註冊 登入

有無人做過中資公司? 香討焦點

有無人做過中資公司? E-mail 此主題給朋友

福利同公司文化係咪有唔同?

外國公司通常福利好,準時收工,吾知中資公司有咩唔同呢?

港資,中資,外資邊個好做D?

精選樓盤
啱啱見完工,覺得有D怪

最緊要,我係驚中資公司會唔會好易撤資/裁員

點怪法?

唔覺有太大唔同。

梗係要講,同事間嘅關係我做過所有公司最好嘅。

只是知阿叉公司人工低無乜福利

好多福利.......
我之前果間都算大+老牌.......

過時過節有利是正常野............連38婦女節, 女同事都有利是收.......
食飯  + 洗3 (因為公司造幾套老西比staff) 有津貼
家人都有, 旅行$2,000每年津貼.......醫療又有成仟 (去唔去都比)
有返大陸free驗身.......

不過開會要食2手煙..........選舉要幫手(打下電話)..........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日勇敢 於 2019-4-15 03:06 PM 發表

點怪法?
好多古怪既福利……

引用:
原帖由 penmanhk 於 2019-4-15 03:20 PM 發表

好多古怪既福利……
例如?

引用:
原帖由 明日勇敢 於 2019-4-15 03:24 PM 發表

例如?
生日假期,仔女生日假期……

引用:
原帖由 penmanhk 於 2019-4-15 03:27 PM 發表

都好正常啦

回覆 引用 TOP

例如呢? 蛇齋餅糭?
引用:
原帖由 penmanhk 於 2019-4-15 03:20 PM 發表

好多古怪既福利……

回覆 引用 TOP

咁叫奇? 做過外資都有生日假, 仲有一日叫family day leave
引用:
原帖由 penmanhk 於 2019-4-15 03:27 PM 發表

回覆 引用 TOP

吾知開會係咪要唱國歌

1.裁員機會較低
2.同事冇外資甘醒,多係做事實幹型
3.中低層辦公室政治唔多
4.下下程序行先

引用:
原帖由 penmanhk 於 2019-4-15 12:35 PM 發表

福利同公司文化係咪有唔同?
中資好既地方:
1.無外資或者港資咁苛刻,畢竟佢地都係遙控管理,唔敢管得你太嚴,視乎行業,都唔會OT得好犀利。
2.由於內地假期同香港假期唔同,係國慶,農曆新年大陸都放哂假,個段時間好多時返來坐等收工。
3.經常有得出差(實為旅遊)
中資唔好既地方:
1.D野亂到死,所以如果係從事ACCOUNT或者AUDIT個D會比佢地激到死下死下。(好彩我唔係)
2.好難加人工,因為話事個位唔係成日係香港。
3.你唔知佢幾時玩完,而且間公司一衰退擋也擋不住。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。