[住宿交通][西歐] 維也納, 少女峰, 巴黎行程及交通問題

維也納, 少女峰, 巴黎行程及交通問題 E-mail 此主題給朋友

6月去以下地方,但搞唔掂交通問題; 我的行程有需要買Eurail pass 嗎? 係咪也需要買瑞士半價卡;麻煩大家俾d 意見和資料:

day 1 住 Vienna (已訂酒店)
day 2 搭Flixtrain (已買票)去 Salzburg,用薩爾斯堡卡, 住Salzburg (2晚)
day 3 住Salzburg
day 4 去Hallstatt 住OBERTRAUN 區 (已訂酒店)
day 5 去Salzburg 行李寄存至晚上,搭night train
day 6 早上到Zurich, 用瑞士半價卡轉車去Grindelwald, 住Grindelwald(2晚)
day 7 上少女峰 , 住Grindelwald
day 8 落山住Luzern (2晚)(如果想去鉄力士峰要由Luzern上去?)
day 9 住Luzern
day 10 坐車去Zurich 飛去Paris, 住Paris (6晚)
day 11-15 住Paris 都係去城内出名的景點
day 16 回港

熱賣及精選
只有兩程長途火車,買Eurail pass幹什麼?

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-4-19 01:28 AM 發表

只有兩程長途火車,買Eurail pass幹什麼?
哦,師兄請問1-2小時的火車要不要先上網買票,現場會否貴好多?

回覆 引用 TOP

引用:
day 5 去Salzburg 行李寄存至晚上,搭night train
day 6 早上到Zurich  
搭呢程night train都幾辛苦喎,因為要捱眼瞓捱到半夜2:30先可以上車,上車之後,坐唔夠6個鐘就到。

記住,搭夜車最重要收好財物,行李最好有行李鎖鏈扣住扶手鐵,否則瞓著咗,發生乜嘢事都唔知
除非係訂獨立包成個couchette,不過都幾貴,瞓唔夠6個鐘唔太值。

Hi, I'm "小市民" but you can call me "Loco_Boy" or "火車仔" 都可以架 !
引用:
原帖由 小市民0009 於 2019-4-19 02:41 AM 發表

搭呢程night train都幾辛苦喎,因為要捱眼瞓捱到半夜2:30先可以上車,上車之後,坐唔夠6個鐘就到。

記住,搭夜車最重要收好財物,行李最好有行李鎖鏈扣住扶手鐵,否則瞓著咗,發生乜嘢事都唔知。
除非係訂獨立包成個couchette,不過都幾貴,瞓唔夠6個鐘唔太值。 ...
多謝提醒,會帶定行李鎖錬去,夜班車大約8粒鐘,想試下,可能訂sleeper cabin.  反而擔心上車前係Salzburg 夜晚冇地方去

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-4-19 01:22 AM 發表

6月去以下地方,但搞唔掂交通問題; 我的行程有需要買Eurail pass 嗎? 係咪也需要買瑞士半價卡;麻煩大家俾d 意見和資料:

day 1 住 Vienna (已訂酒店)
day 2 搭Flixtrain (已買票)去 Salzburg,用薩爾斯堡卡, 住Salzburg (2晚)
day 3 住Salzburg
day 4 去Hallstatt 住OBERTRAUN 區 (已訂酒店)
d ...
錢多想洗咁d,可以買!至於票價上網比較就清楚

另同意樓上ching, 咁夜上車,實在好煩……交通接駁,無所事事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-4-19 02:58 AM 發表

多謝提醒,會帶定行李鎖錬去,夜班車大約8粒鐘,想試下,可能訂sleeper cabin.  反而擔心上車前係Salzburg 夜晚冇地方去
你訂左邊班車係行8粒鐘?
有冇班次編號,例如NJxxx 或 ENxxxxx
幾點開車?

希望你冇搞錯。

Hi, I'm "小市民" but you can call me "Loco_Boy" or "火車仔" 都可以架 !
引用:
原帖由 清晨123 於 2019-4-19 02:58 AM 發表

sleeper cabin 唔會平過酒店
係超大長途較適合用來慳時間
較短程我個人覺得唔值

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小市民0009 於 2019-4-19 10:03 AM 發表

你訂左邊班車係行8粒鐘?
有冇班次編號,例如NJxxx 或 ENxxxxx
幾點開車?

希望你冇搞錯。
夜行呢班行車時間比日間耐d,NJ466 2:30-10:20 7hr 50m Salzburg -> Zurich.  其實係我當日由Hallstatt -> Salzburg -> (唔想轉車) -> Zurich 已7.5 小時,去到係夜晚,所以才想搭夜車

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-4-19 10:27 AM 發表

夜行呢班行車時間比日間耐d,NJ466 2:30-10:20 7hr 50m Salzburg -> Zurich.  其實係我當日由Hallstatt -> Salzburg -> (唔想轉車) -> Zurich 已7.5 小時,去到係夜晚,所以才想搭夜車 ...
唔知你在那處找到啲錯誤資料

每日嘅 NJ466 係08:20 到 Zurich

你要再睇清楚時間。

引用:
原帖由 小市民0009 於 2019-4-19 10:39 AM 發表

唔知你在那處找到啲錯誤資料

每日嘅 NJ466 係08:20 到 Zurich

你要再睇清楚時間。
如果今個月就係; 但6月份的schedule 係10:20 到喎

咁果係Zurich 或Bern 住一晚, 第二天才上Grindelwald好d?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-4-19 10:44 AM 發表

如果今個月就係; 但6月份的schedule 係10:20 到喎
我個OBB screenshot 就係6月18 schedule

引用:
原帖由 小市民0009 於 2019-4-19 10:47 AM 發表

我個OBB screenshot 就係6月18 schedule

我search 12,13/6(但已冇位), 唔該 Ching

主要問題是在6~12/6之間,可能有鐵路維修工程,所有班次要遲兩小時到達Zurich。
即是說火車可能又開又停,但又未到站,都幾悶氣。

主題標籤 #瑞士 #維也納 #酒店
 27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。