註冊 登入

如果連續兩份工只有做幾個月

如果連續兩份工只有做幾個月 E-mail 此主題給朋友

如果離開了一份幾年工作之後連續兩份工只有做幾個月,僱主會唔會覺得我好jumpy?

從事文職工作

精選樓盤
引用:
原帖由 great281a 於 2019-4-12 05:51 PM 發表

如果離開了一份幾年工作之後連續兩份工只有做幾個月,僱主會唔會覺得我好jumpy?

從事文職工作
你吾好寫上去cv到
一定問你發生咩事
空左去仲好
話去旅行

引用:
原帖由 急焦泛黃的希望 於 2019-4-12 06:00 PM 發表

你吾好寫上去cv到
一定問你發生咩事
空左去仲好
話去旅行
銀行界,會查到,不可不寫

引用:
原帖由 great281a 於 2019-4-12 06:01 PM 發表

佢吾會覺得你jumpy
But 一定覺得你有問題
我朋友做 coprate insur 同樣有你呢個問題
冇計直接講
銀行 得個幾間 吾好再轉。。

引用:
原帖由 急焦泛黃的希望 於 2019-4-12 06:04 PM 發表

佢吾會覺得你jumpy
But 一定覺得你有問題
我朋友做 coprate insur 同樣有你呢個問題
冇計直接講
銀行 得個幾間 吾好再轉。。
其實有原因,要睇人地受唔受

引用:
原帖由 great281a 於 2019-4-12 06:06 PM 發表

份工做吾長 一般公司都只會覺得係你既問題 吾係公司既問題
間間公司都有自身問題
但佢地又會覺得你接受吾到 就係你本人既問題

我做嘢做左4年 轉過 5間公司
去親見工 啲人都只會話我有問題 😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 great281a 於 2019-4-12 06:01 PM 發表

真心唔明點解會查到? 假如你做恆生, 咁匯豐查到唔奇, 但如果你做DBS, 之後去CITI見, 你唔寫, 咁人地會走去DBS查你有無做過? 文職咋喎, 咁嚴謹?

唉。

回覆 引用 TOP

大公司就會覺得你係JUMPY,
細公司根本就唔會理你,因為真係唔係人手先請人
其實好多人既CV都係咁o架啦!
建議去做細或中型公司,因為貪佢地唔夠人手,
大公司好多職位interview D人都唔係想請人,上到去又成日嫌三嫌四,
同埋大公司好多都係呃CV或浪費見面試者既時間,
大公司好多都係因為HR冇o野做,求其call班人上來見工,之後又要壓價又或者in完唔請.......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 great281a 於 2019-4-12 18:06 發表

一份工做唔長可能係份工有問題或者一d特殊原因,但係連續都係咁就肯定你有責任

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 great281a 於 2019-4-12 05:51 PM 發表

從事文職工作
不要寫入CV, 我都試過抖一排後再搵返工做,有兩份趁未過試用七日通知期辭職去旅行(當然前提係不太滿意份工)。

回覆 引用 TOP

引用:

從事文職工作
僱主點諗係佢哋嘅自由,但你要提早準備好點回應佢哋嘅問題。
BTW jumpy似係港式英語,字典查到嘅解釋係anxious and uneasy

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 puimanyip 於 2019-4-12 09:27 PM 發表

真心唔明點解會查到? 假如你做恆生, 咁匯豐查到唔奇, 但如果你做DBS, 之後去CITI見, 你唔寫, 咁人地會走去DBS查你有無做過? 文職咋喎, 咁嚴謹?
咪係, 香港咁多銀行, 除非HR好得閒遂間打去問...

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。