註冊 登入

棄神科鑽研人工智能 學霸奪創科獎學金

棄神科鑽研人工智能 學霸奪創科獎學金 E-mail 此主題給朋友

熱衷邏輯推理的「學霸」胡中瑜,兩年前中學文憑試獲五科5**佳績,不理家人及學校反對,選擇入讀港大計算機科學系。修讀人工智能(AI)基礎課程後,使她產生以AI創業的念頭,加上對科研的熱誠,使她成為「創新科技獎學金」得獎者之一。她計劃來年到麻省理工學院取經,為日後法律科技發展鋪路。

港大計算機科學及商業雙學位二年級生中瑜,自小成績名列前茅,讀書幾乎是她在中學時期的唯一目標,當年高中選科亦是順從父母意願,「一直以來,我都沒甚麼夢想,只想讀好書考入大學,所以中三選科時,都是聽爸媽的話而選讀化學,但其實我根本無興趣。」

直到兩年前考中學文憑試,她終決定將一直有興趣的計算機科學系放在聯招首要選擇。惟她的決定遭家人及學校極力反對:「他們認為我成績好……應該讀醫,讀法律。」

一度迷茫 幸獲講師鼓勵

中瑜中學時只修讀物理、經濟及化學三科選修科,未涉獵過資訊科技,入讀港大計算機科學系後,學習進度不似她預期,難免感到迷茫,幸得學科顧問兼講師蔡綺琼的鼓勵,令她繼續追夢。

為向家人證明決心,她答應父母大學畢業前要到海外一流學府交流,於是埋頭苦幹惡補基本功,其中一個AI基礎課程更啟發她萌生創業念頭,「雖然近年愈來愈多人認識AI,但應用上仍不廣泛。我去年看完一齣本地法律新聞特輯後,想到不如利用AI協助法律界,解決日常既瑣碎且繁複的文件處理,提升效率。」她現時已與四五名同學,籌備於畢業後開設法律科技初創企業。

同時,她也積極參加編程馬拉松、空中巴士創意競賽及AI比賽,「大學生活使我擴闊社交圈子,不再只是讀理論,而是有機會與其他組員,以團隊方式將所學到的理論實踐出來。」她的努力獲港大校長賞識及提名,競逐由香港青年協會主辦的「創新科技獎學金」,成為二十五名得獎者之一。

一一年首辦的「創新科技獎學金」,多年來資助大批在創新科技有熱誠的大學生,遠赴海外或內地暫讀,亦為各得獎者編配一名導師,為他們提供指導及分享經驗。青協副總幹事呂慧蓮指出,對創科有抱負的得獎者,每人可獲十五萬元獎學金,「更重要是每名得獎者須回饋社會,參與有關推廣創新科技的社區服務,例如到學校分享、舉辦工作坊。」

中瑜獲編配導師-滙豐銀行集團總經理鄭小康,她期望從他身上更了解銀行界的金融科技、文字處理及保安等工作,有助她發展模式類近的法律科技平台,「我亦希望導師可分享在社會初出茅廬的經歷,並學習如何好好管理一個團隊。」

她計劃明年到麻省理工學院交流一個學期,修讀AI相關的課程,預計將動用整筆獎學金。

http://hd.stheadline.com/news/daily/hk/755783/

熱賣及精選
引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 13-4-2019 08:53 AM 發表

熱衷邏輯推理的「學霸」胡中瑜,兩年前中學文憑試獲五科5**佳績,不理家人及學校反對,選擇入讀港大計算機科學系。修讀人工智能(AI)基礎課程後,使她產生以AI創業的念頭,加上對科研的熱誠,使她成為「創新科技獎學金」得獎者之一。她計劃來年到麻省理工學院取經,為日後法律科技發展鋪路。

