[Q&A] 應該租車嗎?

應該租車嗎? E-mail 此主題給朋友

大家好,想請教一下2大1小(歲半),住新宿,行程如下:
Day1(五)~大概下午5點到酒店,新宿付近行下
Day2(六)~恵比寿(睇牛仔褲),台場(西松屋)
DAY3(日)~池袋
Day4(一)~迪士尼
Day5(二)~ 淺草晴空塔
Day6(三)~上野動物園,阿美橫丁
Day7(四)~下午2:15出發機場,諗住都係新宿付近行下

請問需要租車嗎?

熱賣及精選
全部鐵路地鐵都可以去, 無需要租車.

引用:
原帖由 cl1403 於 2019-4-24 04:56 PM 發表

全部鐵路地鐵都可以去, 無需要租車.
好的,謝謝你😊

回覆 引用 TOP

一般來說,可以唔使。

可是,若然你喺老婆,又或者你喺老公但怕老婆 e um,錢又唔喺大問題,咁租車啦。最主要,你有個細。

引用:
原帖由 symphonicdance 於 2019-4-24 04:59 PM 發表

一般來說,可以唔使。

可是,若然你喺老婆,又或者你喺老公但怕老婆 e um,錢又唔喺大問題,咁租車啦。最主要,你有個細。
我地2個都無問題的,想要方便,只不過吾知東京難吾難有位泊車?擔心揾位會好曬時間。。同埋泊車貴吾貴?

回覆 引用 TOP

酒店 overnight JPY1500~2000.
停車場 JPY100~200 / 20 min
百貨公司差不多,但購物 (depending on anount) 可免費停 1~3 hrs。

小朋友疲倦了可在車上睡覺。買得多嘢又可以放車。

酒店有停車場可更方便即,落車即上房休息。如果有機場巴士直到,仲正。

回覆 引用 TOP

市內,大部份鐵路到!
全部坐的士比自己開車方便

引用:
原帖由 cwinghau 於 2019-4-24 05:52 PM 發表

市內,大部份鐵路到!
全部坐的士比自己開車方便
東京的士吾係話好貴架咩?

引用:
原帖由 雨中野性的肚臍 於 2019-4-24 05:53 PM 發表

東京的士吾係話好貴架咩?
錢唔係問題啦

引用:
原帖由 雨中野性的肚臍 於 2019-4-24 04:49 PM 發表

DAY3(日)~池袋
Day4(一)~迪士尼

請問需要租車嗎? ...
市內塞車都幾嚴重。我就會搭 JR 或地鐵。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中野性的肚臍 於 2019-4-24 04:49 PM 發表

DAY3(日)~池袋
Day4(一)~迪士尼

請問需要租車嗎? ...
我自己係全日本任何地方(大阪, 京都, 名古屋, 沖繩, 北海道, 四國, 九州, 東北) 都自駕, 除左東京市內.  如果你諗住慳錢既話, 自駕係無數.  自駕唔係為左平d, 係為左方便d 點對點, 買完野劈晒d 野上車.

東京市內唔自駕, 唔係因為錢, 係因為難拍位.  我好多時係直頭唔睇價錢, 搵到最貴既地方黎拍.  但係有時去既地方, 係真係唔多parking.  係真係難搵位.  到搵到位既, 又同要去既地方有d 矩離要行番番去咁.  所以, 有時車都係租晒全程, 到停係東京個幾日, 就劈係停車場咁多日.

俾香港貴,但要舒適方便自己揸車只係坐車果個舒服,開車嘅吾會

引用:
原帖由 cwinghau 於 2019-4-24 11:09 PM 發表

俾香港貴,但要舒適方便自己揸車只係坐車果個舒服,開車嘅吾會
貴唔過香港, 我拍到係東京市內, 上野站最旺地段.  擺一日24小時先 3500 yen.  香港你市區擺24小時應該唔止 $250 HKD.

引用:
原帖由 ShadowKeeper 於 2019-4-24 11:14 PM 發表

貴唔過香港, 我拍到係東京市內, 上野站最旺地段.  擺一日24小時先 3500 yen.  香港你市區擺24小時應該唔止 $250 HKD.
吾好意思,係講坐的士

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ShadowKeeper 於 2019-4-24 11:07 PM 發表

我自己係全日本任何地方(大阪, 京都, 名古屋, 沖繩, 北海道, 四國, 九州, 東北) 都自駕, 除左東京市內.  如果你諗住慳錢既話, 自駕係無數.  自駕唔係為左平d, 係為左方便d 點對點, 買完野劈晒d 野上車.

東京市內唔自駕, 唔係因為錢, 係因為難拍位.  我好多時係直頭唔睇價錢, 搵到最貴既地方黎拍.  但係有時去既地方, 係真係唔多parking.  係真係難搵 ...
你講曬我想知既野🙏thx thx...

回覆 引用 TOP

74 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。