• 瀏覽: 2,001
  • 回覆: 13
如果離開了一份幾年工作之後連續兩份工只有做幾個月,僱主會唔會覺得我好jumpy?

從事文職工作

熱賣及精選
引用:
原帖由 great281a 於 2019-4-12 05:51 PM 發表

如果離開了一份幾年工作之後連續兩份工只有做幾個月,僱主會唔會覺得我好jumpy?

從事文職工作
你吾好寫上去cv到
一定問你發生咩事
空左去仲好
話去旅行

引用:
原帖由 急焦泛黃的希望 於 2019-4-12 06:00 PM 發表

你吾好寫上去cv到
一定問你發生咩事
空左去仲好
話去旅行
銀行界,會查到,不可不寫

引用:
原帖由 great281a 於 2019-4-12 06:01 PM 發表

佢吾會覺得你jumpy
But 一定覺得你有問題
我朋友做 coprate insur 同樣有你呢個問題
冇計直接講
銀行 得個幾間 吾好再轉。。

引用:
原帖由 急焦泛黃的希望 於 2019-4-12 06:04 PM 發表

佢吾會覺得你jumpy
But 一定覺得你有問題
我朋友做 coprate insur 同樣有你呢個問題
冇計直接講
銀行 得個幾間 吾好再轉。。
其實有原因,要睇人地受唔受

引用:
原帖由 great281a 於 2019-4-12 06:06 PM 發表

份工做吾長 一般公司都只會覺得係你既問題 吾係公司既問題
間間公司都有自身問題
但佢地又會覺得你接受吾到 就係你本人既問題

我做嘢做左4年 轉過 5間公司
去親見工 啲人都只會話我有問題 😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 great281a 於 2019-4-12 06:01 PM 發表

真心唔明點解會查到? 假如你做恆生, 咁匯豐查到唔奇, 但如果你做DBS, 之後去CITI見, 你唔寫, 咁人地會走去DBS查你有無做過? 文職咋喎, 咁嚴謹?

唉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 great281a 於 2019-4-12 18:06 發表

一份工做唔長可能係份工有問題或者一d特殊原因,但係連續都係咁就肯定你有責任

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 great281a 於 2019-4-12 05:51 PM 發表

從事文職工作
不要寫入CV, 我都試過抖一排後再搵返工做,有兩份趁未過試用七日通知期辭職去旅行(當然前提係不太滿意份工)。

回覆 引用 TOP

引用:

從事文職工作
僱主點諗係佢哋嘅自由,但你要提早準備好點回應佢哋嘅問題。
BTW jumpy似係港式英語,字典查到嘅解釋係anxious and uneasy

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 puimanyip 於 2019-4-12 09:27 PM 發表

真心唔明點解會查到? 假如你做恆生, 咁匯豐查到唔奇, 但如果你做DBS, 之後去CITI見, 你唔寫, 咁人地會走去DBS查你有無做過? 文職咋喎, 咁嚴謹?
咪係, 香港咁多銀行, 除非HR好得閒遂間打去問...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 puimanyip 於 2019-4-12 09:27 PM 發表

樓主開左幾個帖話自己係銀行前線,即係應該sfc或Hkma有registered/licensed,呢d public record,要查一兩分鐘搞掂

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]