(轉載)【奪命「孭仔燈」】大涌橋路兩車相撞 的士乘客重傷不治

(轉載)【奪命「孭仔燈」】大涌橋路兩車相撞 的士乘客重傷不治 E-mail 此主題給朋友

沙田大涌橋路「孭仔燈」路口發生奪命車禍,晚上9時許,一部載客的士沿火炭路向沙田路方向行駛,途至大涌橋路十字路口時,一部24座空載的24座巴士沿大涌橋路右轉入火炭路,巴士撞向的士的左邊車身,58歲姓吳的士司機及40歲姓梁的男乘客受傷被困。...

消防接報到場,救出兩名傷者,其中乘客陷入昏迷,由救護車送往醫院搶救,惜抵院後不治。警方正調查原因,初步不排除有人睇錯燈號衝燈肇禍。64歲姓李巴士司機涉嫌危險駕駛導致他人死亡被警方拘捕。
據現場所見,火炭路往大涌橋路十字路口的交通燈設計為「孭仔燈」,可直行、轉右及轉左,當轉左為綠燈時,直行及轉右為紅燈。

大涌橋道意外多,
我建議拆除大涌橋路沿線交通燈,改為停及讓線加部超速相機,以增加安全,
歡迎討論

新聞來源連結:
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190422&s=10829391&a=59517756

回覆 引用 TOP

精選汽車
又嚟一單

回覆 引用 TOP

孭仔燈本來唔係問題, 但香港孭仔燈組合太多, 睇唔慣見到個箭咀就以為行得, 其實係指另一方向.

回覆 引用 TOP

仲有迴旋處
新舊式

回覆 引用 TOP

孭鑊燈!

引用:
原帖由 fto94 於 2019-4-23 09:01 AM 發表

孭鑊燈!
有人話人嘅問題!
個位密密死人就要諗橋架啦……

回覆 引用 TOP

應該係的士佬睇錯燈。

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-4-23 09:49 AM 發表

應該係的士佬睇錯燈。
我覺得都係,但而家點解係告巴士司機?我都唔明

引用:
原帖由 mo88 於 2019-4-23 10:00 AM 發表

我覺得都係,但而家點解係告巴士司機?我都唔明
我見有人死亡嘅交通意外
未開始調查責任誰屬就已經會用相同罪名拘捕涉事司機
最後唔一定會落案控告
可能係程序問題
又或者拘捕後就可以強制相關人仕交出證據

有單巴士意外
巴士為左閃避切線車輛
有個婆婆無捉實扶手就跌死左
都係先拘捕巴士司機

任何交通意外, 雙方都會收到一張被告通知書一樣道理, 未落口供, 未完成調查, 但落口供一刻一定要警介你有可能成為 "這條罪" 的被告, 如成個過程中, 被告冇被告知佢有可能被告, 所講的所有野都可以唔萛數, 唔可以上庭做證供

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 secguard 於 2019-4-23 10:27 AM 發表

我見有人死亡嘅交通意外
未開始調查責任誰屬就已經會用相同罪名拘捕涉事司機
最後唔一定會落案控告
可能係程序問題
又或者拘捕後就可以強制相關人仕交出證據

有單巴士意外
巴士為左閃避切線車輛
有個婆婆無捉實扶手就跌死左
都係先拘捕巴士司機 ...
警方一定有明顯證據指證巴士司機,否則就2個都拘捕,點會只拘捕1個?估計警方睇咗車cam,而家的士10架10架都有cam

引用:
原帖由 plm8051 於 2019-4-23 10:39 AM 發表

警方一定有明顯證據指證巴士司機,否則就2個都拘捕,點會只拘捕1個?估計警方睇咗車cam,而家的士10架10架都有cam
可能係巴士沖灯先真

如果是衝燈咁點改都冇法。延長一點兩支燈的間距?
孭仔燈唔係問題,可能是該段直路易開太快,還是司機心態,要識得路口收慢。

引用:
原帖由 Leo-ST 於 2019-4-23 12:03 PM 發表

孭仔燈唔係問題,可能是該段直路易開太快,還是司機心態,要識得路口收慢。
贊同。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Leo-ST 於 2019-4-23 12:03 PM 發表

假設裝支方扁而長形箭咀燈較低2,3呎位~  咁都好明顯突出!
咁有幾大影響到只靠左或右嘅行車呢…?

回覆 引用 TOP

41 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。