註冊 登入



打印

[貓貓] 去毛球既零食 一問 隻貓成日嘔

去毛球既零食 一問 隻貓成日嘔 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
我就係新手養貓既
隻貓就8個月大啦 開頭都冇乜野既 頭幾日都冇嘔
但開始之後就日日嘔 嘔吐物入面都係有毛  想問下去毛球既零食 係咪會幫助佢嘔既時候只會得毛球?
定係個D去毛球零食會令到佢更加會嘔呢d野出黎?

因為我隻貓係領養 以前係一隻士多貓 周街食野 唔知會唔會係慣左食街邊d野食 食返幼糧會有問題?



回覆 引用 TOP

精選樓盤
用天然果隻雞肉味去毛球膏,大约140元1支


引用:
原帖由 kk-ky 於 2019-4-14 02:35 PM 發表

用天然果隻雞肉味去毛球膏,大约140元1支
即係呢一種係令到貓貓只會吐毛球?
唔會有個D水同乾糧?



回覆 引用 TOP

我用呢隻,貓只是吐過1次,昨晚比完貓食,今朝的尿好多貓毛,因今朝屙尿係厨房……


[隱藏]
引用:
原帖由 kk-ky 於 2019-4-14 02:45 PM 發表

我用呢隻,貓只是吐過1次,昨晚比完貓食,今朝的尿好多貓毛,因今朝屙尿係厨房……
但會唔會關我俾太多糧佢食既關係?



回覆 引用 TOP

吐毛係正常反應!唔吐仲大獲……


引用:
原帖由 kk-ky 於 2019-4-14 03:29 PM 發表

吐毛係正常反應!唔吐仲大獲……
我知吐毛係正常
但有時勁多乾糧一齊嘔埋出黎



引用:
原帖由 Waijaiiii 於 2019-4-14 03:31 PM 發表



我知吐毛係正常
但有時勁多乾糧一齊嘔埋出黎
我有1隻貓都係咁成日都嘔,其如2隻都會嘔毛球,不過唔會成日都嘔。12年後我終於知道點解佢成日嘔,我留意到我次次俾零食或唔係佢平時食開d糧,佢都會嘔。我而家冇俾零食,冇轉糧,佢嘔少左好多。



回覆 引用 TOP

樓主,以下意見可作參考,因我的貓貓曾經也是經常嘔。
1)不要摸牠的肚子,會導致嘔吐。是自家經驗。
2)飲用水要凉水,你给自己喝的便可,但不要蒸溜水。請留意貓貓是否喝你给牠的水,因我的貓貓曾是冷巷貓,見地面有水便喝,足有一个多月持續肚瀉。發現後便禁止牠再喝污水才好了。
3)乾糧不要给過多。每天要把剩下的乾糧倒掉。再给新的貓糧。
4)貓零食暫不要给牠吃。
5)不知樓主有给牠吃貓罐頭?若有,也暫不给。只吃乾糧和水。
觀察2星期,看會否好轉,因有可能是這牌子的乾糧不適合,便要轉其它牌子。看看有否改善,如沒有改善,便需要看醫生了。
6)暫可不吃去毛膏,因樓主說是士多貓,應是本地種的(不是長毛貓),且只有8个月大,不會吃下很多毛的。
希望幫到你。也祝願貓貓快D好返。



回覆 引用 TOP

[隱藏]
貓的天性懂如何令自己吐毛..牠會咬吞一些無毒綠色植物的葉,葉的苦澀令自己嘔吐..

LOG-ON以前的寵物區有賣盒裝貓草種子,只要依說明書放在盒中的器皿再淋水,貓草長出來之後,貓就會去咬...

相信一些寵物用品店應該有得賣貓草種子....



回覆 引用 TOP

其實不建議比貓零食,坊間各式各樣的零食都係吸引人去消費,對貓本身並無太好益處。建議比貓草/蒸熟的南瓜蓉貓貓食,可幫助排毛(如果真的是因為吐毛的話)。


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。