[綜合資訊] 「星夢郵輪」為包船無理不兌現航程,踢全部付全費已請假客出局

「星夢郵輪」為包船無理不兌現航程,踢全部付全費已請假客出局 E-mail 此主題給朋友

星夢郵輪因有大客包船,剔曬我地班半前交左全費,請曬假,租埋車的散客出局,只肯退船費了事。

四個大人請曬假打算帶小朋友上船,星夢仲要求半年前付足港口費等全費。到頭來,因為有人包船,就踢我地班散客落船。最慘假期已請,而其他船公司的early bird優惠已做完。早知就選「皇家加勒比」,起碼國際品牌有誠信和信心D。

附件

DAD41DDD-794D-457D-8044-715FF2E46814.jpeg(90.09 KB)

2019-4-13 04:28 PM

引用:
原帖由 情性 於 2019-4-13 04:28 PM 發表

星夢郵輪因有大客包船,剔曬我地班半前交左全費,請曬假,租埋車的散客出局,只肯退船費了事。

四個大人請曬假打算帶小朋友上船,星夢仲要求半年前付足港口費等全費。到頭來,因為有人包船,就踢我地班散客落船。最慘假期已請,而其他船公司的early bird優惠已做完。早知就選「皇家加勒比」,起碼國際品牌有誠信和信心D。 ...
去消委會投訴

取消旺季行程,叫你淡季去返,一句道歉也沒有,果然是店大欺客。

引用:
原帖由 C皇 於 2019-4-13 04:50 PM 發表

去消委會投訴
我會,仲考慮報海關吿「商品失實」。我打去客服熱線,不安撫不止,仲推曬落旅行社身上。講真,旅行社係無辜,我對著旅行社都仲客客氣氣. 寫上香討,就係想請假上星夢要考慮清楚可能賠了夫人又折兵,把鬼🔥。現在仲要找理由安撫失望的小朋友!

引用:
原帖由 千萬個為甚麼 於 2019-4-13 05:21 PM 發表

取消旺季行程,叫你淡季去返,一句道歉也沒有,果然是店大欺客。
星夢後面的雲頂集團絕對唔係大店,作風小家!
我父母平時有坐開Queen mary 2等郵輪,今次因我的budget有限,所以請他們委屈坐星夢三代同堂去旅行。搞單咁既嘢,唉....真係...無假,無錢兼無面!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 情性 於 2019-4-13 06:12 PM 發表

我會,仲考慮報海關吿「商品失實」。我打去客服熱線,不安撫不止,仲推曬落旅行社身上。講真,旅行社係無辜,我對著旅行社都仲客客氣氣. 寫上香討,就係想請假上星夢要考慮清楚可能賠了夫人又折兵,把鬼🔥。現在仲要找理由安撫失望的小朋友! ...
有冇預訂時合約?因為如果佢個律師有畢業應該都有句Carrier shall not be liable for any claim whatsoever by Passenger, including but not
limited to loss, compensation or refund, by reason of such cancellation, advancement blablabla

點解唔搵大公司?

全地球任何行業, 也會出現的狀況, 'Charter'
有幾奇怪 

你叫商業機構有錢唔賺?? 果間叫善堂啦

賣家只要依足條款, 改期/退錢等等, 你可以怎麼樣??

如不退錢, 改期的話, 最有可能可以搲下房間免簽帳額的

引用:
原帖由 JAMESBROWN 於 2019-4-13 06:35 PM 發表

點解唔搵大公司?
已唔細公司了~

雲頂集團, 旗下麗星+星夢+NCL

好似已係全地球第二定第三大郵輪公司了

咪改自由行日本🇯🇵

回覆 引用 TOP

如果出事既係加勒比,到時你就會話早知揀星夢架啦。

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-4-13 07:09 PM 發表

正是, 皇家一樣會被包船而取消Normal航次

這事情並不特別.......

樓主如果budget有限, 可以考慮下面深圳蛇口, 早3日出發, 約人仔4千/1人
(第3人兒童價¥1200 (6個月-13歲))

2019-08-22 周四深圳出發
歌詩達郵輪·大西洋號6天5晚那霸(沖繩)+宮古島

日期        國家/城市   抵達當地時間 啟航當地時間
第1天(8月22日) 中國,深圳            15:00
第2天(8月23日) 海上巡游
第3天(8月24日)日本,那霸(沖繩)15:00    22:00
第4天(8月25日)日本,宮古島    09:30    18:00
第5天(8月26日) 海上巡游
第6天(8月27日) 中國,深圳     12:00
.

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-4-13 07:09 PM 發表

2017坐過海洋航行者,訂房時都有出過錯漏,無按訂單要求安排房間,但最後有道歉同處理到。其他船上服務十分滿意。錯漏可以容忍,但對處理問題的誠懇態度很重要。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-4-13 06:25 PM 發表

有冇預訂時合約?因為如果佢個律師有畢業應該都有句Carrier shall not be liable for any claim whatsoever by Passenger, including but not
limited to loss, compensation or refund, by reason of such cancellation, advancement bl ...
唔識法律,預左訂單合同會有很多disclaimer,但有幾多人會因為這些而唔交錢?是消費者的悲哀,也只能靠商戶的誠信博一博了。希望其他暑假航程會無理取消吧....大人無所謂,小朋友失望比較難搞。

引用:
原帖由 JAMESBROWN 於 2019-4-13 06:35 PM 發表

點解唔搵大公司?
暑假香港上船只有星夢,皇家加勒比。海洋航行者2017暑假同小朋友坐過,好開心。今年唔想重複一條船,咪嘗試下星夢囉。唉·l l

主題標籤 #郵輪
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。