註冊 登入

中招!求救!賣車不過戶

如果報失架車,攞牌簿去取消登記得唔得呢?
報失同報案比人偷應該係兩回事,例如我跌銀包同報比人偷銀包都唔同。

精選汽車
引用:
原帖由 JackyCat 於 2019-4-26 07:43 AM 發表

我有朋友就係咁情況去報失,比差佬告報假案,賣車加送案底一個。
如果我跌左銀包,去報失,最後比差佬發現我自跌,唔係比人偷會唔會送案底?

引用:
原帖由 mo88 於 2019-4-26 10:41 AM 發表

如果你去報失話唔見咗隻錶,最後比差佬發現你自己賣咗比二叔公,你估會點?
好難明咩!
報失指失去,再簡單講指唔知去邊左邊,架車需賣左比人但法例上未轉名仲係我資產,我嘅資產確實唔知去左邊,咁點構成報假案?
而點先會構成報簡案,就係驚警察唔受理,隱瞞賣比人就報假案
只係差佬做唔做又係另一回事啫!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plm8051 於 2019-4-26 10:42 AM 發表

可以同法官解釋,法官接受就得,跌咗唔知好平常,但賣車自己會唔知?
報失同報被偷跟本兩回事,點會上庭呢?

引用:
原帖由 plm8051 於 2019-4-26 12:56 PM 發表

銀包可以跌咗, 可以報失, 架車唔會跌, 唔見一定係被偷, 除非唔係.
你緊係無聽過新聞,外國車場好大,有條友泊左係停車場唔記得泊邊個位,報失十年後先搵返
我之前都講,我確實賣左但未轉名法律上我仲係車主我確實真係唔見左架車。完全無假成份。我嚟報失,唔係報被偷,大家無抵觸。差佬做唔做另一回事,但一定唔係報假案囉!

引用:
原帖由 svs 於 2019-4-26 03:26 PM 發表

你都識講跌咗銀包去報失,唔係報比人偷
怕咩呢?
其實講事實係唔係咁難
請跟port

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plm8051 於 2019-4-26 02:53 PM 發表

差佬一定問你過程, 有冇交過車匙俾人......, 你估差佬第一日辦案咩, 詐傻賣車話唔見車, 你估差佬未見過咩, 佢一定問到你講出真相為止, 除非你講大話, 咁就報假案. ...
你都係唔明!報失同報被偷係兩回事。
由頭到尾我都無話要隱瞞買賣呢回事,應該主動話比差佬聽,呢次係買賣,但個交易未完成,未轉名法律上我仲係車主,我的確唔見左架車。
再舉個例,我公司有張通行證,可以自由出入移民局,唔見左或者自己碎紙機碎左,就要去報失,攞報失紙再同移民局申請過張新,報失只係程序問題。
報失唔代表被偷。點解一定係偷先會唔見?

引用:
原帖由 plm8051 於 2019-4-26 04:08 PM 發表

既然係買賣, 咁你一定同差佬講俾咗車匙對方, 對方揸走咗, 咁就唔係"失"啦
未轉名點解唔係失?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。