港大計算機科學及商業雙學位二年級生中瑜,自小成績名列前茅,讀書幾乎是她在中學時期的唯一目標,當年高中選科亦是順 ...
棄神科讀AI, 長大後就會後悔了😹

SIR神科鑽

----------------------------------
⧖ ✟ ☰ HK Leung Yat Chun Joseph (www.Fanix.Me)
梗世代高銀老細甲由油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 icantstop 於 2019-4-14 02:36 AM 發表

棄神科讀AI, 長大後就會後悔了😹
其實又唔一定,而家好多學校都教。
我個女讀商科,一樣修 FinTech, Data Mining, Machine Learning, Python.
我估而家真係要識呢D先可以。

只不過我個人完全唔認為係香港有發展空間。因為政府都無人真係識,只係可以叫下口號,完全幫唔倒忙。
真係要做,去美國,次一些,去英國,如果都唔得,都要至少行過條羅湖橋!

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2019-4-15 11:03 PM 發表

只不過我個人完全唔認為係香港有發展空間。因為政府都無人真係識,只係可以叫下口號,完全幫唔倒忙。
真係要做,去美國,次一些,去英國,如果都唔得,都要至少行過條羅湖橋! ...
若你真係精英既話, 香港大有可為. 原因深圳開始發展緊優質大學,
中大(深圳)已有大陸高考狀元肯入讀, 學生平均收生成績高過中山大學.
南方科技大學, 成立不足十年, 但編制比傳統國內大學靈活, 搶了不少優秀教授去教.
敢講佢地既理工科學生平均水平比香港三大要勁很多.
還有深圳大學, 騰訊老闆母校, 深圳政府瘋狂加預算去搞.
此外, 深圳還積極籌備加開大學. 可以肯定, 深圳和香港會成為一個科技人才集中地

現在中大和科大係AI領域, 教授和博士生水平基本上係世界頂級. 亦有不少成績做了出來.
商湯科技係中大教授創立, 係中國四大AI公司之一, 著名APP 抖音, 背後引擎就係商湯做出來.
不少博士生係未畢業之前已經係世界頂尖學術會議發表過文章.

真相是同政府叫你係坊間玩下STEM,玩下模型唔同, 佢地好多都係數學尖子. 可以係複雜既數
學中創造更好的AI算法. 呢D當然只有極少數人可以做到. 更準確係. 香港而家既策略係
吸引全中國最好既數學尖子,南下黎香港發展AI. 所以同一般水平既學生, 即大部份香港學生唔會
感受到. 因為所謂數學尖子, 仲要玩理工既, 一年都唔知有無幾十人.

變成了, 香港某些科技公司真係好勁, 而普通市民感受唔到. 以為好廢咁囉.

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2019-4-15 10:57 PM 發表

我個女讀商科,一樣修 FinTech, Data Mining, Machine Learning, Python.
AI如果要係應用上, 其實唔算太難, 自學都得.
主要係數據分析等商業應用. 另外香港搞好多虛擬銀行, 呢幾年需求呢方面
既人好大.

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-4-16 05:53 AM 發表

AI如果要係應用上, 其實唔算太難, 自學都得.
Just use Google's Auto ML suite. You can just give the data to google, and it will formulate a model, train it, and let you use it. It took me like less than 30 min to format, send some data, and run it.

Personally i do not approve of black box tools .. because the person does not even know anything about what it does. However, for those who just want a solution, it works to some extent. To be honest, AI (deep learning) research is a lot of empirical trials and errors. There is very little deep "theory". So it is pretty easy to get into. I said this before .. i have two PhD students went from zero to generating results in 2 weeks. The trick is understand enough to reason about what to try and what questions to ask.

