註冊 登入

[綜合資訊] Visa card日本櫃員機拎錢都幾貴

Visa card日本櫃員機拎錢都幾貴 E-mail 此主題給朋友

7-11用visa拎30000yen,銀行扣左我$2217.43。

即係連手續費差不多100yen要7.39?

熱賣及精選
現金透支, 係你同銀行之間的交易, 不是信用卡簽賬, 佢喜歡用什麼滙價都得.
你計左現金透支手續費未呀 ?

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-4-14 12:30 PM 發表

現金透支, 係你同銀行之間的交易, 不是信用卡簽賬, 佢喜歡用什麼滙價都得.
你計左現金透支手續費未呀 ?
唔係現金透支,係儲蓄戶口扣錢

應該用提款咭 好d呢..

visa 兼 提款功能d咭 咪制..

引用:
原帖由 sumsum森 於 2019-4-14 12:34 PM 發表

應該用提款咭 好d呢..

visa 兼 提款功能d咭 咪制..
關咩事?提款時有得㨂用儲蓄戶口定信用咭戶口

信用咭戶口就係透支

回覆 引用 TOP

因為之前睇過話ATM提錢都方便所以試下,點知計埋手續費,個rate都真係差幾遠

引用:
原帖由 mihei 於 2019-4-14 12:31 PM 發表

唔係現金透支,係儲蓄戶口扣錢
聽講.
讀唔哂 Visa 咭內所有戶口.
只會係選頭一個戶口過數..

引用:
原帖由 sumsum森 於 2019-4-14 12:43 PM 發表

聽講.
讀唔哂 Visa 咭內所有戶口.
只會係選頭一個戶口過數..
邊個戶口扣數你睇到呱。如果我㨂saving 扣,返黎見到係透支戶口扣你都會嘈啦!

引用:
原帖由 mihei 於 2019-4-14 12:40 PM 發表

因為之前睇過話ATM提錢都方便所以試下,點知計埋手續費,個rate都真係差幾遠
我淨係知趁平就兌換定 ,全部 under $ 7.

引用:
原帖由 sumsum森 於 2019-4-14 12:47 PM 發表

我淨係知趁平就兌換定 ,全部 under $ 7.
鬼唔知咩,咁駛突左唔通唔㩒錢用,等下次再黎先買?

引用:
原帖由 mihei 於 2019-4-14 12:49 PM 發表

鬼唔知咩,咁駛突左唔通唔㩒錢用,等下次再黎先買?
貢.........貴都兌囉.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sumsum森 於 2019-4-14 12:43 PM 發表

聽講. 讀唔哂 Visa 咭內所有戶口. 只會係選頭一個戶口過數..
以我所知, 如果卡面賬號係信用卡號碼, 而銀行普通賬號, 只是 “依附” 在這張卡.
提取現金 = 信用卡現金透支, 而不是由銀行賬號提款

所以我每次在海外提款, 都只用 “齋提款卡” 攞錢.

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-4-14 12:56 PM 發表

以我所知, 如果卡面賬號係信用卡號碼, 而銀行普通賬號, 只是 “依附” 在這張卡.

所以我每次在海外提款, 都只用 “齋提款卡” 攞錢. ...
同我所聽到 一樣... 只能“提款卡” .

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-4-14 12:56 PM 發表

所以我每次在海外提款, 都只用 “齋提款卡” 攞錢. ...
因為我見到已在儲蓄戶口扣數,你意思係用透支既計法去我儲蓄戶口扣數?

Anyway,一陣打去銀行問下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sumsum森 於 2019-4-14 01:00 PM 發表

同我所聽到 一樣... 只能“提款卡” .
唔使估估吓,呢啲數直接問番銀行最清楚,走嚟香討問
真係有香討大神

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。