註冊 登入

[Q&A][住宿交通] 求去英國+荷蘭+比利時+法國路線; 防盜問題

求去英國+荷蘭+比利時+法國路線; 防盜問題 E-mail 此主題給朋友

求達人建議,如果想去英國+荷蘭+比利時+法國交通路線點安排?建議幾多日?

想一個人去,未去過歐洲,求指點🙏🏻🙏🏻
一個女仔去意大利會唔會好危險?
大家點防盜?

熱賣及精選
引用:
原帖由 piggycabeza 於 2019-4-14 10:31 PM 發表

求達人建議,如果想去英國+荷蘭+比利時+法國交通路線點安排?建議幾多日?

就咁都唔錯

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-4-14 11:34 PM 發表

就咁都唔錯
姐係英國-> 荷蘭-> 比利時-> 法國, 咁? 搭咩好? EURAIL定EURO STAR好?

引用:
原帖由 piggycabeza 於 2019-4-15 11:53 AM 發表

姐係英國-> 荷蘭-> 比利時-> 法國, 咁? 搭咩好? EURAIL定EURO STAR好?
你可以坐短途歐洲機由英國去荷蘭都冇乜問題,Eurostar 又得
荷比法就可以坐 Thalys / NS / TGV 都可以

p.s. 做下 Google 功課先上黎問,

引用:
原帖由 Sajid 於 2019-4-15 12:25 PM 發表

你可以坐短途歐洲機由英國去荷蘭都冇乜問題,Eurostar 又得
荷比法就可以坐 Thalys / NS / TGV 都可以

p.s. 做下 Google 功課先上黎問,
坐短途歐洲機由英國去荷蘭都係一個好建議, 多謝晒你呀

你認為路線 英國+荷蘭+比利時+法國好d/ 定係 英國+比利時+德國+ 法國 好d?

因為呢度可以方便直接少少, 所以想參考埋呢度既意見
google 都會同步做既。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 piggycabeza 於 2019-4-15 11:53 AM 發表

eurostar 由英國真到荷蘭la. 方便過坐飛機

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-4-15 06:21 PM 發表

eurostar 由英國真到荷蘭la. 方便過坐飛機
都係, 上年開左呢條線方便左好多, 又經埋比利時! thx ching!

回覆 引用 TOP

樓主想問咩防盜?
1. 貼身腰包24小時跟身。(幾熱都要頂住)
2. 錢財、證件要分開放。
3. 有錢就買防盜袋,無乜錢都要用個好少少嘅袋(有暗格、物料較好、有cover),呢個袋最好陪你一齊瞓。開口要用枕頭“窄”住(會有d唔舒服,但獨行俠需要自己照顧自己)
4. 衣著簡單d,唔好著到好潮
5. 去到邊都要望清楚,唔好顧住篤手機或自拍。最好任何時候都有一隻手“咁”住、夾實自己嘅day pack
6. 盡量唔好與人搭訕(尤其你係女的), 勿接受任何人免費食物、飲品
7. 自備鎖頭或鋼帶綁行李

幾高級嘅住宿都好,如果係獨行俠,去廁所都要帶埋最貴重嘅嘢(電話、證件、現金)。(係好煩,記住你只有一個人)

我自己慶幸無預過不快事件,希望大家可以互相提醒。

引用:
原帖由 piggycabeza 於 2019-4-14 10:31 PM 發表

一個女仔去意大利會唔會好危險?
大家點防盜? ...
不要幫人影相(可能是扮游客),你替人拍照時分散你的注意力,其他同黨有時間走過來,小心為上.

引用:
原帖由 mnaa6525 於 2019-4-22 03:59 PM 發表

不要幫人影相(可能是扮游客),你替人拍照時分散你的注意力,其他同黨有時間走過來,小心為上.
多謝提點!!!!!!!!!!!!!!!!萬分感激!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fat_mo_mo 於 2019-4-21 10:27 PM 發表

樓主想問咩防盜?
1. 貼身腰包24小時跟身。(幾熱都要頂住)
2. 錢財、證件要分開放。
3. 有錢就買防盜袋,無乜錢都要用個好少少嘅袋(有暗格、物料較好、有cover),呢個袋最好陪你一齊瞓。開口要用枕頭“窄”住(會有d唔舒服,但獨行俠需要自己照顧自己)
4. 衣著簡單d,唔好著到好潮
5. 去到邊都要望清楚,唔好顧住篤手機或自拍。最好任何時候都有一隻手&ld ...
哇, 好高度警覺, 高度切防!!!多謝提點!!!!!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。