註冊 登入

抄牌

抄牌 E-mail 此主題給朋友

請問師兄行車證過咗期,給警員抄了牌沒有顯示有效行車證给車主,但行車證公司已經買了,還發回多一張傳票給我,他說我要想上庭,請問一般會告我什麼罪,還有當日公司先叫我去車行取證,請問我付會什麼責任?

精選汽車
引用:
原帖由 m35tai 於 2019-4-12 09:44 AM 發表

請問師兄行車證過咗期,給警員抄了牌沒有顯示有效行車證给車主,但行車證公司已經買了,還發回多一張傳票給我,他說我要想上庭,請問一般會告我什麼罪,還有當日公司先叫我去車行取證,請問我付會什麼責任? ...
有一條好似叫
没有正確展示行車证

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 m35tai 於 2019-4-12 09:44 AM 發表

請問師兄行車證過咗期,給警員抄了牌沒有顯示有效行車證给車主,但行車證公司已經買了,還發回多一張傳票給我,他說我要想上庭,請問一般會告我什麼罪,還有當日公司先叫我去車行取證,請問我付會什麼責任? ...
公司買,係公司車?
呢條罪應該係告車主吧。
以前有單案例,法庭接受咗個司機(太太)只係負責揸,文件一直由車主(老公)負責搞。
個司機無入罪。

應該罰千幾蚊。

引用:
原帖由 mac2009 於 2019-4-12 11:13 AM 發表

應該罰千幾蚊。
伍佰

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 專業頂級擴陰肌 於 2019-4-12 10:57 AM 發表

公司買,係公司車?
呢條罪應該係告車主吧。
以前有單案例,法庭接受咗個司機(太太)只係負責揸,文件一直由車主(老公)負責搞。
個司機無入罪。 ...
說得對的,我們是打工的,公司唔通知我哋攞我哋鬼知去邊度攞啊,何況同公司嘈分分鐘炒鱿魚

罰錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 m35tai 於 2019-4-12 12:17 PM 發表

說得對的,我們是打工的,公司唔通知我哋攞我哋鬼知去邊度攞啊,何況同公司嘈分分鐘炒鱿魚
買個教訓啦,你唔係唔知揸住架行車證過期既車係犯法嘛,你作為司機係有責任確保架車狀態適合行駛。

驚同公司嘈炒魷魚?今次你好彩公司有續到行車證(即係三保啦),如果下次你揸架車行車證又係過期,而且係連三保都過咗期冇買到,而你又撞到人,到時你先後悔無同公司嘈就太遲

沒有顯示有效行車證
如果生車可以告司機及車主,告票形式,$320 不扣分
如果死車,告車主,告票形式,$320 夾車頭,不扣分。
過左期、買左冇貼、或者跌左一樣入罪。

但唔問點解會收傳票,乜你冇交定額罰款?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 要求平反的會員 於 2019-4-18 09:59 AM 發表

買個教訓啦,你唔係唔知揸住架行車證過期既車係犯法嘛,你作為司機係有責任確保架車狀態適合行駛。

驚同公司嘈炒魷魚?今次你好彩公司有續到行車證(即係三保啦),如果下次你揸架車行車證又係過期,而且係連三保都過咗期冇買到,而你又撞到人,到時你先後悔無同公司嘈就太遲 ...
所以職業司機……真無奈。又要罰款又要留底。

回覆 引用 TOP

你定係公司係登記車主?傳票唔係俾車主咩?

行車証過期抄左交罰款了事

回覆 引用 TOP

引用:

做為司机,你有責任,好彩你公司買了行車証,証明有第三保,否則,上庭,停牌半年,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kamtlai 於 2019-4-18 11:44 AM 發表

你定係公司係登記車主?傳票唔係俾車主咩?
當日交通警察說明會寄傳票到屋企。如果收到我會给大家知道告我的罪行。

回覆 引用 TOP

車主以發了……定額罰款$320元,我以交了公司

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。