註冊 登入

Interview要求15分鐘Presentation

Interview要求15分鐘Presentation E-mail 此主題給朋友

其實Interview要求15分鐘Presentation好common 但公司要求一定要submit番比公司同埋一定要PPT
想問下大家如果submit PDF得唔得.....?
好驚佢係叫人上去interview但其實攞嚟交功課... 大家有無同樣遭受?

精選樓盤
好可疑。

「給我三千城管兵,一定收回釣魚島,給我五百貪腐官,保證吃垮小日本。」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Hilarylohan 於 2019-4-7 19:19 發表

其實Interview要求15分鐘Presentation好common 但公司要求一定要submit番比公司同埋一定要PPT
好驚佢係叫人上去interview但其實攞嚟交功課... 大家有無同樣遭受? ...
人地要抄你present左佢已經可以抄橋
你信唔過間公司就咩都唔好交,你交得就唔好驚依樣驚果樣講明叫你比ppt都要比pdf

引用:
原帖由 Erikson338 於 2019-4-7 08:15 PM 發表

人地要抄你present左佢已經可以抄橋
你信唔過間公司就咩都唔好交,你交得就唔好驚依樣驚果樣講明叫你比ppt都要比pdf
但其實點解佢要人一定要比ppt?
Pdf都可以serve都佢哋個purpose

引用:
原帖由 Hilarylohan 於 2019-4-7 08:20 PM 發表

佢係要抄要攞嚟交功課你交pdf一樣都可以serve到佢地呢d purpose。你一係交一係唔好交。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Hilarylohan 於 2019-4-7 08:20 PM 發表

我試過 面試比人叫我做個ppt
我都有同樣擔憂
好彩請
當然啦 吾請的話咪當係學習
了解當中問題
反而更有收獲

引用:

Pdf都可以轉反ppt嫁姐

回覆 引用 TOP

你頁頁ppt merge 哂d圖層,
一張張jpg顯示,仲打埋水印,
要copy你張圖嚟用都唔易啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Hilarylohan 於 2019-4-7 07:19 PM 發表

好驚佢係叫人上去interview但其實攞嚟交功課... 大家有無同樣遭受? ...
咁少?
我每次 in 都兩三個鍾,每講都講最少一半

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Hilarylohan 於 2019-4-7 07:19 PM 發表

去面試派傳單,個老細要15分鐘presentation, 同碩士學歷,20年派傳單經驗,人工有成12000蚊

回覆 引用 TOP

引用:

真係好可疑...
除非你個職位係要求用PPT用到出神入化
咁佢用你個presentation來判斷你係唔係expert啦...

但你冇得講,人地開左條件俾你,你接受就去,你情我願
冇得又想去又唔接受人地個條件
咁當然你都可以禮貌D問句,唔用PPT格式用PDF得唔得
但要問得好有技巧lor,唔係實俾人扣你印象分
至於點樣問先叫有技巧......要諗諗

我試過second in完叫我做份Proposal俾老細考慮。

又試過first in written test。second in叫我寫N個facebook posts點樣推廣佢公司

好搵人笨囉

回覆 引用 TOP

引用:

正常應該係in當日,佢哋即場俾一啲相關資料同data你去做個presentation,要簽保密協議,大概半個鐘至一個鐘去準備,之後present同佢哋問問題...咁你係用佢哋公司部腦去做同present,自然就會keep返你份嘢...但應該唔會叫你去in之前做定submit咗俾佢哋先

回覆 引用 TOP

其實係咪要中英文都做

回覆 引用 TOP

36 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。