註冊 登入

香港居然有人唔識康樂大廈

本主題由 motivation 於 2019-4-16 10:02 AM 移動

香港居然有人唔識康樂大廈 E-mail 此主題給朋友

有人自稱係香港人,而且仲係八十後,但居然以為香港90年代,無摩天大廈,笑到叔叔真的不行了!點算?

然後係198X年,新滙豐總行,點知,好快俾中銀大廈贏左條天線位變最高!

應該係有人係羅湖,日日望住塱原,扮來左香港!

熱賣及精選
康樂大廈好多雞叫

要识d咩?一定要识?
识嘅意思系知道有呢个大廈?可能大陆人会识多d,我去过14楼一大堆大陆人……

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-4-15 06:20 PM 發表

有人自稱係香港人,而且仲係八十後,但居然以為香港90年代,無摩天大廈,笑到叔叔真的不行了!點算?

然後係198X年,新滙豐總行,點知,好快俾中銀大廈贏左條天線位變最高!

應該係有人係羅湖,日日望住塱原,扮來左香港! ...
康樂大廈八十年代全港最高,不過50層都算摩天大廈? 而家你搵佢同中銀大廈,中環中心,國金大廈比較一下,成個侏儒仔咁啦。

呵呵
睇下康樂大廈,現稱怡和大廈有幾摩天。

附件

BA1E0B5D-9023-A950-B240-E0867D2F1B7D.jpg(86.74 KB)

2019-4-15 07:18 PM

呵呵

回覆 引用 TOP

即係咁。匯豐總行大廈從來都無做過香港最高。康樂大廈亦都改左名做怡和大廈。係香港竟然唔知道合和中心先係80年代最高。我都唔始分唔清邊個先至係羅湖?

是當年回憶,歡樂今宵都有介紹過康樂大廈當年大事。少時仲叫阿媽帶我去睇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-4-15 06:20 PM 發表

hsbc 咁矮

回覆 引用 TOP

引用:

一早改左名叫怡和大廈,80後未必識康樂呢個名!

雖然位置於獨立地段,但唔提都已經遺忘了呢座大廈

回覆 引用 TOP

其實冇留意真係唔知
八十後有意識去認識嘅香港最高樓一定係合和中心
仲要佢有旋轉餐廳同睇到靚景電梯
之後有中銀,中環廣場同中環中心
八十後唔識康樂大廈有咩出奇

引用:

考試會唔會考先知泥做乜,你又知唔知怡和咩來历歷史博是

引用:

有人自稱係香港人,而且仲係八十後,但居然以為香港90年代
阿叔,係未自稱係香港人就唔講啦,
不過有一樣肯定無變過,就係廣東話及繁體字,現在係呢個社會變了質。
我讀幼稚園時幅畢業相,小學成績表仲係度,唔介意私底下同你傾。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kwma 於 2019-4-15 08:04 PM 發表

考試會唔會考先知泥做乜,你又知唔知怡和咩來历歷史博是
你無嘢呀?考試唔考?你無讀EPA?

你本EPA書無 Connaught Building?

你間咩垃圾學校?

引用:
原帖由 Bobic 於 2019-4-15 07:53 PM 發表

其實冇留意真係唔知
八十後有意識去認識嘅香港最高樓一定係合和中心
仲要佢有旋轉餐廳同睇到靚景電梯
之後有中銀,中環廣場同中環中心
八十後唔識康樂大廈有咩出奇 ...
咁即係九十年代已經好多摩天大廈啦!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。