註冊 登入

以前見工10份有3份請,而家一份都唔請..

以前見工10份有3份請,而家一份都唔請.. E-mail 此主題給朋友

都唔知咩原因?

係咪市道真係差左?多左人爭?定我差左?

精選樓盤
我3月頭到而家keep住平均每星期一次interview, 咁5間公司裡面其實都冇話有一間真係好喜歡, 咁要我揀一間都揀倒, 其實揀間自己鍾意既公司真係好難
多人爭都係, d agent隨手兩日都比倒4個合資格既candidates我老闆揀, 其實經驗大家都有, 野一定識做, 爭在見面時既感覺
市道就一般啦, 我覺得唔係好好又唔係話好差, 都多工, 只係岩唔岩...

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2019-4-12 12:02 PM 發表

我3月頭到而家keep住平均每星期一次interview, 咁5間公司裡面其實都冇話有一間真係好喜歡, 咁要我揀一間都揀倒, 其實揀間自己鍾意既公司真係好難
多人爭都係, d agent隨手兩日都比倒4個合資格既candidates我老闆揀, 其實經驗大家都有, 野一定識做, 爭在見面時既感覺
市道就一般啦, 我覺得唔係好好又唔係話好差, 都多工, 只係岩唔岩... ...
見面既感覺,即係點?

引用:
原帖由 搵工搵到好灰 於 2019-4-12 11:41 AM 發表

都唔知咩原因?

你幾歲先?

無限流量圖片上載http://dedpic.com

引用:
原帖由 plesk002 於 2019-4-12 12:45 PM 發表

你幾歲先?
都係上年既事, 今年係大左一歲咋ma

引用:
原帖由 搵工搵到好灰 於 2019-4-12 12:49 PM 發表

都係上年既事, 今年係大左一歲咋ma
我覺得...如果年齡OVER 35-40 .....會好難搵工....個人感覺ONLY.

無限流量圖片上載http://dedpic.com
引用:
原帖由 plesk002 於 2019-4-12 01:08 PM 發表

我覺得...如果年齡OVER 35-40 .....會好難搵工....個人感覺ONLY.
幣在我未夠已經咁難搵工啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 搵工搵到好灰 於 2019-4-12 12:19 PM 發表

見面既感覺,即係點?
咁當candidates既學歷同經驗都差唔多, 就睇眼緣同感覺架啦, 再揀唔定就睇價錢, 揀平1k果個 (假設學歷經驗眼緣感覺差不多)
或者涉及幾個決策者的話就投票決定囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plesk002 於 2019-4-12 01:08 PM 發表

我同事仲有幾年50, 兩個星期內已經搵倒工啦, package仲唔錯, 我諗會計唔難搵, 間間公司都要既

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2019-4-12 05:14 PM 發表

我同事仲有幾年50, 兩個星期內已經搵倒工啦, package仲唔錯, 我諗會計唔難搵, 間間公司都要既
其實经验好過學歷。因为经驗是该人在前相关工司已試過有相关撞板经验。這是讀書没有的学问。真系前公司打本俾佢学野。所以请一个有经验的员工系好過请一个有学歷人士嫁。

引用:
原帖由 搵工搵到好灰 於 2019-4-12 11:41 AM 發表

都唔知咩原因?

好多人請人根本唔知應該要咩人,所以變成甘

窮心未盡色心又起邊會搵到

回覆 引用 TOP

吾知你咩工種,好似我地呢d體力工作,長期缺人,吾使見工,直接開工,靚仔師傅價錢相差很少,仲要不斷加人工去挖人。

回覆 引用 TOP

後生時無諗清楚條路點行....所以攪成咁......我都係.....
晒左好多年......先行返條岩自己既路.........
曾經都好迷茫....揾唔到工...又唔知做乜好

回覆 引用 TOP

我建議如果等錢洗一定係有得做做住先

事,不能做得太絕,否則,難以進退!

回覆 引用 TOP

33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。