引用:
原帖由 narius 於 2019-4-16 10:00 AM 發表

Just use Google's Auto ML suite. You can just give the data to google, and it will formulate a model, train it, and let you use it. It took me like less than 30 min to format, send some data, and  ...
樓主英文水平好似麻麻地

天行剛健 自強不息

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 narius 於 2019-4-16 10:00 AM 發表

To be honest, AI (deep learning) research is a lot of empirical trials and errors. There is very little deep "theory". So it is pretty easy to get into...
而家AI 最主要問題係, 能說出某某和某某相關性, 但說不出因果關係. 如在商業
上要跟客人解說既話, 講唔出因果會令客人難以接受. 另外而家研究生主要工作係改良算法,令運算速度加快,
但除非有新方法, 否則準確率提高少少無乜意思
最主要都係數據要多,先可以比較準確 所以AI公司好鐘意同大型公司合作, 志在合法地偷大量數據出黎研究. 因此將來D巨型公司如google, facebook或騰訊會有好大優勢.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-4-16 05:45 AM 發表

若你真係精英既話, 香港大有可為. 原因深圳開始發展緊優質大學,
中大(深圳)已有大陸高考狀元肯入讀, 學生平均收生成績高過中山大學.
南方科技大學, 成立不足十年, 但編制比傳統國內大學靈活, 搶了不少優秀教授去教.
敢講佢地既理工科學生平均水平比香港三大要勁很多.
還有深圳大學, 騰訊老闆母校, 深圳政府瘋狂加預算去搞.
此外, 深圳還積極籌備加開大學. 可以肯定, 深 ...
我未講,至少都要行過去羅湖橋另一邊。
科技,香港唔會做得起,因為好既科技會改變世界,而香港官員係唔會接受改變,我幾年前投資發展sim card做security,我地偉大既香港電訊管理局,好似而家改咗名,取消我電訊牌,因為我無用黎做電訊服務!

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2019-4-16 11:18 PM 發表

我未講,至少都要行過去羅湖橋另一邊。
科技,香港唔會做得起,因為好既科技會改變世界,而香港官員係唔會接受改變,我幾年前投資發展sim card做security,我地偉大既香港電訊管理局,好似而家改咗名,取消我電訊牌,因為我無用黎做電訊服務! ...
而家可以用esim了,我個project更加可行!唉,同香港官員講科技,等如同幼稚園小孩子講微積分,完全死症,但問題係佢地自己唔識,而你個計劃似乎又要改變現狀,唔知有乜野影响,都係唔做唔錯!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-4-16 05:45 AM 發表

真相是同政府叫你係坊間玩下STEM,玩下模型唔同, 佢地好多都係數學尖子. 可以係複雜既數
學中創造更好的AI算法. 呢D當然只有極少數人可以做到. 更準確係. 香港而家既策略係
吸引全中國最好既數學尖子,南下黎香港發展AI. 所以同一般水平既學生, 即大部份香港學生唔會
感受到. 因為所謂數學尖子, 仲要玩理工既, 一年都唔知有無幾十人.

變成了, 香港某些科技公司真係好勁, 而普通市民感受唔到. 以為好廢咁囉.
香港人好實際既. 讀math and technology人工會高既, CS呢類野就自動變神科.

但係香港搞tech就都係算把啦.
數學好既學生, 一係準備出國做研究, 要搵食既讀D乜鬼QF, 精算, 或者遲D加埋fintech搞financial industry好過.

番深圳搞tech? 咪又係人工問題.
先唔講夠唔夠大陸理工尖子鬥, 香港學生有咁勁既, 讀醫科唔好? 去矽谷唔好?

引用:
原帖由 竹劍 於 2019-4-16 11:58 PM 發表

香港人好實際既. 讀math and technology人工會高既, CS呢類野就自動變神科.
HK people are so sad. People so focus on money probably won't change the world or do anything meaningful. They also mistakenly think that doing something meaningful and making money are mutually exclusive.

But hey, the world is way bigger than HK. Those who have talent can (and should) just leave.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 15-4-2019 10:57 PM 發表

我Dfriend 以前都係咁,當年又e-commerce 又dog com. 重入埋Tom 做,嘩!個陣威囉!而家!歷史証明一切!但做醫生,AO, 個班,正到呢.... 🤑

回覆 引用 TOP

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。