註冊 登入

中招!求救!賣車不過戶

引用:
原帖由 plm8051 於 2019-4-26 02:48 PM 發表

如果合約同法律抵觸, 以法律優先.
如果合約同法律抵觸, 以法律優先
如合約權责含違法行為,有關條款,甚至整份合約作廢,無優先唔優先。

呢份買賣車合約,又有哪點違法了?

精選汽車
引用:
原帖由 專業頂級擴陰肌 於 2019-4-26 03:26 PM 發表

如果合約同法律抵觸, 以法律優先
如合約權责含違法行為,有關條款,甚至整份合約作廢,無優先唔優先。

呢份買賣車合約,又有哪點違法了?
抵觸唔一定違法, 如果架車出意外撞到人受傷, 受害人只會根據運輸署登記向原車主追討賠償, 法律上未轉名原車主有責任賠, 如果原車主拎份合約出黎話唔關事, 咁就同法律抵觸唔會承認, 原車主一定要賠咗先, 日後原車主認為根據合約新車主要負責, 咁原車主自己向新車主追討, 呢個係另一回事.

引用:
原帖由 svs 於 2019-4-26 03:26 PM 發表

你都識講跌咗銀包去報失,唔係報比人偷
怕咩呢?
其實講事實係唔係咁難
請跟port

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plm8051 於 2019-4-26 03:46 PM 發表

抵觸唔一定違法, 如果架車出意外撞到人受傷, 受害人只會根據運輸署登記向原車主追討賠償, 法律上未轉名原車主有責任賠, 如果原車主拎份合約出黎話唔關事, 咁就同法律抵觸唔會承認, 原車主一定要賠咗先, 日後原車主認為根據合約新車主要負責, 咁原車主自己向新車主追討, 呢個係另一回事. ...
你講嘅情況
我#63回應時已講了

引用:
原帖由 專業頂級擴陰肌 於 2019-4-26 12:59 PM 發表

有合約註明交車時間,及交車後責任,基本上原車主唔會上身。
不過出事仍會有麻煩,但一定唔駛負責,
法律原理同你去租人車揸一樣。
我賣車,合約寫明7日內轉名,要提供新牌簿我睇,否則交易作廢,不退款。

你可以去警署備案,備案唔同報案,只係做個記錄,佢一定要幫你做。
第日出事,你係有先備案,麻煩少好多,法庭亦信你多D。 ...
還有#58

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 專業頂級擴陰肌 於 2019-4-26 03:50 PM 發表

你講嘅情況
我#63回應時已講了
你講到原車主免責, 賠咗先就唔係免責, 仲有分分鐘原車主牌費3保已過期, 續好定唔續好? 一過期就要上身, 如果撞死人賠幾百萬可能隨時要破產, 點免責?
日後追討新車主? 佢冇錢咁點? 一定賠到幾百萬俾你咩?

引用:
原帖由 plm8051 於 2019-4-26 02:53 PM 發表

差佬一定問你過程, 有冇交過車匙俾人......, 你估差佬第一日辦案咩, 詐傻賣車話唔見車, 你估差佬未見過咩, 佢一定問到你講出真相為止, 除非你講大話, 咁就報假案. ...
你都係唔明!報失同報被偷係兩回事。
由頭到尾我都無話要隱瞞買賣呢回事,應該主動話比差佬聽,呢次係買賣,但個交易未完成,未轉名法律上我仲係車主,我的確唔見左架車。
再舉個例,我公司有張通行證,可以自由出入移民局,唔見左或者自己碎紙機碎左,就要去報失,攞報失紙再同移民局申請過張新,報失只係程序問題。
報失唔代表被偷。點解一定係偷先會唔見?

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-4-26 04:06 PM 發表

你都係唔明!報失同報被偷係兩回事。
由頭到尾我都無話要隱瞞買賣呢回事,應該主動話比差佬聽,呢次係買賣,但個交易未完成,未轉名法律上我仲係車主,我的確唔見左架車。
再舉個例,我公司有張通行證,可以自由出入移民局,唔見左或者自己碎紙機碎左,就要去報失,攞報失紙再同移民局申請過張新,報失只係程序問題。
報失唔代表被偷。點解一定係偷先會唔見? ...
既然係買賣, 咁你一定同差佬講俾咗車匙對方, 對方揸走咗, 咁就唔係"失"啦

引用:
原帖由 plm8051 於 2019-4-26 04:08 PM 發表

既然係買賣, 咁你一定同差佬講俾咗車匙對方, 對方揸走咗, 咁就唔係"失"啦
未轉名點解唔係失?

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-4-26 04:11 PM 發表

未轉名點解唔係失?
你親手交俾人就唔係"失", 差佬只當你借車俾人, 只叫你搵返對方商討完成交易, 唔通你借錢俾人唔還就去報警話失? 你借樣野俾人唔還又去報警話"失"? 差佬唔得閒理你.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-4-26 04:11 PM 發表

未轉名點解唔係失?
事實既基礎係新買家無轉名,唔係失。
你明唔明。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大色狼 於 2019-4-26 01:45 AM 發表

小弟第一次賣車,岩岩星期六復活節假期網上賣車,晚上有個賣家話急住要車,佢試左下成交,話星期二/三辦理過戶,佢簽左份買賣合約寫明交收時間同之後意外法律責任歸佢,我有影底佢車牌同身份証,跟手車同牌簿比左佢!點知惡夢就黎啦,佢星期二無過到戶,尋日打比佢又話部車唔得,準備今日拎去劏啦(部車01年),今日打比佢又話夜晚劏,聽日5點前比返劏車紙同運輸署取消登記車輛資料我。總之一日拖一日啦,我份第三者保險已經取 ...
我試過比收車佬買部車又係唔過戶, 佢將部車調低哩數擺上網賣, 最後半年後才轉名, 幸虧中間無發生乜嘢事, 當是我好天真地想, 有賣車合約在手, 有咩事就以合約作為抗辯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大色狼 於 2019-4-26 01:45 AM 發表

小弟第一次賣車,岩岩星期六復活節假期網上賣車,晚上有個賣家話急住要車,佢試左下成交,話星期二/三辦理過戶,佢簽左份買賣合約寫明交收時間同之後意外法律責任歸佢,我有影底佢車牌同身份証,跟手車同牌簿比左佢!點知惡夢就黎啦,佢星期二無過到戶,尋日打比佢又話部車唔得,準備今日拎去劏啦(部車01年),今日打比佢又話夜晚劏,聽日5點前比返劏車紙同運輸署取消登記車輛資料我。總之一日拖一日啦,我份第三者保險已經取 ...
過埋今晚先啦,話星期五拎去劏(即是今日)。話事話,收左錢未嫁?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plm8051 於 2019-4-26 03:58 PM 發表

你講到原車主免責, 賠咗先就唔係免責, 仲有分分鐘原車主牌費3保已過期, 續好定唔續好? 一過期就要上身, 如果撞死人賠幾百萬可能隨時要破產, 點免責?
日後追討新車主? 佢冇錢咁點? 一定賠到幾百萬俾你咩? ...
我只能最後回你一句
大家法律觀點不同
你想法庭直接跳去最终負責人,
自己乜都唔駛理,先叫無責任?
係無可能嘅。

無即時轉名,樓主已返唔到轉頭,
依家只能夠補鑊。

回覆 引用 TOP

引用:

到底你識唔撚識分買字同賣字

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。