• 瀏覽: 75,639
  • 回覆: 416
  • 追帖: 19
+14
愈睇愈覺得樓主做緊嘅好正義

班"七"嘅用"醫德"打算掩飾自己, 完全唔知"醜", 唔識醫去醫人, 叫病人俾佢進步, 咪即係當病人白老鼠, 咁叫有"醫德" , 咁叫"死得"

消費者梗係想知多啲

小心中伏:
日前同個行家吹水,談及有位F君自己喺賭城開診所(租金約9千),診所係疫情剛開始開張,維持咗大約1年就要將診所頂手…

行家A君扮F君語氣:疫情無病人⋯生活費都搞唔掂⋯某醫學醫院正好收留我,實實在在收萬二薪金,有假放,返工就返工⋯閒時去江⋯Door做吓賺職揼骨賺外快……

行家B君:租咁平都搞唔掂,疫情大部分行家都幾好生意架

行家L君問:點解疫情反而好左?多病人左?唔係應該少咗病人咩?

行家B君答:賭城d人平日去附近睇醫生,普遍唔喺度睇,個個都去HK睇專科醫生,反而疫情有問題,要留喺小城搵醫生睇⋯

行家L君:嘩,F君日日吹倪師係佢老師,倪師咁勁,病人排隊架⋯⋯

行家H君:大把人睇完本書又話個作者係佢師傅,倪海廈死咗咁內,又喺美國,佢呃啲普通病人⋯無陰功⋯呢啲正神棍,影響晒默默耕耘,又認認真真嘅中醫

好黑暗, 好伏

引用:
原帖由 newphone 於 2022-5-2 13:50 發表
好黑暗, 好伏
專心研究嘅少,識少少咋就開檔嘅多,飲食界係咁,咩行業都係咁啦⋯⋯

引用:
原帖由 茂吉學醫 於 2022-5-29 10:03 發表

專心研究嘅少,識少少咋就開檔嘅多,飲食界係咁,咩行業都係咁啦⋯⋯
介紹一套書參考,
壽世保元

引用:
原帖由 茂吉學醫 於 2022-5-1 09:05 發表
小心中伏:
日前同個行家吹水,談及有位F君自己喺賭城開診所(租金約9千),診所係疫情剛開始開張,維持咗大約1年就要將診所頂手…

行家A君扮F君語氣:疫情無病人⋯生活費都搞唔掂⋯某醫學醫院正好收留我,實實在在收萬二薪金,有假放,返工就返工⋯閒時去江⋯Door做吓賺職揼骨賺外快……

行家B君:租咁平都搞唔掂,疫情大部分行家都幾好生意架

行家L君問:點解疫情反而好左?多病人左?唔係應 ...
賭場開診所?
等執
邊個入去睇?
一般市民,一聽賭場入面,
已經感覺係羊鼓,邊個去。

引用:
原帖由 希夷 於 2022-7-24 10:33 發表

介紹一套書參考,
壽世保元
師兄推介了本👍🏻

引用:
原帖由 茂吉學醫 於 2022-7-24 20:34 發表

師兄推介了本👍🏻
中醫,小弟就唔識,
只是祖上留下,間中作保健參考!
脈理完全唔識,
只是內文各種病理講解清楚,
值得參考,
小弟的係古本,
新書有冇咁詳盡就唔知。
附上兩篇參考,

引用:
原帖由 希夷 於 2022-7-24 20:46 發表

中醫,小弟就唔識,
只是祖上留下,間中作保健參考!
脈理完全唔識,
只是內文各種病理講解清楚,
值得參考,
小弟的係古本,
新書有冇咁詳盡就唔知。
附上兩篇參考,
對門外人士比較易入口,可歸入好書之一👍🏻

醫書多蘿蘿,見古文頭痕

師兄打算幾時出山?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]