註冊 登入

中招!求救!賣車不過戶

中招!求救!賣車不過戶 E-mail 此主題給朋友

小弟第一次賣車,岩岩星期六復活節假期網上賣車,晚上有個賣家話急住要車,佢試左下成交,話星期二/三辦理過戶,佢簽左份買賣合約寫明交收時間同之後意外法律責任歸佢,我有影底佢車牌同身份証,跟手車同牌簿比左佢!點知惡夢就黎啦,佢星期二無過到戶,尋日打比佢又話部車唔得,準備今日拎去劏啦(部車01年),今日打比佢又話夜晚劏,聽日5點前比返劏車紙同運輸署取消登記車輛資料我。總之一日拖一日啦,我份第三者保險已經取消左。請問各位大大我可以點做?報失牌簿報失車嗎?我知我中招,入世未深!

精選汽車
當然報警備案,跟住同佢講,報左警,不過係報左報失。等佢驚下,不過佢都有古怪,買部車去劏,我就唔信,你賣得好平?

引用:
原帖由 大色狼 於 2019-4-26 01:45 AM 發表

小弟第一次賣車,岩岩星期六復活節假期網上賣車,晚上有個賣家話急住要車,佢試左下成交,話星期二/三辦理過戶,佢簽左份買賣合約寫明交收時間同之後意外法律責任歸佢,我有影底佢車牌同身份証,跟手車同牌簿比左佢!點知惡夢就黎啦,佢星期二無過到戶,尋日打比佢又話部車唔得,準備今日拎去劏啦(部車01年),今日打比佢又話夜晚劏,聽日5點前比返劏車紙同運輸署取消登記車輛資料我。總之一日拖一日啦,我份第三者保險已經取 ...
你仲諗、唔係話?01年貴極有限、仲唔去報警、一係就快歺車、一係就犯案車!早報早着

回覆 引用 TOP

香港人 好黐線 好變態。 買家鳩用盡 方法 厚顏無恥, 典型 香港低下層 嘅行為。

賣家 心虛 驚賣唔出, 先至會接受 無條件 先行放車 兩日。 嗰啲所謂文件 呢兩三日嘅承諾, 算吧啦, 你又唔係小學生。 最好笑 提款機都撳到 ! 冇可能理解到 你會放車

回覆 引用 TOP

條鎖匙放埋畀佢兩三日, 都已經好古怪, 更加冇可能 去櫃桶慢慢揾返本牌簿畀佢! 難以相信! 佢有車 叫佢星期二朝早 你屋企樓下接你 畀埋本牌簿佢? 其實你會唔會老作

回覆 引用 TOP

有車死人你要負全責

回覆 引用 TOP

報失

引用:
原帖由 大色狼 於 2019-4-26 01:45 發表

小弟第一次賣車,岩岩星期六復活節假期網上賣車,晚上有個賣家話急住要車,佢試左下成交,話星期二/三辦理過戶,佢簽左份買賣合約寫明交收時間同之後意外法律責任歸佢,我有影底佢車牌同身份証,跟手車同牌簿比左佢!點知惡夢就黎啦,佢星期二無過到戶,尋日打比佢又話部車唔得,準備今日拎去劏啦(部車01年),今日打比佢又話夜晚劏,聽日5點前比返劏車紙同運輸署取消登記車輛資料我。總之一日拖一日啦,我份第三者保險已經取 ...
真的嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 amdwii 於 2019-4-26 02:00 發表

當然報警備案,跟住同佢講,報左警,不過係報左報失。等佢驚下,不過佢都有古怪,買部車去劏,我就唔信,你賣得好平?
報乜野案呀?

買家都話拿去劏,咁你報失牌簿補領再注消都好合常理!因為劏車都一樣要注消,只是樓主用車主身份幫買家做咗主要既部份
何況買家無轉名是劏唔到部車!因為佢不是合法車主

如覺得有道理!幫忙按一下笑面公仔,謝謝

回覆 引用 TOP

片面之詞 信嗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大色狼 於 2019-4-26 01:45 AM 發表

求警協助,同坐堂講成件事,做咗呢個步驟先!

我有朋友就係咁情況去報失,比差佬告報假案,賣車加送案底一個。

發生在這代唔意外!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 A1000 於 2019-4-26 06:38 AM 發表

報乜野案呀?
咪係!有哂合约,告咩??

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。