盞,此為現代新研發燒製之紋飾,斑紋色彩鮮藍悅目,與藍麒麟最大分別為其斑紋呈片片鱗片狀,金屬光澤,反光強烈,閃爍迷人。此為金長有六色套裝內另一迷人款色,可惜既系,原來並非每一套金長有六色套裝都必定有此款色,大家如果去淘既時候就真系要小心問清楚!當然如果佢果批貨系搭另一款的話,都未必唔好既,可能更靚都說不定。

回覆 引用 TOP

今日最後一隻要為大家介紹既系金長有六色入門套裝的最後一款 - 鐵鏽花盞。鐵鏽色故名思意就系紅色,呢個亦都系黑瓷由黑色變化到繽紛色彩的轉淚點。大家可以留意呢隻盞既中心系黑色的,是否中央冇上釉呢?結果當然是否定的,黑色的就系釉色,釉水經高溫燒成黑瓷。黑釉由於經過高溫和氧化燒,令釉水中的鐵質分子產生氧化而燒出鐵鏽紅色,而盞中心因為溫度低少少而未完全氧化而保留了黑色。透過改變窑溫,及改變窑內的紛圍,即可燒出繽紛多變的盞色。所以建盞又稱為「入窑一色,出窑萬變」,系中國瓷藝的最神秘,亦都最為迷人的瓷器藝術。

點解回覆唔到

這年頭 無論是做菜的還是做愛的 放心的肉是越來越少了
無論是嬰兒喝的還是成人摸的 放心的奶是越來越少了
無論是家禽下的還是男人挂的 放心的蛋是越來越少了
無論是飼養的還是應召的 放心的雞是越來越少了
引用:
原帖由 翡翠長空 於 2019-4-3 11:10 PM 發表

今日最後一隻要為大家介紹既系金長有六色入門套裝的最後一款 - 鐵鏽花盞。鐵鏽色故名思意就系紅色,呢個亦都系黑瓷由黑色變化到繽紛色彩的轉淚點。大家可以留意呢隻盞既中心系黑色的,是否中央冇上釉呢?結果當然是否定的,黑色的就系釉色,釉水經高溫燒成黑瓷。黑釉由於經過高溫和氧化燒,令釉水中的鐵質分子產生氧化而燒出鐵鏽紅色,而盞中心因為溫度低少少而未完全氧化而保留了黑色。透過改變窑溫,及改變窑內的紛圍,即可 ...
好帖好圖文!

建盞朋友,您的私家盞貼幾盞來啦⋯⋯我想在此賞味學習,多謝🙏

此帖轉過「聚水凝香」子版,再繼續討論!

斗 茶 味 兮 輕 醍 醐    斗 茶 香 兮 薄 蘭 芷                   宋。范 仲 淹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 普陀山 於 2019-4-4 12:16 AM 發表

點解回覆唔到
Ok. No problem.

斗 茶 味 兮 輕 醍 醐    斗 茶 香 兮 薄 蘭 芷                   宋。范 仲 淹
引用:
原帖由 R.Man 於 2019-4-4 10:14 AM 發表

Ok. No problem.
上唔到图片

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 翡翠長空 於 2019-4-3 09:48 PM 發表

「玩盞秘笈」
寶貝唔怕多 最怕係老婆
舊玩與新藏 入境要提防
左手藍麒麟 右手火鳳凰
名 ...

我跟一只支持C兄

引用:
原帖由 普陀山 於 2019-4-4 10:50 AM 發表

我跟一只支持C兄
欽敬欽敬!估唔到一出帖就引到大蛇出洞,呢個帖睇黎一定會火。

引用:
原帖由 翡翠長空 於 2019-4-4 12:39 PM 發表

欽敬欽敬!估唔到一出帖就引到大蛇出洞,呢個帖睇黎一定會火。
小弟十幾年前剛巧朋友無事去玩手作柴燒天目
所以就俾面買了些玩玩。見笑
以前我有個貼上左些图片。但是因故無法打開。
現在有兄介紹講解甚好
我又可溫故知新了

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。