註冊 登入

公司有個做到野,但唔交代既員工

公司有個做到野,但唔交代既員工 E-mail 此主題給朋友

有時真係有兩種人
一種吹水,識講野,但做唔到野,人際關係算好,但其實個個月呃人工

有個fresh grad 24嵗左右,
D野佢係做到,算做到野,但永遠唔解釋,唔交代,永遠講野單字,嗯,哦,係,
有次問他工作上既野,件事情都幾嚴重。。。
我問完佢,佢答我一個字”有“
我問之後點樣”有“,有幾多件啊?
就后搭我另一個字”無“
到底有定無?
”有“
甘有幾多件啊?
”係有“
有次就係甘,我作爲一個小小的上司,我果刻真係好扯火,
我省左佢一餐(我之前2年沒有省過任何人)
之後佢用個電話打字搭我 ”係有,但唔知道有幾多件“

其實到底係我錯定佢錯?
有時我開始明白有D人識做野,吳識表達,交代,溝通,可能更加有問題

違規內容
精選樓盤
好難搞...

回覆 引用 TOP

初出來做野唔醒目,俾d時間佢,或者好心地就教下佢,都係冇改善就算罷啦。

~~ 海內存知己,天涯若比鄰. ~~
引用:
原帖由 fbfv2008 於 2019-4-8 22:29 發表

有時真係有兩種人
一種吹水,識講野,但做唔到野,人際關係算好,但其實個個月呃人工

D野佢係做到,算做到野,但永遠唔解釋,唔交代,永遠講野單字,嗯,哦,係,
就后搭我另一個字”無 ...
佢係本身唔講野定係唔知你要咩information?
又或者唔知你為咩要問?

回覆 引用 TOP

上司要求溝通
溝通係好事亦都可以令事情更順暢
本人亦都有良好溝通能力

但有D人心懷不軌
溝通變得做事上來諸多限制
溝通變成阻礙

反正自己都可以攪掂

有D上司就係盲目聽人講兩講
咩鬼溝通
而不知道別人背後動機
間接害死人

引用:
原帖由 fbfv2008 於 2019-4-8 10:29 PM 發表

有時真係有兩種人

就后搭我另一個字”無“
到底有定無?
”有“
甘有幾多件啊?
”係有“
...
可能佢講野比較慢,
佢都未講你就扯晒火行左去,
下次耐心D俾D時間等佢講……

回覆 引用 TOP

係你唔啱,起碼比時間人攞部手機出泥答你吖,有嘢就去whatapp 度講吖嘛。😆😆😆😆😆😆

不善溝通可以改進,肯做野已經好過齋吹水個堆

自閉仔?

回覆 引用 TOP

如果佢係實幹型。。。 咁你啫默認左係 “呃飯食”型

引用:
原帖由 batwyu 於 2019-4-9 12:18 PM 發表

不善溝通可以改進,肯做野已經好過齋吹水個堆
間間公司都有呢啲仆街。。。齋吹。。。 垃圾學歷吹到自己好似天才咁

引用:
原帖由 wtfbro 於 2019-4-9 12:42 PM 發表

如果佢係實幹型。。。 咁你啫默認左係 “呃飯食”型
唔可以兩樣野同時存在?傻西

違規內容
有D上司/老細唔識扮識,同你溝通完又要翻手再做,重要個方向唔正確,浪費時間無效率。溝通完成件事錯晒,阻住晒收工,咁同你溝通黎把撚咩?

"總之泛黃狗反對既就支持,支持既就反對,就實無錯。 "
 74 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。